per disfonies

Els mestres es queden sense veu per les mascaretes

A causa de l'«esforç que realitzen per comunicar-se amb els alumnes mirant de contrarestar l'inconvenient de tenir la cara tapada»

Recomanen inhalacions amb vapor, la ingesta diària d'un litre i mig d'aigua i el consum d'infusions amb orenga i erísim

zentauroepp54925165 14 09 20 igualada vuelta al cole institut joan mercader de s200914140751

zentauroepp54925165 14 09 20 igualada vuelta al cole institut joan mercader de s200914140751 / Marc vila

2
Es llegeix en minuts

El Servei de Logopèdia dels hospitals Quirónsalud Marbella i Quirónsalud Campo de Gibraltar han registrat un important increment en les consultes de professors afectats per disfonies a causa de l’ús de mascareta a les aules.

L’especialista d’aquesta unitat Maria Soledad Angulo ha assegurat que aquest fenomen és a causa de l’«esforç que realitzen els professors per comunicar-se amb els alumnes mirant de contrarestar l’inconvenient de tenir la cara oculta per la mascareta de protecció».

La logopeda ha explicat que «les mascaretes limiten l’expressió i la gesticulació, per això les professionals que s’han d’adreçar a un públic o col·lectiu, com és el cas d’un grup d’alumnes a l’aula, solen forçar la veu perquè els escolars puguin rebre el missatge sense restriccions».

Aquesta limitació, unida a la restricció de la distància social establerta en el protocol de seguretat, provoca que el docent augmenti la intensitat i el volum de la veu, han assenyalat a través d’un comunicat.

«En la nostra consulta observem que molts dels docents no coneixen tècniques vocals adequades que els permetin projectar la veu durant hores i la majoria tampoc ha adquirit hàbits en la cura de la veu», ha detallat la responsable del Servei de Logopèdia dels hospitals Quirónsalud Marbella i Quirónsalud Campo de Gibraltar.

A més, ha advertit que el desgast massiu que es produeix per forçar la veu pot portar importants problemes, que poden derivar en patologies vocals i fins i tot en cirurgia vocal.

Angulo aconsella seguir unes pautes d’higiene vocal adequades per concloure les jornades escolars «sense dolor, raspera, fatiga vocal, picor o qualsevol altre símptoma que indiqui irritació o desequilibri de la laringe, així com sobreesforç dels plecs vocals».

Finalment, la logopeda recomana inhalacions amb vapor, la ingesta diària d’un litre i mig d’aigua i el consum d’infusions amb orenga i erísim (herba del cantor) que ajuden a alleujar i relaxar la zona laríngia. Queda totalment desaconsellat per l’especialista el consum d’aliments àcids, mel, cafè, te, alcohol i tabac, ja que poden produir deshidratació als plecs vocals.

Nova unitat de logopèdia

Notícies relacionades

La doctora Maria Soledad Angulo dirigeix el Servei de Logopèdia dels hospitals Quirónsalud Marbella i Quirónsalud Campo de Gibraltar. Aquesta unitat està especialitzada en la prevenció, detecció, diagnòstic i tractament dels diferents problemes que intervenen en la comunicació, ja sigui llenguatge oral, escrit o gestual.

Els trastorns més habituals en el Servei de Logopèdia són: trastorns de la parla (alteracions en els sons, dificultats en la pronunciació, disfèmia o tartamudesa, disàrtria), trastorns de lectoescriptura (dislèxia, discalcúlia, disgrafia), trastorns del llenguatge (afàsia, retard en el desenvolupament del llenguatge escrit o parlat), trastorns de la veu, retard maduratiu, autisme, TGD, TDAH, entre d’altres. L’objectiu principal de la teràpia logopèdica és centrar-se en l’expansió de la comunicació de la persona, han detallat.