programa científic
La Fundació La Caixa destina 18 milions a 25 projectes de recerca biomèdica puntera
Les iniciatives seleccionades són les escollides entre les més de 600 propostes rebudes
El 20 d'octubre que ve s'obre un nou termini per a presentació de projectes
zentauroepp54718440 barcelona 31 08 2020 sociedad xavier trepat del ibec es u200901120252
La fundació La Caixa ha seleccionat 25 projectes de recerca biomèdica d’excel·lència dins de la Convocatòria de Recerca en Salut. L’objectiu és impulsar les millors iniciatives per fer front a la lluita contra les malalties que tenen més impacte al món, com són les cardiovasculars, neurològiques, infeccioses i oncològiques.
Els projectes són molt diversos i estan enfocats en la recerca de solucions als grans reptes de la recerca en salut, com per exemple trobar nous marcadors contra l’aterosclerosi, l’ús de la intel·ligència artificial per al tractament de la leucèmia, la utilització de la reprogramació cel·lular per reparar circuits sensorials del cervell o la identificació de nous gens per tractar el melanoma, entre d’altres.
En les dues edicions anteriors, la Fundació La Caixa va destinar 31,6 milions d’euros a 50 projectes, i en aquesta tercera dota amb 18 milions d’euros les 25 noves recerques. En total, des de l’inici del programa el 2017, l’entitat ha destinat prop de 50 milions d’euros a 75 projectes innovadors i de gran impacte social en l’única convocatòria d’àmbit ibèric d’ajuts a la recerca en salut.
L’aposta pel coneixement, la recerca i la innovació ha permès que la Fundació «la Caixa» es consolidi com una de les fundacions més importants d’Europa i la primera entitat filantròpica d’Espanya i de Portugal en aquest àmbit.
«Aquesta convocatòria reforça el compromís de la Fundació La Caixa amb la recerca impulsant els millors projectes per fer front als reptes de la salut. Estem convençuts que l’aposta per la recerca d’excel·lència és l’únic camí per avançar en el coneixement de les malalties i en la seva curació, contribuint així al benestar de les persones», ha afirmat Àngel Font, director corporatiu de Recerca Científica de l’entitat. La quarta edició per a la presentació de nous projectes s’obrirà el dia 20 d’octubre.
Alta participació i qualitat dels projectes
L’alta participació en aquesta convocatòria, amb un total de 600 propostes, demostra la necessitat d’atendre les iniciatives d’excel·lència i, alhora, potenciar i garantir l’èxit de projectes enfocats a la lluita contra les malalties que tenen més impacte a nivell global, com per exemple les cardiovasculars, oncològiques, infeccioses i del camp de les neurociències, així com a les tecnologies biomèdiques.
Segons les últimes dades de l’OMS, les malalties cardiovasculars suposen la primera causa de mort al món, seguides de les oncològiques. Les malalties infeccioses són la causa d’una de cada tres morts, i constitueixen un problema molt important de salut pública i global. Pel que fa al camp de les malalties neurològiques, 50 milions de persones pateixen algun tipus de demència.
Projectes seleccionats
Dels 25 projectes seleccionats, quatre s’emmarquen dins del camp de les malalties cardiovasculars; cinc, en el de les malalties infeccioses; quatre se centren en les malalties oncològiques; set, en l’àmbit de les neurociències, i els últims cinc s’emmarquen dins de les tecnologies facilitadores del desenvolupament de les ciències biomèdiques.
Quant a la procedència dels projectes seleccionats, 19 procedeixen de centres de recerca, universitats i hospitals d’Espanya, i 6 més, de centres de Portugal. D’altra banda, 14 projectes estan en consorci amb centres internacionals de països com Alemanya, Dinamarca, els Estats Units, França, Mali, els Països Baixos, el Regne Unit, Corea i Suïssa.
Territorialment, alguns projectes provenen de diferents comunitats autònomes d’Espanya: Catalunya (9), la Comunitat de Madrid (6), la Comunitat Foral de Navarra (2), Castella i Lleó (1) i Andalusia (1). I a aquests se sumen 6 iniciatives de diversos centres de Portugal.
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Turisme El poble més bonic del món és a Catalunya, segons l'Organització Mundial del Turisme
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Mobilitat interurbana El pla més complicat de Rodalies
- Política i moda Deixeu de grapejar-nos
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Illa contraposa un "finançament solidari" a la "deslleialtat fiscal"
- Els barons del PP qualifiquen de "pedaç" la condonació
- No és país per a pactes
- En clau europea Pacte amb clarobscurs