l'evolució de la Covid

Girona registra la xifra de contagis més alta de la pandèmia de coronavirus amb 250 positius

El 40% dels nous casos pertanyen a la ciutat de Girona, on a finals de setmana es va fer un cribratge massiu

El risc de rebrot a la província està a punt d'arribar als 200 punts i Salt i Girona són els dos municipis amb l'índex més alt de Catalunya

zentauroepp54936545 pla obert de diverses terrasses de la rambla de girona total200916102410

zentauroepp54936545 pla obert de diverses terrasses de la rambla de girona total200916102410 / Aleix Freixas

3
Es llegeix en minuts
Laura Teixidor

Salt i Girona són els municipis amb el risc de rebrot més alt de Catalunya, amb 625,91 i 507,62 punts respectivament, mentre la regió sanitària Girona va viure ahir el pitjor dia de la pandèmia, tenint en compte els nous casos detectats. En total, Salut va notificar 250 positius i 248 dels quals s’han detectat per prova PCR, és a dir, són casos recents. Cal tenir present que un 40% aproximadament pertany a la ciutat de Girona, on a finals de la setmana passada es va portar a terme un cribratge massiu. Aquestes proves es van realitzar als barris de Santa Eugènia i Can Gibert del Pla amb l’objectiu de detectar veïns asimptomàtics i tallar les cadenes de transmissió.

Finalment, la campanya es va obrir a tota la població de Girona i es van superar les 3.000 proves. Fins dilluns hi havia 177 casos confirmats, però encara en faltaven per analitzar. És per això que la capital del Gironès ha registrat un augment tan exhaustiu de casos i, com a conseqüència, la situació en tota la regió sanitària ha empitjorat considerablement.

D’altra banda, el risc de rebrot va pujar sis punts en 24 hores i està en 194,77, mentre que la setmana del 29 d’agost va ser de 154,86. La velocitat de propagació del coronavirus segueix per sobre de l’1 amb un 1,22. El paràmetre ideal, segons Salut, hauria de ser per sota d’1, és a dir, que un infectat no arribi a contagiar cap altra persona de mitjana. La taxa de confirmats per PCR del 5 a l’11 de setembre és de 85,93 per cada 100.000 habitants.

Finalment, hi ha 75 pacients ingressats –quatre menys en comparació amb l’últim balanç–, 17 dels quals es troben a l’uci.

Pel que fa als hospitals comarcals, a Blanes continuen augmentant els ingressos. Actualment ja n’hi ha vuit i s’ha registrat un altre ingrés des de l’últim recompte de la setmana passada. A l’hospital de Calella –que forma part de la regió sanitària Girona tot i que pertany a la província de Barcelona– hi ha 23 pacients ingressats per coronavirus, nou en hospital d’aguts i 14 a la unitat de mitjana estada (recurs sociosanitari). En aquesta unitat, divendres es van realitzar proves PCR i es van detectar diversos positius. D’altra banda, a l’hospital de Calella han registrat sis ingressos i dues defuncions des de l’últim recompte. El nombre de professionals positius i en aïllament per la Covid-19 als dos hospitals és de vint persones.

Dos morts més

Després que la xifra de morts s’estabilitzés a l’estiu, des de principis de setembre ha tornat a augmentar. Durant els mesos de juliol i agost va pujar el contagi entre els més joves i, com que no formen part de la població vulnerable, la situació als hospitals es va estabilitzar. No obstant, el coronavirus està tornant a entrar a les residències, on ja s’han detectat brots que han causat alguna víctima mortal. Ahir es van sumar dues morts més en hospitals.

Notícies relacionades

La mitjana d’edat actual de positius és de 41,21 anys, la setmana passada era de 40,12 i, l’anterior, de 38,17.

Tenint en compte les comarques, la Cerdanya –que pertany a una altra regió sanitària– és la que té el risc de rebrot més alt de la província de Girona, amb 914 punts. La segueix el Gironès, on Girona i Salt han pres mesures restrictives per reduir el contagi, amb 381,14 punts. Les dues comarques també són al capdavant de tot Catalunya tenint en compte el risc de rebrot.