LA GESTIÓ DE LA PANDÈMIA

Astúries és un oasi en el caos de la sanitat espanyola, diuen els metges

Els facultatius, amb més càrrega de treball als centres de salut, asseguren que el sistema no està desbordat ni en una situació límit

islla

islla

3
Es llegeix en minuts
Marián Martínez

Astúries és un oasi en el caos sanitari i la desesperació que viuen els metges i els centres sanitaris i hospitalaris en altres regions del mapa nacional. Això almenys és el que afirma el Col·legi de Metges del Principat, que recolza, no obstant, un document del Consell General de Col·legis Oficials de Metges d’Espanya (CGCOM) en el qual s’alerta de la situació «límit» en què es troba el sistema sanitari, que asseguren que està «desbordat» i en el qual destaquen l’«esgotament» dels professionals.

«El Principat, de moment, té una situació continguda, cosa que no vol dir que si no es respecten les normes de distanciaments, mascaretes i higiene, no ens puguem veure en la mateixa situació que en altres comunitats», va afirmar el president del Col·legi de Metges del Principat, Alejandro Braña.

Segons el Consell General de Col·legis Oficials de Metges d’Espanya, el sistema sanitari es caracteritza en aquests moments pel «desbordament» de l’atenció primària i possiblement la seva defunció; la sobrecàrrega de les urgències; l’augment d’ocupació de serveis hospitalaris i ucis; i «molt especialment» l’estat d’«esgotament» físic i emocional dels metges.

«Des d’un punt de vista global, aquesta denúncia és molt encertada. És cert que en cada comunitat autònoma el comportament de la pandèmia és molt diferent, amb una especial incidència en llocs com Madrid, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, el País Basc i Barcelona. Però ja estem en la segona onada, que tots sabíem que arribaria, i és molt preocupant i decebedor el que està passant», va explicar Braña.

Sistema lluny de la saturació

La situació a Astúries és ben diferent perquè les xifres de contagi, si bé estan pujant en les últimes setmanes, s’estan controlant i monitoritzant. I el sistema sanitari, si bé està començant a notar l’increment de casos, no està ni de lluny saturat.

«Els centres de salut tenen molta més càrrega de treball i s’atén un nombre elevat de persones, però sense col·lapses, cosa que es deu a l’esforç increïble dels professionals», va assegurar el president del Col·legi de Metges del Principat.

Però les claus que converteixen Astúries en un paradigma són que «es van començar a adoptar mesures a temps amb l’objectiu d’estar preparats per a la segona onada». Així, Braña considera que és essencial fer les proves PCR a tots els contactes estrets quan es detecta un positiu. «Això permet que s’activin els protocols quan encara la simptomatologia és lleu o ni tan sols ha aparegut, i a l’aïllar els pacients positius, s’evita l’expansió del virus», va assenyalar.

A això se sumen les mesures i recursos de prevenció adoptades en els centres hospitalaris, especialment a l’Hospital Universitari Central d’Astúries (HUCA), on ja s’ha abordat la reorganització d’algunes plantes per destinar-les a malalts per Covid-19 i Virologia «treballa a marxes forçades, i ja s’han realitzat proves PCR a tot el personal del centre», va assenyalar com exemples el doctor Alejandro Braña.

Pendents de les escoles

Notícies relacionades

Tot i així, queda un nou repte: l’inici del curs escolar. «Serà complicat i tots sabem que sorgiran nous casos i brots. L’important és saber abordar-los com s’ha fet fins ara perquè siguin tan lleus com sigui possible i no se saturin els centres sanitaris i hospitalaris, de manera que es pugui donar la millor assistència i de més qualitat», va assenyalar el president del Col·legi de Metges del Principat.

A les comunitats més castigades per la Covid-19, assegura el Conseller General de Col·legis Oficials de Metges d’Espanya, «des dels hospitals i sense cap treva, es torna a escenaris de març i abril, amb una tornada a l’anul·lació de l’activitat diària i programada, amb augment de llistes d’espera, i una disminució del control de processos greus, i amb el temor de desbordament i sobrecàrrega assistencial en unes plantilles cansades, minvades i descoratjades».