Les residències concentren el 7,4% dels brots actius actuals

Sanitat alerta que es comença a apreciar un «suau increment» en el nombre de contagis relacionats amb centres sociosanitaris, que inclou geriàtrics i centres de persones discapacitades

zentauroepp54597264 graf4401  o incio  lugo   22 08 2020   una trabajadora sanit200824204350

zentauroepp54597264 graf4401 o incio lugo 22 08 2020 una trabajadora sanit200824204350 / Eliseo trigo

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les residències d’avis i de persones amb discapacitat concentren el 7,4% dels brots actius d’Espanya i es comença a registrar un «suau increment de casos», malgrat l’«importantíssim esforç» que s’ha fet per protegir aquests centres d’un nou avanç del virus.

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha destacat aquest dilluns en roda de premsa la feina feta tant pels ministeris com per les autonomies per «gairebé blindar» les residències contra el risc de la Covid-19.

No obstant, es comença a apreciar un «suau increment» en el nombre de brots relacionats amb centre sociosanitaris (entre els quals hi ha les residències de gent gran però també centres de persones discapacitades): en l’actualitat el 7,4% dels brots es produeix en aquests llocs.

Aquests brots, ha precisat Simón, tenen una mitjana de 14 casos, però hi ha entorn d’una desena de brots amb un nombre molt important d’afectats. Si no existissin aquests, la mitjana baixaria a sis o vuit.

Les infeccions a les residències estan «pujant progressivament igual que està pujant la transmissió a tot Espanya», ha reconegut l’expert.

Tot i que les dels centres de gent gran  són el que «més preocupació» causa, «Espanya està treballant molt dur» en aquesta àrea, que és en la qual «més esforços s’estan fent per reduir els riscos», sobretot en la qualitat de l’assistència i la vigilància, i també en la relació entre el sistema sanitari i els centres de gent gran.

Aquest dilluns, el Ministeri de Drets Socials i les comunitats autònomes s’han reunit per analitzar l’abast i la situació en la qual han deixat les residències els brots de coronavirus desencadenats aquest estiu i les dificultats a què s’enfronten per evitar-los, així com per abordar els mecanismes de coordinació establerts amb les autoritats sanitàries per atendre la situació dels centres socials residencials.

Simón, per la seva banda, ha posat èmfasi en el fet que s’ha de trobar l’equilibri entre la protecció dels avis, que són el grup més vulnerable davant el coronavirus, i la promoció de la seva salut, en la qual exerceixen un paper important el contacte social i la mobilitat.

Segons les últimes dades de l’Institut de Salut Carles III, el 22,1% dels pacients amb coronavirus de més de 79 anys requereix hospitalització i la mortalitat en aquest grup de població s’eleva al 5% a Espanya.

Brots en residències

Malgrat els esforços esmentats i que cada vegada és més gran la població jove afectada pel coronavirus (la mitjana d’edat ha baixat als 38 anys), s’han registrat diversos brots en residències d’avis en els últims dies.

A l’Aragó, actualment hi ha 133 residents hospitalitzats per coronavirus: 97 a Saragossa, 22 a Terol i 14 a Osca. Des de l’1 de juliol, el Govern de l’Aragó ha comptabilitzat la mort de 71 persones a les residències de la comunitat. 72 brots actius i 908 contagiats, 222 professionals d’aquests centres.

Són 33 les residències de gent gran del País Valencià on hi ha algun cas positiu: un a la província de Castelló, 14 a la província d’Alacant i 18 a València.

El nombre d’afectats que resideixen en aquests centres a Galícia és de 67, la majoria concentrats al geriàtric d’O Incio (Lugo), mentre que el nombre de treballadors d’aquests centres contagiats és de 19.

Per la seva banda, a Castella i Lleó s’han diagnosticat 44 positius en residències el cap de setmana passat i són 498 les persones aïllades de forma preventiva i sense símptomes.

A Candeleda (Àvila), un brot ha provocat 84 contagis de Covid-19 a la residència de gent gran.

A Andalusia, a El Zapillo d’Almeria, s’ha declarat també un important brot amb 82 contagiats entre residents i treballadors.

Mentrestant, a les Balears hi ha 24 contagis actius, 23 concentrats al geriàtric Verge de l’Esperança de Palma, i la Diputació de Biscaia ha informat de la mort de dos usuaris més de residències i de 83 nous contagis. A més, deu usuaris es troben hospitalitzats.

Notícies relacionades

Un altre brot nombrós és el registrat a Tudela (Navarra), amb 26 afectats, i a Cantàbria sis residents tenen la malaltia.

El Govern de La Rioja ha suspès des d’aquest dilluns les visites i passejos a l’exterior dels centres residencials de la tercera edat i de les persones amb discapacitat. També s’ha adoptat aquesta mesura a Illescas (Toledo), Melilla i a les localitats murcianes d’Abrán i Fuente Álamo.