Més de la meitat de les dones que viuen a Espanya han patit violència masclista

Igualtat presenta una macroenquesta que revela que el 40% de les dones han patit assetjament al carrer

Més del 80% dels violadors són coneguts per les seves víctimes i les agressions es produeixen sobretot a casa

zentauroepp47269728 8m200307134822

zentauroepp47269728 8m200307134822 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El Ministeri d’Igualtatva presentar aquest dijous la sisena onada de la macroenquesta de violència contra la dona, que inclou per primera vegada preguntes sobre l’assetjament sexual al carreri conclou que 4 de cada 10 dones han patit alguna vegada mirades lascives, contactes no desitjats, exhibicionisme o enviament d’imatges sexuals no demanades. A l’incloure aquests episodismasclistesmés lleus i ni tan sols penalitzats, tret de determinades circumstàncies, el percentatge de dones que pateixen qualsevol violència s’elevaal 57%. És a dir, més d’una de cada dues residents a Espanya i més grans de 16 anys ha patit algun tipus d’agressió masclista en la seva vida.

El macrosondeig, portat a terme amb 9.568 entrevistes presencials, desmunta mites sobre les violacions i destapa una violència «silenciada, contínua i estructural», segons la ministra d’Igualtat, Irene Montero, que va anunciar una Estratègia Nacional 2021-2025 destinada a aturar aquest problema, que complementarà el pacte d’Estat, que caduca d’aquí dos anys i encara té moltes mesures per executar.

La violència sexual, el 13% de les dones

El 13,7% de les dones ha confessat haver patit violència sexual en la seva vida i, d’aquestes, el 6,5% fora de l’àmbit de la parella. En aquest últim cas, un 2,2% han patit violacions i en un 12% de les ocasions amb més d’un agressor, incloent les violacions en manada. A més, un 3,4% de les vexacions sexuals es van produir quan la víctima era menor de 15 anys.

L’agressor va ser un desconegut només en el 39% de les ocasions. La resta van ser familiars o persones conegudes. I, en el cas de les violacions, el 80% van ser coneguts. A més, quatre de cada 10 agressions es van produir en una casa, el que, segons l’opinió de la ministra, «allunya el mite» que els violadors són desconeguts que ataquen les seves víctimes en portals o descampats. Finalment, el sondeig dona dues dades molt preocupants, que només el 8% de les víctimes presenten una denúncia («per vergonya, perquè era menor, eren altres temps», són els motius més ressenyats) i que les esmentades agressions provoquen danys físics i psicològics tan destacats que multipliquen per sis el risc de suïcidi.

Assetjament sexual i reiterat, quatre de cada deu

D’altra banda, el 40% de les dones revela haver patit assetjament sexual en algun moment de la seva vida, com mirades lascives, exhibicionisme o contactes físics no desitjats. El 10% en els últims 10 mesos i el 18% abans dels 15 anys. Es tracta de la primera vegada que una enquesta oficial posa el focus en aquest problema, que el projecte de llei contra les violències sexuals, l’anomenada llei ‘sí és sí’llei ‘sí és sí’, pretén penalitzar amb l’arrest domiciliari o unamulta. En aquests episodis masclistes, el 73% dels agressors són desconeguts.

Així mateix, s’inclouen preguntes referides a l’assetjament reiterat o ‘stalking’, com ara trucades constants, persecucions, etc. L’han patit un 15% de les espanyoles i gairebé el 60% de forma setmanal o diària.

Violència en parella, actual o passada, el 14%

El macrosondeig conclou a més que el 14% de les dones més grans de 16 anys han patit maltractament físic o sexual per part de les seves parelles i un 31% psicològic, cosa que inclou el control econòmic. La majoria de les enquestades assenyala que els maltractaments són freqüents però, malgrat això, només el 21% els ha denunciat, al·legant que han resolt el problema elles soles o perquè no té importància. A més, el 21% de les víctimes que van anar a la policia o els tribunals, van retirar després la denúncia per por o perquè «és el pare dels fills». Un percentatge una mica més gran, el 27%, van demanar ajuda alsserveis sanitaris, mentre que la resta pateixen la violència de gènere en silenci o, a tot estirar, ho expliquen a una amiga.

Notícies relacionades

La sisena edició del sondeig reflecteix que s’ha produït una lleugera disminució en aquest tipus de violència que es podria deure, segons la delegada del Govern contra aquesta xacra, Victoria Rosell, a la multitud de campanyes i recursos posats en marxa per aturar el maltractament cap a la dona a la llar, la qual cosa podria marcar el camí per contenir les altres violències.

Un 51% dels menors també pateixen maltractament

El 89% de les víctimes de la violència física, sexual o emocional en l’àmbit de la parella, que tenien fills en el moment que es va produir el maltractament i aquests van presenciar o van sentir els episodis de violència, expliquen que eren menors d’edat quan va passar. I d’aquests, un 51% també van patir els cops o vexacions de l’agressor. Aquestes dades indiquen que 1,6 milions de nens viuen en llars on una dona pateix algun tipus de violència.