estudi de la Universitat Complutense

Localitzada una àrea del cervell on els tumors s'oculten de la quimioteràpia

La investigació descobreix que l'estroma del plexe coroide actua com a amagatall de les cèl·lules tumorals

zentauroepp54067084 soc200712173905

zentauroepp54067084 soc200712173905 / CHRISTOF STACHE

2
Es llegeix en minuts
Efe

Tot i que la supervivència en la leucèmia limfoblàstica aguda infantil ha augmentat molt en els últims anys, encara un 20% de casos no aconsegueix curar-se, principalment perquè les cèl·lules tumorals eviten la quimioteràpia ocultant-se en el sistema nerviós. Ara, un estudi la Universitat Complutense ha descobert quin lloc és aquest.

En la investigació, publicada a ‘The Journal of Pathology’, hi han participat també l’hospital Niño Jesús de Madrid i la Universitat Autònoma de Chihuahua (Mèxic). Els investigadors han descobert que l’estroma del plexe coroide, situat en el Sistema Nerviós Central (SNC), actua com a amagatall de les cèl·lules tumorals, permetent-los deslliurar-se de la quimioteràpia i podent causar posteriors recaigudes en la leucèmia limfoblàstica aguda infantil.

El plexe coroide és una estructura localitzada als ventricles cerebrals i és responsable de la producció del líquid cefalorraquidi. Les cèl·lules leucèmiques, tot i que es localitzen fonamentalment a la medul·la òssia, són capaces de disseminar-se cap a altres zones de l’organisme tenint una apetència especial per infiltrar el SNC, explica l’UCM en un comunicat.

«El fet que continuessin ocorrent recaigudes en el SNC malgrat el tractament profilàctic feia sospitar que algunes cèl·lules podrien quedar amagades en petits grups, pràcticament indetectables en altres zones podent ser responsables de recaigudes al cap d’un temps», explica Ángeles Vicente, investigadora de la Facultat de Medicina de l’UCM.

Per fer l’estudi, els investigadors van infondre a ratolins inmunodeficients cèl·lules leucèmiques de pacients, analitzant mitjançant tècniques d’immunofluorescència i microscòpia electrònica la localització cerebral de les cèl·lules tumorals metastàtiques en el SNC i identificant la localització al plexe coroide.

Aquesta tècnica in vivo es va combinar amb assajos in vitro per estudiar les interaccions cel·lulars que s’estableixen entre les cèl·lules leucèmiques i les cèl·lules de l’estroma del plexe coroide i els seus efectes en quimiorresistència.

Notícies relacionades

Entorn del 15-20% dels pacients pediàtrics amb leucèmia limfoblàstica aguda no aconsegueixen curar-se, sent les recaigudes en el SNC la principal causa de morbimortalitat per malaltia en la població infantil. «Treballs com aquest poden ser essencials per dissenyar, en un futur, estratègies terapèutiques més eficaces dirigides a impedir l’assentament de les cèl·lules tumorals en diferents nínxols del SNC o eliminar les cèl·lules que ja s’han establert en aquests llocs», sosté Lidia Martínez, primera autora del treball.

«Això suposaria un gran avenç en el tractament de la malaltia, reduint-se aquestes recaigudes i incrementant-se, encara més, les probabilitats de curació», pronostica la investigadora de l’UCM. Tot i que l’estudi està enfocat a la leucèmia limfoblàstica aguda infantil, els investigadors veuen factible que els santuaris utilitzats per les cèl·lules leucèmiques en nens poguessin ser compartits pels adults, en què les recaigudes en el SNC suposen un 5%. 

Temes:

Càncer