LA SEGONA ONADA DE LA COVID-19

Madrid continua sense saber quan serà confinada

Ayuso intenta desactivar la mesura sol·licitant aquest divendres a l'Audiència Nacional mesures cautelars

El Govern central insisteix que les restriccions s'han d'executar abans de la mitjanit d'aquest dia 2

recurrir-madrid / periodico

5
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Ni dotze hores li va durar a Isabel Díaz Ayuso la seva rebel·lia. En un dels seus cada vegada més freqüents girs de guió es va comprometre ahir a acatar l’ordre «alegal» del Govern de tancar Madrid capital i unes altres nou poblacions, però intentarà eludir-la presentant aquest divendres un recurs davant l’Audiència Nacional en què sol·licita la suspensió cautelar. Les mesures s’han d’executar poc abans de la mitjanit d’aquest 2 d’octubre, segons la resolució publicada pel Ministeri de Sanitat en el BOE, i la presidenta té difícil demorar-les fins que el tribunal es pronunciï, tret que l’Audiència admetés la congelació de manera immediata.

La incertesa plana sobre els madrilenys des que dimarts el ministre Salvador Illa i el vicepresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio Aguado, van anunciar el preacord a què van arribar sobre les noves restriccions. Després va venir que Ayuso es desdigués del pacte, el vot en contra de Madrid i altres comunitats del PP en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) i l’afirmació del conseller madrileny de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, que la decisió d’aquest òrgan «no té validesa jurídica». Tot en només dos dies i encara no s’ha aclarit al cent per cent ni quan ni com entrarà en vigor. 

Ayuso es devia adonar que la seva fugida cap endavant podia portar-la al mateix camí pel qual transita una part del secessionisme català. «Aquesta comunitat no està en rebel·lia, aquest Govern complirà les ordres de manera estricta perquè no som com els seus socis independentistes», li va dir al portaveu socialista, Ángel Gabilondo, en la sessió de control de l’assemblea.

Una vegada superat el seu ‘moment Torra’, la presidenta regional va sol·licitar un informe per discernir davant quin tribunal es presenta el recurs i si era possible sol·licitar una suspensió cautelaríssima per torpedinar l’entrada en vigor. La presidència regional va informar ahir a la nit  que avui mateix es presentarà el recurs davant la Sala Contenciosa Administrativa de l’Audiència Nacional i que el seu contingut es farà públic en una roda de premsa.

Fonts del Govern central van insistir que les restriccions han d’entrar en vigor avui a mitjanit «sí o sí» i que només la intervenció del jutge les podria ajornar. La lluita, segons ho veuen des de l’Executiu de Pedro Sánchez, és d’«escola bressol», perquè Ayuso, creuen, no la pot guanyar. «Se’ls veu derrotats», valorava una altra font governamental. Perquè, en aquesta topada institucional insòlita, el que hi ha sobretot és un enfrontament polític, una batalla per una regió clau tant per al PSOE com per al PP, que governa la regió ininterrompudament des de 1995, ara amb Cs en el Gabinet i amb el recolzament extern de la ultradreta de Vox. 

Acord vàlid segons la llei del 2015

L’anunci del recurs davant l’Audiència es va fer efectiu mentre Ignacio Aguado, en una entrevista en directe, al ‘Telediario 2’ de TVE, apuntava rotund això: «No crec que el millor lloc per intentar buscar solucions a aquest drama siguin els tribunals. Jo prefereixo seure en una taula a parlar». El vicepresident va defensar la seva tesi que la millor sortida és «el diàleg», «unir esforços» i aparcar la confrontació, just al contrari del que propugna la presidenta. 

Aguado va ser sorprès a TVE amb la notícia del recurs judicial, que ell no comparteix

Quan el van informar de l’anunci del Govern regional, Aguado, que no tenia coneixement previ de la decisió (el PP va al·legar que no es va fer «a propòsit»), va assenyalar que és una iniciativa d’Ayuso que ell no comparteix i de la qual es desvincula: «És una decisió de la presidenta i evidentment ella en té l’última paraula». Però «al marge del que digui» la seva «companya» de Gabinet, va insistir, ell té l’«obligació moral de buscar solucions polítiques». De moment, no creu necessari trencar l’Executiu: «Vaig entrar en política per ser útil, no per la cadira ni per ambicions personals». L’episodi revelava, altre cop, les tibantors indissimulables entre els dos socis del Gabinet, el PP i Cs, i la seva diferent forma de concebre la relació amb Sánchez. 

Més enllà d’una possible suspensió cautelar, diversos juristes es van pronunciar de manera divergent sobre el fons de l’assumpte. La comunitat afirma que al no haver-se aprovat per consens com estableix l’article 14.1 del reglament d’aquest organisme, la mesura no és d’obligat compliment per a les autonomies.

Però l’Advocacia de l’Estat, consultada per l’Executiu, argumenta en l’ordre publicada en el BOE que la norma aplicable en les votacions del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) és l’article 151.2.a) de la Llei 40/2015 de Règim Jurídic del Sector Públic, que assenyala que «els acords obligaran totes les comunitats autònomes, tot i que votin en contra, si l’Estat exerceix competències de coordinació, com és el cas».

Tampoc està encara clar quines restriccions inclourà. La decisió col·legiada del CISNS estableix la limitació dels desplaçaments d’entrada i sortida dels deu municipis a anar a la feina, a l’escola i alguns altres casos més, així com la reducció dels aforaments dels bars i comerços al 50% i de les terrasses al 60%. Aquestes i altres mesures són el mínim que exigeix l’ordre, però la comunitat les pot ampliar. 

Fernando Simón avisa que els tancaments no seran breus i demana la col·laboració dels madrilenys

Notícies relacionades

La decisió del consell no inclou el tancament de parcs i jardins que sí que va establir Madrid a les 45 àrees sanitàries confinades, i el conseller de Sanitat ja ha avançat que en la seva transposició de la normativa ells sí que l’inclourà. Però tampoc se sap en quin moment el Govern autonòmic publicarà l’ordre al Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid. Hauria d’estar preparada aquest divendres 2 d’octubre abans de les 22.48, 48 hores després de l’ordre ministerial comunicada firmada per Illa. El que no pot indicar aquest text, segons avisa la Moncloa, és una data d’entrada en vigor diferent a la prevista per Sanitat. És a dir, Ayuso no pot ajornar per si mateixa l’execució de les restriccions. 

El que sembla segur és que una vegada establerts els confinaments no seran d’uns quants dies. El portaveu governamental de la pandèmia, Fernando Simón, va deixar clar que «fins que no es detecti una tendència pronunciada de descens de la corba de contagis» no es podran aixecar i va demanar col·laboració als madrilenys, perquè en depèn també que la incidència baixi. Les mesures s’hauran de prendre per dues setmanes prorrogables i l’evolució se seguirà setmanalment pels equips de Sanitat i la comunitat.