decisió polèmica
La marxa enrere del Govern radicalitza la protesta de l'oci nocturn
El Govern argumenta la mala evolució de la Covid-19 per ajornar la reactivació de l'activitat
Plataformes de discoteques i bars musicals preparen més mobilitzacions i demanen la dimissió o rectificació de Vergés

zentauroepp55284706 discotecas sant jaume201008112727 /
Feia 24 hores molts bars musicals, sales de festa i discoteques catalanes aprovisionaven contrarellotge les neveres i prestatgeries, planificaven les plantilles i començaven a rescatar treballadors de l’erto de cara a la imminent reobertura que dimarts els va anunciar el Govern. Fins que ha arribat la galleda d’aigua freda: la marxa enrere a la reactivació de l’activitat per part de la Generalitat, que ha radicalitzat les queixes d’un sector que assegura estar al límit i exigeix poder reobrir o comptar amb un pla de rescat urgent.
Les patronals d’afectats preparen un nou calendari de mobilitzacions i carreguen contra els canvis de criteri de l’executiu català. La Fecasarm fins i tot exigeix la rectificació o dimissió de la consellera de Salut, Alba Vergés. La primera d’aquestes protestes ja té data: aquest mateix divendres, a les 16.30 hores, en una marxa que arrencarà des de la plaça Universitat.
Fa setmanes que el col·lectiu de l’oci nocturn lluita contra el tancament de la seva activitat, que ha abocat el sector a una crisi sense precedents i sense paracaigudes ni ajuts. Ho fan davant les administracions públiques, i també per la via judicial al considerar que el barem que els han aplicat contrasta amb les regles del joc de bars i restaurants i, sobretot, de bingos i casinos, on van molts joves disposats a pernoctar en un entorn autoritzat.
La setmana passada va transcendir la intenció del Govern d’autoritzar la reobertura, una resolució que es va fer esperar fins dimarts passat, quan es va detallar a les patronals de l’oci. Els afectats van considerar un primer avenç poder obrir fins a les tres de la matinada, tot i que sense ball i amb restriccions de l’aforament. No obstant, part dels empresaris van reivindicar horaris més dilatats i normes més flexibles basant-se en la viabilitat dels negocis, ja que a l’instal·lar taules a les pistes de ball l’afluència es redueix fins a un 15% o un 20% respecte al que és normal. Van aplaudir, en canvi, poder reprendre les actuacions en viu als clubs, que ja estaven programant unes 20 sales a Barcelona.
Publicació que no va arribar
Malgrat aquest estira-i-arronsa amb les peticions, el sector va donar per fet que aquestes primeres mesures aprovades es publicarien ahir dimecres al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, cosa que havia fet que molts empresaris comencessin a comprar begudes, fitxar artistes i reorganitzar les seves plantilles. «El Macro (centre a l’engròs) estava ple perquè tothom s’estava preparant», il·lustren a la Fecalon. Des d’una altra patronal, la Fecasarm, apunten la mateixa idea i el començament dels tràmits per treure de l’erto molts treballadors.
El retard en la publicació, adduint formalitats jurídiques, va donar pas dimecres a la nit a la notícia que la tornada a l’activitat quedava congelada. Vergés entén el «desconcert» del sector, però justifica ara la marxa enrere pel context de l’epidèmia, que «no aconsella» reprendre l’activitat de l’oci nocturn després de les xifres de contagis dels últims dies. Salut i Interior es basen en l’increment dels casos.
Els afectats (empresaris, treballadors i proveïdors) critiquen la confusió en la presa de mesures i haver-se’n assabentat pels mitjans de comunicació, sense que cap responsable d’Empresa o Salut els ho hagi comunicat oficialment. Vergés admetia en declaracions a RAC-1 que les mesures per a l’oci es podrien haver explicat millor per evitar «espantar moltíssima gent». I és que al debat es van afegir de seguida les crítiques del sector sanitari o la societat civil que qüestionaven l’arrencada de l’oci en una situació de confinament creixent a diferents comunitats autònomes.
La federació Fecalon opina, a més, que les dades de rebrots no justifiquen la marxa enrere, ja que són una mica inferiors a les de finals de setembre, quan una altra resolució sí que va ampliar l’aforament per a l’activitat cultural, o es van autoritzar actes populars per les festes de la Mercè. El seu secretari general, Fernando Martínez, critica la «incoherència i improvisació» de la Generalitat, a la qual acusa d’«incompetència política». Insisteix que la decisió aboca milers de joves a ‘botellons’ i festes il·legals, malgrat que Protecció Civil havia defensat aquesta mateixa setmana que l’oci reglat facilitaria el control i la traçabilitat en casos de contagi.
Pla de rescat
Notícies relacionadesAquest col·lectiu, juntament amb el Gremi d’Empresaris de Discoteques de Barcelona i Província, i l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya, entre d’altres, han tornat a reclamar avui un pla de rescat sectorial davant una situació de «desastre» que afecta laboralment 36.000 famílies a Catalunya. També ultimen un intens calendari de mobilitzacions per als pròxims dies, un dels quals al centre de Barcelona. Des de fa uns quants dies, protagonitzen una acampada enmig de la plaça de Catalunya.
Per la seva banda, la Fecasarm ha demanat que Vergés rectifiqui o dimiteixi després del «sobtat canvi de criteri». Des de la Plataforma d’Empresaris Afectats per la Covid-19 preparen una reclamació col·lectiva de responsabilitat patrimonial a l’Estat i les autonomies pel «funcionament» anormal de la seva activitat.
Cronologia dels continus canvis normatius
17 de juliol
Els rebrots a Barcelona i la seva àrea metropolitana porten al tancament de l’oci (de discoteques a bars musicals) en aquestes zones i punts de Lleida. Els establiments catalans havien reprès l’activitat fins i tot amb pistes de ball el 18 de juny, però en 72 hores una altra resolució va prohibir ballar.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- L’incendi de Paüls marca el pitjor inici d’estiu des del 2010
- Successos Mor un jove en caure des de la segona planta del centre comercial Maremagnum de Barcelona
- Animals marítims ¿Què és el peix escorpí present a les platges d’Espanya i què s’ha de fer si et pica?
- A Bèrgam Un home mor succionat pel motor d’un avió que s’havia d’enlairar cap a Astúries des d’un aeroport de Milà
- Cas Koldo El jutge investiga contractes «manipulats» de Pardo de Vera després que l’UCO trobés a casa seva documents sobre el ‘pelotazo’ de les mascaretes
- Al Parc de la Cogullada Els Mossos investiguen una agressió sexual amb arma blanca en un parc de Terrassa
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- INCLUSIÓ Així és la primera Barbie amb diabetis tipus 1: porta sensor de glucosa al braç i bolso per a la medicació
- Funció Pública El Govern canviarà la llei per evitar reclamar diners a persones vulnerables que hagin cobrat ajudes per error
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha