ACCIÓ POLICIAL

Clausurat un club cannàbic per vendre a menors

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de L'Hospitalet de Llobregat han detingut els seus tres responsables

mossos-cannabis / periodico

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Els clubs cannàbics no poden vendre marihuana. Ni de bon tros poden vendre-la a menors d’edat. Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet de Llobregat han clausurat una associació i han detingut els seus tres responsables per fer les dues coses. Són homes de nacionalitat espanyola, colombiana i malinesa que tenen entre 20 i 52 anys. Dos dels sospitosos són pare i fill. 

La investigació, que ha finalitzat en aquests tres arrestos i el tancament cautelar del local, va començar quan agents de la policia local van sorprendre un menor d’edat amb diverses bosses de marihuana i van acabar deduint que les havia comprat a un club cannàbic del barri de Pubilla Cases de l’Hospitalet. Van informar els Mossos i va arrencar llavors una vigilància de l’associació, consistent a registrar usuaris que abandonaven el local. El dispositiu va acabar demostrant que alguns d’ells ho feien amb cànnabis a la butxaca. Una cosa que no està permesa.

Notícies relacionades

Els clubs cannàbics haurien de funcionar únicament com a llocs on els seus socis –que estan adequadament registrats– acudeixen per fumar marihuana. Es basa en la col·lectivització de l’autoconsum, que no està perseguit penalment pel Codi Penal. Sobre el paper, això significa que els membres d’una societat paguen una quantitat i, a canvi, poden acudir al local a fumar la part que els correspongui. Però no poden comprar cànnabis, no poden treure la droga del local i els menors no poden formar part del club. Són condicions bàsiques que les mateixes associacions recullen en el seu manual de bones pràctiques. Durant la investigació d’aquest centre de L’Hospitalet, la policia catalana ha denunciat 14 consumidors que havien tret droga del local, i també ha acreditat que els seus responsables venien marihuana a persones que no n’eren sòcies.

Els clubs cannàbics funcionen amb llicència municipal i van rebre l’empara d’una llei que va aprovar el Parlament de Catalunya. No obstant, aquesta llei va ser suspesa pel Tribunal Constitucional, que va interpretar que la cambra legislativa catalana va envair competències de l’estat al formular-la. Des d’aleshores, no existeix marc legal que albergui els clubs. I sí, en canvi, instruccions de la fiscalia cada vegada més dures contra la seva activitat. Els clubs se senten perseguits per la policia i aquesta, al seu torn, considera que la seva existència a Espanya suposa un al·licient per a organitzacions criminals estrangeres que, sovint, les utilitzen per blanquejar els diners que obtenen amb el narcotràfic de marihuana.