LA PANDÈMIA AL MÓN

L'OMS rebutja la idea d'immunitat col·lectiva davant el coronavirus

L'organització considera que és un concepte «poc ètic» i que genera morts «innecessàries»

55385543 60

55385543 60 / Salvatore Di Nolfi (AP)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha rebutjat la idea de la immunitat col·lectiva com a mesura per fer front a la Covid-19 perquè la considera «poc ètica», ja que provoca sofriment i morts «innecessàries». 

En una roda de premsa celebrada aquest dimarts, Yedros ha recordat que la immunitat col·lectiva és efectiva referent a la vacunació. És a dir, quan una població pot protegir-se d’un determinat virus si s’arriba a un llindar òptim de vacunació que impedeix o estanca la propagació de la malaltia. Per entendre’ns, la immunitat col·lectiva contra el xarampió, per exemple, requereix que al voltant del 95% de la població estigui vacunada, cosa que provocarà que el 5% restant quedi protegit pel fet que el xarampió no es contagiarà entre els vacunats que representen la gran majoria de la població.

«La immunitat col·lectiva s’aconsegueix protegint les persones d’un virus, no exposant-les-hi. Mai en la història de la salut pública s’ha utilitzat la immunitat col·lectiva com a estratègia per respondre a un brot, i molt menys davant una pandèmia», ha remarcat el director de l’OMS en declaracions recollides per Europa Press. 

Ha insistit que permetre que un virus perillós que no es coneix amb exactitud circuli lliurement és un acte mancat d’ètica i que, per tant, no s’ha de contemplar com a opció.

La possible immunitat davant la Covid-19

Tedros ha assenyalat que la gran majoria de les persones continuen sent susceptibles al virus. De fet, les enquestes de seroprevalença realitzades en alguns països indiquen que menys del 10% de la població s’ha infectat. Per tant, ha advertit que deixar que el virus circuli sense control significa permetre infeccions, sofriment i morts innecessàries. I és que no es disposa de prou informació sobre la immunitat de la Covid-19. Tot i que s’ha vist que les persones infectades desenvolupen una resposta immune en les primeres setmanes posteriors a la seva infecció, es desconeix la força i durabilitat de l’esmentada immunitat, a més de les diferències que hi pot haver entre infectats, perquè ja s’han produït casos de reinfecció

Dit això, el director general de l’OMS ha reconegut que s’està començant a entendre els impactes a llarg termini en la salut de les persones que han patit coronavirus. 

La importància de prevenir contagis

Notícies relacionades

Els casos d’infecció per Covid-19 estan augmentant a tot el món, especialment a Europa i Amèrica. En els últims quatre dies, s’ha registrat el major nombre d’infectats des que va començar la pandèmia. Tedros ha recordat les mesures que han demostrat ser més efectives contra la propagació del virus: evitar assistir a esdeveniments amb molta gent, la distància social, protegir la població més vulnerable, conscienciar la gent, diagnosticar, aïllar, tractar i rastrejar i posar en quarantena als contactes. «Això és el que els països han demostrat que funciona, cada dia», ha recalcat. També, ha volgut remarcar la importància que estan adquirint les aplicacions mòbils per millorar el rastreig i detecció dels contactes pròxims d’un cas Covid-19. 

Finalment, Tedros ha expressat el desig que els països realitzin intervencions específiques on i quan sigui necessari reiterant que no existeixen dreceres ni solucions màgiques, sinó que la resposta al coronavirus requereix l’ús de totes les eines que de moment tenim disponibles. 

Temes:

OMS Coronavirus