Noves restriccions

Ayuso complirà l'ordre del Govern central, però la portarà als tribunals

La presidenta de la Comunitat justifica la seva intenció d'acudir a la Justícia per «defensar els interessos legítims dels madrilenys»

ayuso vid 01 114854 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ha declarat aquest dijous que complirà «de manera estricta» l’ordre del Govern que suposa l’aplicació de noves restriccions a Madrid, però ha avisat que la portarà els tribunals per «defensar els interessos legítims dels madrilenys».

«Aquesta Comunitat no està en rebel·lia, aquest Govern no està en rebel·lia», ha dit Ayuso en el ple de l’Assemblea, on ha insistit que acudirà a la Justícia perquè les mesures «s’ajustin a la normativa i a la realitat» i siguin «objectives i justes».

I ha afegit que acatarà «totes les ordres» de l’Executiu perquè no és «com els seus socis independentistes».

El Ministeri de Sanitat i una majoria de Comunitats Autònomes van acordar en el Consell Interterritorial de Salut d’aquest dimecres 9 mesures per controlar l’expansió de la Covid que són d’obligat compliment, entre les quals la de restringir les entrades i sortides en municipis de més de 100.000 habitants amb més incidència de contagis i que afectarien sobretot les grans localitats de la Comunitat de Madrid.

L’acord ha sigut publicat aquest dijous al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), tot i que fonts de l’Executiu han indicat a Efe que l’ordre ja va ser comunicada ahir a la nit a les comunitats –competents de la seva execució– i entra en vigor a les 48 hores d’aquesta notificació de Sanitat als governs autonòmics.

Els criteris per aplicar aquestes mesures són: superar la taxa de 500 contagis de coronavirus per 100.000 habitants en 14 dies, amb un percentatge de positivitat en les proves diagnòstiques superior al 10% i una ocupació de llits en uci per pacients de Covid superior al 35%.

Uns indicadors que, segons Ayuso, «s’han estat cuinant durant tot el cap de setmana» i no són aplicables a Madrid, que pot «triplicar» el seu nombre d’ucis.

«Si s’aplica el criteri [d’incidència acumulada] inventat per un comitè d’experts inexistent, el que faran és confinar una vegada i una altra la Comunitat de Madrid», ha afegit la presidenta, que creu que a l’esquerra «això li és igual» perquè «d’economia i d’ocupació no saben absolutament res», tot i que després «col·laboraran».

Ayuso ha al·legat, així mateix, que estava en la línia del «diàleg i el consens» amb l’Executiu central fins i tot va aparèixer «una ordre escrita en un maó intentant que ningú entengui res» i que «de manera al·legal ara ja està publicada en el BOE».

Al rebutjar les restriccions anunciades, l’Executiu madrileny manté el seu pols amb el Govern central, malgrat que aquest dimarts en la reunió del Grup Covid-19 les dues administracions havien arribat a un principi d’acord per mirar de contenir l’expansió del coronavirus.

Aquest principi d’acord es va traslladar al Consell Interterritorial, on finalment la Comunitat de Madrid va votar en contra dels criteris acordats, igual com van fer Catalunya, Andalusia, Galícia, Múrcia i Ceuta.

La presidenta s’ha pronunciat així en resposta a una pregunta del portaveu del seu partit, Alfonso Serrano, que ha destacat que «a Madrid no hi ha transmissió comunitària» i que hi ha «una clara tendència a la baixa» en el nombre d’ingressats en hospitals.

Notícies relacionades

«És lamentable com alguns qüestionen dades objectives com si els molestés», ha insistit el diputat, que ha censurat que «els que cridaven a participar en el 8-M» i «es van inventar un comitè d’experts» ara «vulguin donar lliçons de criteris científics».

Serrano ha opinat que «l’esquerra d’aquesta Cambra i el Govern a Espanya» volen «asfixiar els madrilenys».