TANCAMENT PERIMETRAL PER A 4,8 MILIONS DE PERSONES

Madrid comença el confinament sense vigilància ni informació

Ayuso aplica les noves restriccions de mala gana mentre preconitza que seran un caos

Dimiteix el conseller de Ciutadans que va denunciar el veto al trasllat dels avis de les residències

MADRID, 03/10/2020.- La policía monta un control en el distrito madrileño de Moncloa este sábado. Cerca de cinco millones de madrileños de diez grandes municipios, incluida la capital, viven su primera jornada con nuevas restricciones de movilidad para tratar de contener la expansión del coronavirus, adoptadas por el Ministerio de Sanidad y que el Gobierno regional ha recurrido ante la Audiencia Nacional. EFE/Víctor Lerena

MADRID, 03/10/2020.- La policía monta un control en el distrito madrileño de Moncloa este sábado. Cerca de cinco millones de madrileños de diez grandes municipios, incluida la capital, viven su primera jornada con nuevas restricciones de movilidad para tratar de contener la expansión del coronavirus, adoptadas por el Ministerio de Sanidad y que el Gobierno regional ha recurrido ante la Audiencia Nacional. EFE/Víctor Lerena / Víctor Lerena (EFE)

7
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El confinament perimetral de Madrid i nou municipis més, que afecta 4,8 milions de ciutadans, va començar a les deu de la nit d’aquest divendres sense que s’alterés la normalitat d’un inici de final setmana. Ni vigilància, ni patrulles informatives, ni èxode massiu més enllà del que és habitual. El rebuig de la Comunitat de Madrid a les mesures ha provocat que el tancament i la resta de restriccions hagin entrat de manera abrupta, esgotant el límit de 48 hores que va marcar el Govern, i amb els ciutadans desconcertats.

Qualsevol expert en salut pública sap que el compliment de mesures de confinament requereix una adequada informació i conscienciació. Just el contrari del que va passar aquest divendres a Madrid. L’Executiu d’Isabel Díaz Ayuso va ser l’encarregat de posar les mesures en marxa, però ho va fer de tan mala gana que va dedicar la jornada a desqualificar-les i a defensar les raons de la seva suspensió cautelar que va presentar a la tarda.

Twitter    

El missatge més contundent va arribar a través del Twitter de Díaz Ayuso. Molt entrenada en aquesta xarxa social després d’haver portat el compte del gos d’Esperanza Aguirre, la presidenta regional va criticar que «des de demà podràs arribar a Madrid des de Berlín, però no des de Parla». «Gràcies pel caos, Pedro Sánchez», sentenciava.

 Els internautes es van encarregar de treure-la d’una part del seu error, ja que les zones sanitàries de Parla ja estan confinades des de fa dues setmanes per ordre de la Comunitat. Fonts de l’Executiu van puntualitzar més tard que un turista que arribi per Barajas podrà anar a Toledo o a qualsevol altre destí peninsular, però no podrà entrar a Madrid. 

L’Executiu regional demana la suspensió cautelar per invasió de competències

El president del Govern va respondre a Ayuso des de Brussel·les que la decisió es va prendre a causa de l’«extraordinària gravetat» de la situació de la pandèmia a la regió i li va advertir que «la utilització partidista de la pandèmia» només alimenta «l’antipolítica i la ultradreta». També va ressaltar que el Govern respecta el marc competencial i la Constitució, que atribueix a l’Estat la coordinació i supervisió de la política sanitària. 

Allunyat d’aquest partidisme, poc abans de les 22.00 hores, l’alcalde de la capital, José Luis Martínez-Almeida, va intentar donar una mica de sensatesa. «A les 22.00 hores entren en vigor les restriccions que el Govern de la nació ha decretat a Madrid. Excessives o no, als madrilenys, una vegada més, ens toca tenir paciència, resignació i punt d’honor per vèncer aquesta pandèmia. Atenguem les normes i aviat en sortirem», va escriure en un tuit

El recurs

«Arbitraria», «injusta», «ineficaç» i «generarà un gran caos» (una altra vegada), van ser alguns dels qualificatius utilitzats pels consellers de Justícia i Interior, Enrique López, i de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, durant la presentació del recurs davant l’Audiència Nacional en el qual sol·liciten la suspensió cautelar de la mesura.

El recurs [aquí en PDF] utilitza un arsenal d’arguments, alguns de contradictoris amb tesis mantingudes setmanes anteriors. L’eix de la demanda és la invasió de competències a través de la «utilització malintencionada» del Consell Interterritorial de Salut. Una cosa que contrasta amb l’argument esgrimit en les últimes setmanes per Pablo Casado per defensar la gestió d’Ayuso. «Les pandèmies són competència exclusiva del Govern», no es cansava de repetir.

