LA GESTIÓ DELS REBROTS A CATALUNYA

L'agenda social i cultural dels pròxims 15 dies, pendent de les noves restriccions

La gala del premi Planeta, prevista per a aquest dijous, tindrà un format més íntim i reduït

Ni festes, ni passatges del terror ni 'trick or treat' la nit de la Castanyada i Halloween

45328541 59

45328541 59 / ALVARO MONGE

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern de la Generalitat anuncia aquest dimecres noves mesures, «contundents», per frenar la corba de contagis de coronavirus, unes mesures que entraran en vigor aquesta setmana i que passaran per reduir la mobilitat i la interacció social durant els pròxims 15 dies, fins el 31 d’octubre-1 de novembre. Les noves restriccions podrien condicionar l’agenda social i cultural prevista per a aquestes pròximes dues setmanes. Repassem els actes que podrien veure’s alterats.

Dijous 15 d’octubre

Gala del premi Planeta. La cerimònia de lliurament del premi més ben dotat de la literatura espanyola s’ha ajustat a la situació de la pandèmia. Ja abans de conèixer-se les noves mesures, el Grup Planeta havia previst una cerimònia íntima al Palau de la Música Catalana, en un format diferent de l’habitual. La concessió del guardó i la roda de premsa posterior es podrà seguir en streaming a les pàgines web www.premioplaneta.eswww.planetadelibros.com i www.casadellibro.com. També en directe en els comptes de Twitter @Planetadelibros i Instagram @PremioPlaneta a partir de les 19 hores.

Actes en memòria de Lluís Companys. El 15 d’octubre farà 80 anys de l’aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys. La Generalitat havia previst per a aquests dies diversos actes. El primer, aquest dijous, al Palau de la Generalitat: un homenatge en què, si no hi ha canvis, intervindrà la consellera de Justícia, Ester Capella, i es presentarà el llibre ‘Lluís Companys i Jover’, editat pel Memorial Democràtic. Per al divendres 16 d’octubre s’ha organitzat a Tornabous una taula rodona sobre la figura de Companys, i per al dissabte 18 d’octubre està convocat al Fossar de la Pedrera un acte commemoratiu.

Divendres 16 d’octubre

Els Amics de les Arts presenten disc a l’Auditori del Fòrum. 

Visita de la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, a la Casa Seat. Maroto assistirà, amb representants d’Anfac, Sernauto, Faconauto, UGT, CCOO i altres entitats del sector, a la presentació, a les 11.30 hores, del baròmetre Auto Mobility Trends elaborat per Coche Global YGroup. 

Dissabte 17 d’octubre

Concert de l’OBC a l’Auditori de Barcelona.

Dijous 29 d’octubre

Concert de Sílvia Pérez Cruz a la sala Barts, dins del programa del Jazz Festival.

Dissabte 31 d’octubre

Nit de la castanyada i Halloween. Protecció Civil ha recomanat celebrar la castanyada «en família» i en grups reduïts de com a màxim sis persones, evitant les persones amb qui no s’hagi tingut contacte en els últims dies. Així, no es podran fer festes ni revetlles amb ball ni ‘botellons’ a la via pública i no està permesa l’activitat ‘trick or treat’, ni els passatges del terror, tret que sigui en grups de màxim sis persones.  L’ús d’una màscara de disfressa no eximeix de l’obligació de portar mascareta. El Govern sí que permet la instal·lació de parades de venda al carrer de castanyes. 

Diumenge 1 de novembre

Festivitat de Tots els Sants. Tradicionalment, una jornada d’important afluència als cementiris. En aquesta ocasió, el Govern insta els cementiris a controlar l’aforament i recomana ampliar horaris. Així, Protecció Civil estableix que cal aplicar un control de l’aforament respectant sempre el màxim d’una persona per cada 2,5 metres quadrats. Aquest aforament hauria d’estar informat i senyalitzat. Als grans cementiris, l’aforament serà d’un màxim de 2.000 persones per hora o bé establir sectors de com a màxim 2.000 persones.

També recomana ampliar els horaris per repartir el flux d’usuaris, establir entrades i sortides diferenciades sempre que sigui possible, utilitzant marques a terra, senyalització, tanques o cinta d’abalisament, i disposar d’agents de control d’aquestes mesures.

A més, ha recordat l’obligació de portar mascareta en tot moment i la prohibició de menjar o beure a l’interior. A més, recomana adaptar la neteja i desinfecció segons la intensitat d’ús de les instal·lacions i el nombre d’usuaris, amb especial atenció a les zones i espais d’ús comú. D’altra banda, els cementiris hauran de disposar de papereres, si és possible amb pedal i tapa; i dispensadors de gel hidroalcohòlic. 

Futbol

Notícies relacionades

Al llarg d’aquests 15 dies hi ha programats partits de futbol de la Lliga i de Champions, que, tot i que són a porta tancada, solen concentrar seguidors en bars i restaurants per veure’ls per televisió, una cosa que no es pot fer. El més destacat del calendari és el partit de Champions Barça-Ferenvaros, el dimarts 20 d’octubre a les 21.00 h, o el clàssic Barça-Madrid a les 16.00 h del dissabte 24 d’octubre.

Visita de la ministra de Treball, Yolanda Díaz, a la Casa Seat.