ASTRONOMIA

Mart, molt a prop de la Terra: així podreu veure el planeta vermell

Els dos planetes no tornaran a estar tan pròxims fins al 2035

El 13 d'octubre es produirà el fenomen conegut com a conjunció de Mart

undefined1604073 this mosaic of mars is a compilation of images captured by t201007160520

undefined1604073 this mosaic of mars is a compilation of images captured by t201007160520

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest mes d’octubre  té un atractiu especial per als amants de l’astronomiaMart és visible des de la Terra amb una intensitat que no es repetirà fins al 2035. L’aproximació més pròxima s’ha produït aquest 6 d’octubre a les 4.18 hores, quan el planeta vermell s’ha situat a 62 milions de quilòmetres del nostre planeta. El 2003 es va produir l’acostament més gran en 60.000 anys, en aquesta ocasió Mart va estar a 55,7 milions de quilòmetres de la Terra.

Una de les dates interessants d’aquest mes és el 13 d’octubre: aquest dia es produirà el fenomen conegut com a oposició de Mart, quan el planeta estarà directament al costat oposat de la Terra respecte del Sol, segons explica la NASA, que remarca que això només passa cada dos anys i que aquesta és una de les posicions més pròximes entre els dos planetes.

Com veure Mart des de la Terra

L’oposició entre la Terra i Mart dona una de les millors oportunitats per veure el planeta vermell al cel a simple vista. Per a això, convé situar-se en algun punt allunyat de la contaminació lluminosa.

Per localitzar-lo, la principal diferència de Mart respecte dels altres cossos celestes és el seu color, lleugerament més groguencataronjat vermellós. Aquests dies apareix al cel per l’est, desplaçant-se a l’oest a mesura que avança la nit.

Tot i que es pugui contemplar a simple vista, l’observació serà més interessant si s’acompanya amb uns prismàtics o un telescopi

Dues llunes plenes

Notícies relacionades

Un altre dels atractius astronòmics d’aquest mes serà la coincidència de dues llunes plenes, al principi i a final de mes. La primera ja s’ha pogut disfrutar, i la segona, sovint anomenada lluna blava, es podrà veure el 31 d’octubre. Serà l’únic mes del 2020 en què hi haurà dues llunes plenes.

Aquests dies també es poden veure inusualment a prop a Júpiter Saturn, una trobada entre tots dos que passa cada 20 anys. Els dos planetes més grans del nostre sistema solar entraran en conjunció el 21 de desembre.