Narcotràfic a la costa mediterrània

La Guàrdia Civil desmunta una plantació de marihuana camuflada com a geriàtric

Els marihuaners havien aconseguit un complex hoteler mitjançant sublloguers en cascada i s'anunciaven a la ciutat com a residència de gent gran

Sota vigilància de dos búlgars, estaven transformant les habitacions en horts de varietats de maria d'alta potència amb les sigles «BCN»

asset-48746043-pub car 1200

asset-48746043-pub car 1200

6
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

En l’anunci, un avi entrega flors a una dona igualment gran. «Pròxima obertura. Geriàtric Valle del Sol», es llegeix en el cartell. Encara es veu a tot l’ample del reixat d’un vell complex hoteler d’Alacant. Però el que hi havia darrere de la pancarta no és el projecte d’una residència per cuidar avis, sinó el d’una gran plantació per cuidar arbustos de marihuana.

Agents de la comandància de la Guàrdia Civil d’Alacant han desmuntat el negoci després d’una investigació que ha trobat una manera inèdita d’amagar plantacions de cànnabis a Espanya: una falsa residència de gent gran en suposada construcció.

L’operació, que va culminar el dia 1 passat i que continua oberta, posa al descobert com les organitzacions de marihuaners aprofiten els nínxols que els deixa la crisi del sector turístic i hoteler.

Un hort a cada habitació

Per la publicitat se suposava que l’antic hotel Valle del Sol d’Alacant estaria en obres per transformar-se en geriàtric, però a la finca amb prou feines hi havia més activitat que la d’un parell d’homes que passejaven amb gossos cada dos per tres pel jardí ressec, i portant prismàtics amb els quals observaven des de les finestres dels envellits edificis.

Els dos passejants eren guardes búlgars. Un havia sigut objecte d’una ordre internacional de cerca per narcotràfic. Tots dos han sigut detinguts juntament amb l’espanyol Roberto D. G., presumpte capatàs de la xarxa, i són a la presó de Fontcalent. El Jutjat d’Instrucció 3 d’Alacant investiga els fets. Un altre possible col·laborador del grup està en llibertat amb càrrecs.

La banda estava convertint en plantació d’interior totes les plantes dels dos edificis units del vell Hotel Valle del Sol. L’immoble és un dels nombrosos locals de la costa mediterrània que envelleixen tancats, esperant reforma o demolició.

Esbós trobat per la Guàrdia Civil en el registre del fals geriàtric. Els marihuaners ho havien fet per a una nova tanca publicitària amb la qual ocultar la seva plantació. / EL PERIÓDICO

Els marihuaners l’havien llogat i, per despistar el propietari i els veïns, feien publicitat del fals geriàtric. La Guàrdia Civil els ha trobat notes que indiquen que la banda planejava donar continuïtat i renovar els seus anuncis amb una altra tanca publicitària, per a la qual tenien dissenyat un esbós. Aquesta vegada preveien que aparegués la foto d’una infermera, i l’eslògan «estem treballant per obrir les nostres portes al més aviat possible».

Hi ha a Espanya una residència Valle del Sol autèntica, però és a Astúries. Aquesta era una closca tan buida com la mateixa pàgina web que els narcos venien als seus anuncis.

Amb llum pròpia

La Guàrdia Civil ha intervingut a l’organització tres cultius de 1.400 plantes de marihuana i dos més amb 1.000 plantes tallades, i ha comprovat que ja estava fet el cablejat per implantar en la resta d’habitacions i en una sala d’actes 35 horts indoor més. Habitació a habitació, pis a pis, el fals geriàtric estava destinat a produir 30.000 plantes per any, estimen fonts pròximes a la investigació del cas.

Roberto D.G., principal detingut en aquesta operació i a qui retien compte els dos búlgars, no és cap principiant en el món narco de la Costa Blanca, ni un desconegut per a les forces de seguretat: l’any passat el van agafar transportant 70 quilos de cabdells de marihuana i 20 d’haixix, i el 2015 el van detenir com a participant d’un grup que estava en possessió de 400 quilos de cocaïna.

Els guardes búlgars tenien cura no només de l’edifici i les plantes, també de dos generadors de gasoil valorats en 120.000 euros, i de milers de litres de combustible. Els generadors reunien prou potència com per donar llum a una població de mida mitjana, els quilowatts necessaris per a la il·luminació intensiva d’una plantació tan gran. La banda pretenia ser autosuficient energèticament.

