REBROTS DE TRANSMISSIÓ COMUNITÀRIA

Salamanca i Valladolid tornen a la fase 1 pels rebrots

La Junta de Castella i Lleó ha anunciat noves mesures «dràstiques» per mirar de frenar la dinàmica de contagis de Covid-19

zentauroepp54334739 fotodeldia  graf8192  pedrajas de san esteban  valladolid   200901180618

zentauroepp54334739 fotodeldia graf8192 pedrajas de san esteban valladolid 200901180618 / NACHO GALLEGO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Junta de Castella i Lleó ha anunciat aquest dimarts noves mesures «dràstiques» per mirar de frenar la dinàmica de contagis de Covid-19 a les ciutats de Salamanca i Valladolid, on quedaran restringides des de dijous activitats com les vetlles, el culte religiós, l’hostaleria, l’oci i les reunions familiars, prohibides per a més de 10 persones, ja sigui en l’àmbit privat o en un lloc públic.

El vicepresident de la Junta, Francisco Igea, i la consellera de Sanitat, Verónica Casado, han justificat aquestes restriccions per la dinàmica d’increment de contagis i la incidència en forma de morts que preveuen per a les pròximes setmanes en aquestes ciutats, tot i que el també portaveu de l’Executiu ha afegit que de moment «la idea és que no afecti el principi del curs».

Transmissió comunitària

Casado ha reconegut que a les dues ciutats hi ha ja el que es denomina «transmissió comunitària», en el sentit que els contagis ja no estan controlats pels rastrejadors, per la qual cosa la Junta ha demanat la col·laboració del Govern central i els ajuntaments perquè les policies que depenen d’aquestes administracions siguin exhaustives en el control d’aquestes restriccions.

Igea s’ha remès a l’acord amb la resta d’autonomies i els ministeris de Sanitat i Educació per mantenir les mesures que es refereixen a l’inici del curs escolar, malgrat que la mateixa reunió de més de 20 alumnes a classe constituirà un incompliment de la mesura general d’evitar les reunions de 10 persones.

Vetlles i celebracions religioses

A les vetlles es permetrà un màxim de 10 persones assistents a l’aire lliure i 10 en espais tancats. En l’enterrament, màxim de 15 familiars o pròxims a més de l’oficiant.

Les celebracions religioses podran acollir un màxim de 50 assistents a l’aire lliure o 25 en espais tancats, però sense superar en cap cas un terç de l’aforament.

Hostaleria i restauració

A l’interior de bars i cafeteries només serà possible el consum a taula i asseguts. Amb un límit de sis persones per taula, amb obligatorietat d’ús de mascareta i distància de seguretat. Així mateix, als restaurants, quedarà prohibit el consum en barra i dret.

Quant a les terrasses, per a qualsevol dels establiments citats, no podran asseure’s més de sis persones per taula, amb distància de seguretat. Igualment prohibit el consum dret i obligatori l’ús de mascareta.

En el cas d’hotels i pisos turístics es permetrà un màxim de 10 persones, inclosos els monitors i s’hauran d’establir les mesures necessàries per procurar la distància de seguretat interpersonal durant el desenvolupament de l’activitat excepte en el cas de persones convivents.

Oci i cultura

Límit màxim de 25 persones en llocs tancats i de 50 en el cas d’activitats a l’aire lliure per a celebracions culturals. Les activitats esportives hauran de ser sense contacte físic i fins a un màxim de cinc persones de forma simultània. Per a l’esport federat no s’aplicarà el límit en les competicions on les regles federatives garanteixin espais diferenciats per a cada equip.

Quant a l’assistència de públic, el límit és de 25 persones per a llocs tancats i de 50 a l’aire lliure.

Exposicions i reunions

A les biblioteques i sales d’exposicions, el màxim serà de fins a 10 persones en les activitats de grups, inclòs el monitor o guia i hauran d’establir-se les mesures necessàries per procurar la distància de seguretat interpersonal durant el desenvolupament de l’activitat excepte en el cas de persones convivents.

De la mateixa manera, les activitats amb públic infantil i juvenil acolliran un màxim de fins a 10 persones participants, incloent els monitors corresponents, que hauran de treballar sense contacte entre els altres grups.

I en cas familiar, igualment quedarà reduït a un màxim de 10 persones, tingui lloc tant en espais públics com privats, excepte en el cas de persones convivents.

Recurs de l’ajuntament

L’Ajuntament de Valladolid ha anunciat que recorrerà davant els tribunals les mesures restrictives que recull la Junta de Castella i Lleó al considerar que hi ha una «falta de justificació» per adoptar-les, però que a més són «incoherents» amb altres activitats permeses i perjudiquen persones i empreses contractades per a esdeveniments que s’han previst celebrar els pròxims dies.

Notícies relacionades

El Consistori, en un comunicat en el qual afirma que no ha sigut consultat en cap moment del procés, ha insistit en la seguretat dels esdeveniments programats i ha anunciat el recurs davant els tribunals davant aquestes mesures que afecten drets fonamentals.

«No hi ha risc en les activitats programades per l’Ajuntament de Valladolid perquè en tots els casos es limita l’aforament, s’estableix una àmplia distància de seguretat i es controlen els accessos per evitar el contacte, com s’ha comprovat en la recent celebració del Festival Internacional de Teatre i Arts de Carrer», ha apuntat el Consistori