NOVES MESURES

Els 10 passos d'Espanya per frenar els brots

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes acorden l'aplicació de noves mesures

undefined53637205 barcelona 14 05 2020 coronavirus covid 19 elisabet fontova  200721173802

undefined53637205 barcelona 14 05 2020 coronavirus covid 19 elisabet fontova 200721173802 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

Espanya aplica noves restriccions per fer front als rebrots que aquests dies marquen l’augment de casos de Covid-19. Aquest divendres el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han aprovat un document amb 10 passos a seguir per intentar frenar els contagis. Aquestes mesures s’aniran concretant en els pròxims dies en la normativa específica de cada territori.

1. Prohibició de fumar

Espanya acorda prohibir fumar a la via pública o en espais a l’aire lliure quan no es pugui respectar una distància mínima interpersonal d’almenys dos metres. Aquesta limitació serà aplicable també per a l’ús de qualsevol altre dispositiu d’inhalació de tabac, pipes d’aigua, ‘cachimbas’ o similars.

2. Veto a l’oci nocturn

Les comunitats autònomes acorden el tancament de discoteques, sales de ball i bars de copes amb i sense actuacions musicals en directe.

3. Més restriccions a l’hostaleria

Els establiments d’hostaleria, restauració, terrasses, bars i xiringuitos hauran de garantir la distància interpersonal mínima d’1,5 metres en el servei en barra. També hauran de garantir una distància mínima entre taules o agrupacions de taules d’1,5 metres, amb un màxim de 10 persones per taula o agrupació d’aquestes.

La normativa estableix que la taula o agrupació de taules que s’utilitzin per a aquest objectiu, hauran de ser conformes al nombre de persones, permetent que es respecti la distància mínima de seguretat interpersonal. Així mateix, els locals establiran com a horari de tancament la 1.00 h com a màxim, sense que puguin admetre’s nous clients a partir de les 00.00 h.

4. Sense ‘botellons’

Els ‘botellons’ queden prohibits a tot Espanya. A partir d’ara, les autoritats reforçaran els controls per impedir el consum d’alcohol que no estigui autoritzat i altres activitats no permeses a la via pública. En aquest sentit, les comunitats autònomes i ajuntaments aplicaran les sancions corresponents a aquesta infracció.

5. Més controls a les residències

Les residències espanyoles faran, a partir d’ara, proves PCR a tots els nous ingressos en els centres sociosanitaris de caràcter residencial, amb 72 hores d’antelació com a màxim. Els tests diagnòstics també es faran als empleats que tornin de permisos i vacances, i als nous treballadors/es que s’incorporin.

Les entrades i sortides d’aquests centres quedaran restringides. Es limiten les visites a una persona per resident, extremant les mesures de prevenció, i amb una durada màxima d’una hora al dia. Els centres hauran de garantir l’esglaonament de les visites als residents al llarg del dia. També es limitarà al màxim les sortides dels residents en centres sociosanitaris. Aquestes mesures, segons es reflecteix en la nova normativa, es podran exceptuar en el cas de persones que es trobin en procés del final de la vida.

Paral·lelament, les comunitats recomanen fer periòdicament proves PCR als treballadors de centres sociosanitaris que estiguin en contacte directe amb residents.

6. Seguretat dels esdeveniments multitudinaris

Segons estableix la nova normativa, els esdeveniments multitudinaris hauran de fer una avaluació del risc conforme al previst al document «Recomanacions per a esdeveniments i activitats multitudinàries en el context de nova normalitat per Covid-19 a Espanya», acordat en la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. En funció d’aquesta avaluació, cada esdeveniment d’aquestes característiques haurà de comptar amb l’autorització de la comunitat autònoma per fer-se.

7. Més cribratges en zones de risc

En vista de la por que els rebrots es descontrolin, les comunitats autònomes faran cribratges amb proves PCR en aquelles zones on es detecti un brot epidèmic. Les proves centraran especial atenció en les poblacions de risc i potencialment exposades. És el cas, per exemple, de residents en centres sociosanitaris, barris amb transmissió comunitària, centres educatius, blocs de vivendes afectades o col·lectius vulnerables, entre d’altres.

8. Limitar els contactes socials

La nova normativa també estableix una sèrie de recomanacions (que no obligacions) per a la ciutadania. A partir d’ara, es recomana limitar les trobades socials fora del grup de convivència estable. I limitar aquestes trobades a un màxim de 10 persones.

9. Més recursos per a la sanitat

Notícies relacionades

L’acord entre el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes es tanca amb un recordatori. El document argumenta que, a partir d’aquest moment, «es garantiran els mitjans i capacitats dels sistemes sanitaris per al compliment del previst en el Pla de Resposta Primerenca en un escenari de control de la pandèmia per Covid-19». A la pràctica, encara no està clar com prendrà forma aquesta mesura.

10. Mesures en avaluació (i revisió)

Aquesta declaració d’intencions de les autonomies continuarà vigent fins a nou avís. Així mateix, les autoritats sanitàries es comprometen a revisar i actualitzar totes aquestes pautes en funció de l’evolució de la situació epidemiològica. A l’hora de la veritat, no es pot descartar que alguna autonomia acabi aplicant més mesures que les anunciades anteriorment.