igualtat i educació

Les filles de víctimes de maltractament tenen més risc de patir violència masclista

Els fills, com més temps convisquin amb l'agressor, estan més exposats a repetir el seu rol

zentauroepp31640529 mas periodico generico violencia domestica191220174513

zentauroepp31640529 mas periodico generico violencia domestica191220174513

2
Es llegeix en minuts
UJUÉ FOCES

Un de cada quatre menors s’ha vist exposat a violència masclista contra la seva mare (VGM), i tres de cada quatre han patit també maltractament directe per part de l’home que va maltractar la mare, segons l’estudi ‘Menors i Violència de Gènere’, realitzat pels ministeris d’Igualtat i Educació en col·laboració amb la Universitat Complutense de Madrid, en el qual participen més de 300 centres educatius amb enquestes a 10.465 escolars menors, d’entre 14 i 18 anys, a tot el territori nacional.

El primer gran estudi sobre aquest drama apunta que «les filles de dones víctimes de maltractaments tenen més risc de patir violència masclista», mentre que en el cas dels fills «s’incrementa el risc que reprodueixin l’esmentat problema com a agressors, en les seves relacions amb una noia des de l’adolescència». També augmenta la possibilitat de reproduir la violència si els menors han sigut víctimes directes de l’home que va maltractar la seva mare. Les conclusions reflecteixen la necessitat d’interrompre «al més aviat possible» les esmentades situacions.

La directora de l’estudi, María José Díaz Aguado, catedràtica de Psicologia, adverteix que com més gran sigui l’exposició dels menors a l’agressor, més s’incrementa el risc, però «en cap cas ho determina», ja que segons les conclusions de l’estudi la gran majoria dels menors aconsegueixen deixar el bucle de violència: «No és automàtica ni inevitable. Així el 67% de les noies i el 65% dels nois que han patit VGM ni són víctimes ni agressors al créixer».

D’aquí la importància de no revictimitzar aquests menors, ja que l’estudi mostra que «una gran majoria de les noies que han estat exposades a VGM no han patit després violència de gènere en les relacions de parella i la majoria de nois no la reprodueixen».

La victimització porta aquests menors a identificar-se amb valors com «defensar la igualtat», davant els qui no han viscut la violència a casa que aposten per la «simpatia». Els més exposats al maltractament fixen com a valors de la seva parella ideal «ser líder entre els grups», «la força física» i «buscar la justícia», potser com a forma de resiliència i associats a la exposició de la violència de gènere contra la mare que és necessari prevenir i curar.

L’exposició a la VGM comporta per als menors el risc de patir problemes de salut, emocionals, consumir tranquil·litzants i antidepressius, tabac i altres drogues, així com l’ús problemàtic i risc d’addicció a internet i xarxes socials. Les noies mostren també més sensibilitat per reconèixer la violència de gènere contra la mare, mentre que als nois els resulta més difícil. Precisament parlar amb la mare maltractada figura com un dels principals ajuts destacats pels menors.

Notícies relacionades

L’informe recull que només el 10,5% del professorat reconeix tenir prou formació en educació afectivosexual per a la igualtat i proposa prevenir la violència i l’abús a través de l’alfabetització digital.

Ser testimoni de la violència masclista contra la seva mare multiplica el 2,7% el risc que les noies pateixin abusos sexuals en comparació amb els qui no han vist maltractaments a casa, per la qual cosa es considera necessari «prevenir-lo des de la infància».