També sosté el recurs que les mesures són «pitjors i més ineficaces«que els tancaments de les 47 zones sanitàries que estan confinades. «Estan resultant eficaces, però ara s’anul·len i els seus veïns podran circular per tota la capital», va assenyalar López. No obstant, les mesures imposades pel Govern no obligaven la comunitat a aixecar els tancaments. Si tan bon resultat estan donant, les podrien haver mantingut. A aquest perjudici també hi afegeixen pèrdues econòmiques de 700 milions d’euros setmanals.

Sense sancions 

La resolució judicial tardarà unes dues setmanes a conèixer-se, per la qual cosa les restriccions seran vigents com a mínim en aquest període. Però durant els primers cinc o sis dies no hi haurà sancions, fins que un altre jutjat, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ratifiqui l’ordre, un tràmit necessari al resultar afectats drets fonamentals. Els tancaments de les zones sanitàries ja van passar per aquest tràmit però en llavors els responsables regionals no es van encarregar d’airejar que no es podria sancionar.

La impugnació no inclou la petició de mesures cautelaríssimes, les úniques que haguessin pogut paralitzar l’entrada en vigor. La Comunitat va argüir que no havia volgut «contribuir» amb això al «caos», però ja hi ha qui ha fet la seva feina. Vox va anunciar que les sol·licitarà durant el cap de setmana. Aquesta via, reservada per a assumptes d’especial urgència, possibilita que els òrgans jurisdiccionals adoptin mesures cautelars sense escoltar les parts implicades en un termini màxim de 48 hores. Un advocat particular en va presentar una altra ahir en el mateix sentit.

Sánchez remarca que respecta el repartiment competencial i destaca la gravetat de la pandèmia a Madrid

L’estratègia de l’enfrontament permanent d’Ayuso amb Sánchez ha tensat la costures del pacte amb Ciutadans. Durant el matí el vicepresident regional, Ignacio Aguado, no va estalviar crítiques a la presentació del recurs judicial i avançada la tarda es va conèixer la dimissió d’Alberto Reyero. Pertanyent a Cs, va ser el conseller de Polítiques Socials que va denunciar els protocols de la Conselleria de Sanitat en què es vetava el trasllat d’avis als hospitals a causa de la seva saturació durant el pic de la pandèmia.

Reyero es va acomiadar amb una carta a la presidenta en què constata que «en aquesta segona onada està funcionant bé la coordinació sociosanitària i la derivació hospitalària». «Confio que tot això sigui suficient per contenir virus dins de les residències en els pròxims mesos», va afegir. Oficialment la seva marxa és per «qüestions personals» i mantindrà l’escó a l’assemblea.

El Govern regional va publicar l’ordre en el seu Butlletí Oficial, amb un lleuger canvi sobre la impulsada pel Ministeri de Sanitat. Les terrasses tindran un aforament màxim del 50%, quan la norma del Govern central establia un 60%. No se sap bé si és un error fruit de les presses.

Malgrat l’oposició de la Comunitat de Madrid, les realitat és que les mesures són molt laxes i es permeten les entrades i sortides dels municipis afectats (Madrid capital i Alcalá de Henares, Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada, Getafe, Leganés, Torrejón de Ardoz, Móstoles i Parla) per anar a treballar, a centres educatius, al metge i diverses situacions més. A més, dins aquests municipis, hi ha llibertat de moviments, tot i que les autoritats sanitàries aconsellen sortir el mínim. Els comerços, bars, gimnasos i acadèmies estaran oberts, però amb aforaments al 50% i tancament a les 22 hores (tret dels bars, que podran obrir fins a les 23.00 hores). 

El conseller de Justícia, Enrique López, va aconsellar als madrilenys que vagin «proveïts de documents» que demostrin el motiu dels seus moviments.

Els parcs i jardins, oberts

Notícies relacionades

Finalment, els parcs i jardins es mantindran oberts, malgrat que la Comunitat de Madrid els va tancar en les primeres 45 àrees sanitàries amb restriccions. Si bé algunes comunitats van expressar la seva oposició en el Consell Interterritorial en què es van aprovar les mesures dimecres passat i el Govern va eliminar aquesta restricció de l’ordre final.        

A més, el Conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, ha comunicat que es mantindran les limitacions en dues àrees sanitàries d’Humanes i Sant Sebastián de los Reyes, a les quals s’afegeix Vila del Prado i que no estan incloses en la disposició del Govern central. Així mateix, les reunions continuaran limitades a sis persones a tota la Comunitat de Madrid.