SOS de l'atenció primària a la Comunitat de Madrid

Amb la centraleta col·lapsada, es registren cues als centres de salut que obliguen els professionals a atendre al doble de pacients

El principal sindicat mèdic convoca una vaga indefinida a partir del 28 de setembre per exigir al Govern regional una solució

zentauroepp54768127 centrode salud colas200904124908

zentauroepp54768127 centrode salud colas200904124908 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Al centre de salut Vicente Soldevilla, situat a Puente de Vallecas, el barri madrileny amb més transmissió de Covid d’Espanya (1.078 casos per 100.000 habitants), els professionals n’estan tan farts que col·loquen un cartell a l’entrada principal en el qual indiquen quantes consultes de medicina general realitzen (més de 500 cada dia), a quants pacients amb Covid atenen (uns 50) i el nombre de PCR diàries (unes 100). A més, informen de quants metges i pediatres falten, perquè fa temps que la plantilla no està al complet. «Estemf ent tot el possible per atendre’ls», afegeix el rètol en to conciliador.

I és que els professionals d’aquest ambulatori han decidit col·locar el cartell per la conflictivitat que es genera a la porta, on gairebé tots els dies es formen cues de gent que, davant la impossibilitat de concertar una cita per telèfon, s’acosten al centre sanitari a la recerca d’una solució als seus problemes mèdics però, davant el col·lapse, en més d’una ocasió culpen de la situació els treballadors del centre.

Cartell al centre de salut Vicente Soldevilla, a Vallecas / PATRÍCIA MARTÍN

«Estem farts, ve gent sense mascareta, amb símptomes i a sobre ens culpen a nosaltres, porto tant estrès a sobre que fa tres mesos que prenc lexatin», es queixa una zeladora a l’entrada del centre. Pocs metres més enllà, Paco, amb el seu fill de tres anys, explica a un altre zelador que necessita un informe mèdic però que li ha sigut impossible sol·licitar una cita telefònica. El treballador pren nota del seu número de telèfon i li indica que el trucaran l’endemà. «A veure si és veritat, perquè últimament és impossible aconseguir cita amb el pediatre», comenta.

El doble de pacients

Aquesta escena, amb les variants lògiques, es repeteix des de fa dies en la majoria dels centres de salut madrilenys a causa de l’avenç de la pandèmia en la comunitat. Les línies telefòniques estan col·lapsades i les persones que tenen una urgència o símptomes d’haver-se contagiat no tenen més remei que acudir a l’ambulatori, de manera que molts professionals de l’atenció primària, sobretot als barris amb més contagis, es veuen obligats a atendre cada dia, entre pacients presencials, visites ambulatòries i trucades a uns 60 pacients al dia, quan la mitjana recomanada per tanda és de 30. És a dir, el doble o més.

A això contribueix que l’atenció primària a la Comunitat de Madrid va patir dures retallades durant la crisi que no s’han revertit, ni tan sols quan el Govern central va demanar que es reforcés com a exigència per a la desescalada. De fet, tot i que els sindicats i associacions professionals reclamaven, ja abans de la pandèmia, que es contractessin més de 600 metges de família i 150 pediatres per pal·liar els dèficits, en els últims mesos amb prou feines s’han fet contractacions perquè als professionals acabats de llicenciar no se’ls han ofert condicions «atractives» i han preferit exercir en altres àrees o autonomies, segons explica José María Molero, de la Societat de Medicina de Família i Comunitària Semfyc.

A això s’uneix que entorn d’un 10% dels professionals sanitaris estan de baixa, molts perquè són vulnerables a la Covid, però no se’ls ha donat la possibilitat de teletreballar.

Rastreig i tasques burocràtiques

I finalment al còctel d’ineficàcia  s’afegeix que els metges han de realitzar el rastreig a nivell domiciliari per l’escassetat de rastrejadors, a més de tasques burocràtiques.

Notícies relacionades

En aquesta situació, el sindicat mèdic majoritari, Amyts, ha convocat una vaga indefinida en l’atenció primària a partir del 28 de setembre. «Ha sigut una petició unànime dels afiliats per les condicions laborals lamentables i les agendes inabastables que impedeixen la més mínima qualitat assistencial», assegura el seu secretari general, Julián Ezquerra.

La resposta del Govern d’Isabel Díaz Ayuso  ha sigut anunciar un futur pla amb millores organitzatives i retributives que no se sap si acontentarà els professionals, a les portes d’uns dies claus per saber si l’epidèmia a Madrid s’estabilitza o si avança i obliga a prendre noves i dures restriccions.