Davant l'avenç de la Covid

Catalunya inicia al Vallès la seva nova ofensiva contra el virus

El Govern demana als veïns de 15 ciutats que redueixin al mínim les seves activitats socials

El vicepresident Pere Aragonès anuncia «dies difícils» per frenar l'evolució de la pandèmia

zentauroepp55383836 12 10 20   sabadell   gente paseando y terrazas   foto anna 201012203637

zentauroepp55383836 12 10 20 sabadell gente paseando y terrazas foto anna 201012203637

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La pandèmia avança sense fre a Catalunya. El Govern va aprovar aquest dilluns «mesures específiques» en 15 municipis del Vallès Occidental, una de les zones més colpejades per la Covid-19, amb l’objectiu de reduir els contagis. Aquestes noves restriccions són un avançament a les anunciades pel secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que va explicar que la Conselleria de Salut demanarà tornar, a tot Catalunya i durant 15 dies, al teletreball i a les classes ‘online’ a les universitats. Salut encara no ha aclarit si això serà una recomanació o una obligació, ja que ho està debatent, però el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ja ha advertit que la nova ofensiva contra el virus s’adopta perquè s’acosten «dies difícils», en què s’haurà de «reduir el ritme».

Els municipis del Vallès Occidental en què s’aplicaran les noves restriccions són Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Matadepera, Polinyà, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Sentmenat, Terrassa i Viladecavalls. En totes aquestes poblacions, el Govern demana a la ciutadania que es quedi a casa tant com pugui i que redueixi al màxim l’activitat social i limiti els contactes, tant com sigui possible, a les persones que integrin el grup de convivència habitual. El Procicat també recorda que estan prohibides les reunions socials de més de sis persones.

Les autoritats sanitàries no amaguen la seva preocupació. A la zona oest del Vallès Occidental, el risc de rebrot (que indica el potencial creixement de la pandèmia) és actualment de 383,98 i hi ha 97 pacients ingressats. A l’est, el risc és de 254,28 i hi ha 60 pacients ingressats.

Aquest dilluns, Catalunya va registrar 1.843 nous contagis i 16 morts. A més, el risc de rebrot es va situar en 311, davant els 289,56 de l’últim balanç. I les persones ingressades són 944. Des de l’inici de la pandèmia, a Catalunya ja s’han contagiat 159.885 persones i n’han mort 13.499. 

«Estem preocupats, la tendència està creixent en els últims dies», va admetre aquest dilluns la consellera de Salut, Alba Vergés, acompanyada del vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès. Tots dos van oferir una roda de premsa des de l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti), a Badalona, en la qual van anunciar aquestes mesures per al Vallès Occidental. Amb ells hi havia de ser també el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, però es troba confinat i guardant quarantena per haver sigut contacte estret d’un cas positiu de Covid-19. 

Restriccions al Vallès Occidental

A més de la recomanació a la població d’aquests 15 municipis del Vallès Occidental de quedar-se a casa, el Procicat va aprovar altres mesures en aquesta zona, com la reducció de l’aforament al 50% tant a l’interior com a exterior dels bars  i restaurants (on quedarà eliminat el consum a la barra), així com dels actes religiosos (casaments, celebracions, enterraments).  L’horari de tancament dels establiments serà la una de la matinada com a màxim i, sempre que sigui possible es demana que s’utilitzin preferiblement serveis a domicili i comandes per emportar.

Quant a l’activitat comercial, s’haurà de portar a terme evitant qualsevol aglomeració i, tant en espais tancats com en espais a l’aire lliure, la distància física de seguretat s’establirà en un metre i mig. També es demana potenciar el teletreball.

Aquestes mesures entraran en vigor quan es publiquin en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i s’aplicaran durant un període de 15 dies.

Més mesures a Catalunya

«O multipliquem les nostres accions contra la Covid-19, o la Covid es multiplica», va advertir Aragonès, que va fer una crida a la ciutadania a fer «un «pas més» en el seu compromís contra la crisi sanitària i a «sacrificar» en la mesura possible tota «activitat social» perquè el sistema sanitari pugui continuar donant una «resposta adequada».

Notícies relacionades

Aragonès també va anunciar que aquesta mateixa setmana es prendran noves mesures per frenar l’avenç del virus, ja que s’acosten «dies difícils», en què caldrà «abaixar el ritme», si bé aquestes mesures encara s’estan treballant «internament» i, per això, no en va donar detalls.

«Al llarg d’aquesta setmana anunciarem altres mesures per reduir la mobilitat i la interacció social a Catalunya», va assegurar Vergés. La consellera va recordar que altres zones d’Espanya, així com països com França, Bèlgica, Holanda i Escòcia, també estan vivint un augment del nombre de casos.