El 77% dels menors exposats a violència de gènere han patit maltractament directe

Un de cada quatre joves de 14 a 18 anys ha presenciat maltractaments cap a la seva mare, segons un estudi de la Delegació del Govern

Al 40% de les adolescents els han sol·licitat fotos sexuals per internet i al 22% els han demanat sexe virtual, revela l'enquesta

machismook

machismook

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

A Espanya hi ha diversos registres que indiquen quantes dones pateixen violència de gènere. La Delegació del Govern publica una fitxa detallada de les víctimes mortals des de l’any 2003 –un total 1.068– i el poder judicial dona compte trimestralment de quantes denúncies s’interposen i si aquestes es tradueixen en ordres d’allunyament o sentències. Si bé, el pacte d’Estat aprovat el 2017 va acordar que s’ha de millorar el coneixement sobre quants menors pateixen la violència cap a les seves mares a les seves llars i com els afecta, ja que l’estadística governamental només recull quants han sigut assassinats per les parelles de les seves mares, 37 des del 2003.

Complint aquesta recomanació, la Delegació del Govern ha publicat aquest dijous l’estudi ‘Menors i violència de gènere’, elaborat amb la col·laboració de la Universitat Complutense, el Ministeri d’Educació i les comunitats autònomes. L’informe revela que el 24% dels joves espanyols entre 14 i 18 anys han sigut testimonis d’episodis de violència masclista cap a la seva mare, i d’ells, el 77% confessen que han sigut maltractats directament pel mateix agressor, que en el 70% de les ocasions és el seu pare, i en el 24%, un altre home amb el qual la seva mare manté una relació.

Aquests resultats demostren, segons la investigació, que «l’exposició de menors a la violència de gènere és més freqüent del que se sol suposar, ja que el 19% dels 10.465 menors enquestats relaten que han sigut testimonis d’episodis de violència masclista en repetides ocasions».

Des d’insults fins a agressions físiques

La situació de maltractament més relatada han sigut insults cap a la seva mare o que l’agressor fa que senti por (un 14%); deteriora la seva autoestima o la controla abusivament (un 8%), i intenta aïllar-la de les seves amistats (un 7%). El 7% dels menors han tingut coneixement d’agressions físiques.

A més, l’estudi indica que l’exposició a màxima violència de gènere multiplica gairebé per tres el risc que les noies pateixin algun tipus d’abús sexual durant la infància i l’adolescència.

Si bé, per la directora de la Unitat de Psicologia de la Universitat Complutense que ha dirigit el treball, María José Díaz-Aguado, la dada «més important» de l’estudi és que la gran majoria de joves que han presenciat o viscut el maltractament no reprodueixen o pateixen aquesta violència en les seves relacions de parella.

Així, el 76,2% de les joves que han presenciat violència contra les seves mares de grau mitjà (psicològica o deteriorament de l’autoestima) i el 67,1% de les que van presenciar violència greu no són víctimes d’aquestes situacions en les seves relacions; mentre que el 31,7% dels nois que van viure violència mitjana a les seves llars i el 35% dels que van presenciar violència greu no l’exerceixen. «La reproducció de la violència d’una generació a la següent no és automàtica ni inevitable», afirma l’informe.

Problemes psicològics

Tot i així, els menors exposats als maltractaments tenen més risc de presentar problemes de salut física i psicològica, consum de fàrmacs, tabac, alcohol o drogues, menor autoestima o problemes acadèmics.

D’altra banda, l’estudi recull dades de l’assetjament sexual ‘online’ que pateixen els adolescents, fora de les seves relacions de parella, i conclou que «està bastant estès». Per exemple, el 47% de les noies han rebut imatges sexuals per internet, al 40% els han demanat fotos sexuals, i al 22%, sexe virtual.

A més, el 13,6% de les adolescents participants en aquest estudi reconeixen haver sentit pressions per a situacions de caràcter sexual en les quals no volien participar, algunes des de molt curta edat, i el 6,2% afirmen que la situació es va produir finalment.

Pressions per mantenir relacions sexuals

Notícies relacionades

Al preguntar-los sobre la identitat de qui les va pressionar, la majoria responen que el noi amb qui surten, sortien o volien sortir o el que volia sortir amb elles (54,3%), seguides d’un noi fora de la relació de parella (48,5%), «un home bastant gran» (22,6%) o una altra persona (19,7%).

Aquestes dades, mostren, segons els investigadors, «la necessitat de dur a terme la prevenció de l’abús sexual des dels 6 o 7 anys d’edat». Per fer-ho, l’estudi recomana que els centres educatius imparteixin continguts específics i integrals que previnguin la violència masclista.