És precisament el subministrament d’energia per on la Guàrdia Civil va començar a confirmar les sospites que li havien aixecat els estranys passejos al recinte. L’edifici, en un turó apartat de la ciutat d’Alacant, mostrava activitat i llums a la nit, però els agents van comprovar que no tenia contracte de subministrament amb cap companyia elèctrica, i van demanar a Iberdrola que fes una revisió per la zona, per veure si havien punxat la llum.

I sí, l’havien punxat, però al cap de pocs dies els narcos van desfer la presa elèctrica fraudulenta. No la necessitaven: ja tenien els generadors.

Cadena de lloguers

Com a pantalla, l’organització no només va utilitzar la publicitat; també una cadena de sotsarrendaments il·legals.

L’operador de transport aeri Helibética S. L. és el propietari de l’edifici, que tenia sense activitat.  Carlos F., administrador de la firma Geinmed Alicante, que es presentava com a constructor de centres residencials per a la tercera edat, va oferir a Helibética llogar l’immoble amb opció a compra. Estava disposada a pagar 5.000 euros al mes. Quinze dies abans del confinament del mes de març, Helibética va acceptar el tracte.

Amb la desescalada, l’edifici va cobrar activitat i va pujar de preu: al juliol, Carlos F. va rellogar il·legalment l’immoble, aquesta vegada per 7.500 euros al mes, a la societat Enso Bussines, l’administrador de la qual és Roberto D.

Enso Bussines i Geinmed comparteixen la mateixa activitat econòmica declarada, construcció d’edificis, i es van inscriure en el Registre Mercantil en la mateixa setmana del març del 2019, el dia 4 la rellogada i el dia 8 la llogada. Les seus de les dues societats són en pisos d’Alacant, al carrer de Brasil Geinmed, i a l’avinguda d’Alcoi Enso Bussines. No consten empleats ni cap altra activitat en aquestes adreces.

Puja el preu de la marihuana

Quan tinguessin l’edifici en ple funcionament, els marihuaners operarien amb una alta capacitat de producció –tres collites i 2,8 milions d’euros de rendiment anual en el fals geriàtric– en un mercat en el qual la pandèmia ha elevat els preus. No tant els de la venda al detall de carrer, que segueixen en els cinc euros per gram de marihuana seca, segons fonts policials, com els del tràfic a l’engròs.

Els cops de les Forces de Seguretat i les dificultats imposades pel confinament han provocat que la marihuana destinada a tràfic internacional hagi passat de costar 1.500 euros a 1.800 el quilo.

La banda del Valle del Sol guardava un diari de la seva horticultura. A les seves pàgines anotaven idees, com que convindria tramitar ja la petició de llicència d’obra per al fals geriàtric, però sobretot apuntaven amb minuciositat quins sectors de la plantació havien passat a germinar, moment clau. En el diari s’aprecien anotacions d’una partida «Tamporal BCN», amb varietats d’alta toxicitat i gran capacitat de producció: Amnesia Progen, Magic Queen i Kraken.

Un dels búlgars detinguts, camioner de professió, té domicili a Barcelona. Fonts pròximes a la investigació no descarten que el grup emmagatzemés o vengués part de la seva producció a la capital catalana. Però la destinació principal del negoci eren el nord i el centre d’Europa.

Notes del diari de cultiu de la plantació. En aquestes pàgines, les varietats que agrupaven sota les sigles BCN. / EL PERIÓDICO

Notícies relacionades

Pels seus cabdells –trets suposadament amb camió, tot i que la instrucció judicial pot posar en evidència altres formes d’enviament– cobraven en criptomoneda, que algú des de països europeus transformava en euros i els enviava per transferència bancària. Aquests pagaments fan sospitar els investigadors que la xarxa d’Alacant responia a una estructura superior establerta potser a Holanda o Alemanya.

La costa espanyola s’ha convertit en un punt de gran atracció per a marihuaners de tot el món. Només en operacions contra el narco a Alacant, la Guàrdia Civil ha detectat operadors polonesos, xinesos, vietnamites, holandesos, marroquins, serbis, anglesos, lituans que generalment treballen per als anglesos, i, per descomptat, espanyols.