JA DESCARREGABLE

Així funcionarà l''app' de rastrejos RadarCovid, que s'implantarà per fases

L'aplicació mòbil del Govern requereix la implicació de les comunitats autònomes i de rastrejadors humans

El Ministeri d'Economia té previst llançar-la a partir del 15 de setembre però hi haurà avenços i retards

undefined54456607 una persona hace uso desde su tel fono m vil de la aplicaci 200812192816

undefined54456607 una persona hace uso desde su tel fono m vil de la aplicaci 200812192816 / Jesus Hellin

4
Es llegeix en minuts
Carmen Jané
Carmen Jané

Redactora

Especialista en Periodista especialitzada en tecnologia, continguts digitals i elearning. Escric des de Última Hora.

ver +

L’’app’ de rastrejos de la Covid-19, RadarCovid, ja es pot descarregar a Espanya de les botigues d’aplicacions d’Android i Apple però no serà funcional fins que els sistemes de salut de les comunitats autònomes la integrin. És a dir, que no serveix per a res si cada comunitat no activa el sistema de notificació dels positius per Covid-19 previst pels desenvolupadors i que serveix per alertar que s’ha estat a menys de dos metres de distància d’una persona que hagi donat positiu en una prova de Covid-19, durant els últims 14 dies. 

Després de la prova pilot feta el juliol passat a l’illa de La Gomera, la idea del Ministeri de Sanitat és llançar-la a gran escala a partir del 15 de setembre, amb un calendari que encara s’està definint i que el més probable és que sigui escalonat, afirmen. Els responsables de la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial (Sedia), que dirigeix Carme Artigas, pensaven que alguna comunitat pogués requerir-la per a la segona quinzena d’agost, però l’última paraula, afirmen, la té Sanitat. Les Canàries, Extremadura i les Balears ja van demanar estar entre les primeres.

A Catalunya, en català

Catalunya no estarà en aquest primer grup. «Estem esperant que la Sedia acabi les seves correccions després del pilot i ens passi el codi per començar la integració. Hem de personalitzar-la, traduir-la al català i integrar-la. Hem demanat que al més aviat possible, però pot ser una setmana o dues més tard, no més», assenyala Josué Sallent, director de la Fundació TIC Salut Social, encarregats de la implantació a Catalunya. Ells hauran de personalitzar-la, revisar-la, traduir-la al català i adaptar-la al sistema de gestió de la Covid-19 del Catsalut.

El ministeri s’ha compromès que l’‘app’ sigui de codi font obert, cosa que permet la personalització, a més d’accessible i en totes les llengües oficials. L’‘app’ RadarCovid, que està desenvolupant Indra a partir d’una aplicació prèvia però que ha tingut aportacions significatives d’organismes com el Barcelona Supercomputing Center, o els investigadors Carmela Troncoso o Pablo Rodríguez, utilitza l’API per lluitar contra la Covid que Google i Apple van llançar gratuïtament només per a governs i que només es permet, de moment, per a una entitat per país.

La Generalitat veu l’‘app’ «com una ajuda més que una solució, en paraules del secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que es resistia dimarts passat a donar una data de llançament. A TIC Salut Social, on han comparat aplicacions d’aquest tipus en altres països, recorden que «són un complement però no un eix vertebrador ni una solució als rastrejos», segons Sallent.

Com funciona el codi

A més, l’‘app’ podria acabar tenint característiques diferents. «Les comunitats autònomes més grans tenen peculiaritats diferents de les comunitats més petites, que s’han de tenir en compte. Ara hi ha reunions de treball amb les comunitats per perfilar temes de protecció de dades i jurídiques», assenyalen a Sanitat, després de les experiències del pilot. 

Notícies relacionades

L’alerta de contacte de risc que genera l’‘app’ ve d’un codi alfanumèric de 12 xifres que generarà el sistema de salut. Serà un servei web del qual encara es discuteix si estarà centralitzat pel ministeri o no. Dues vegades al dia, l’‘app’ enviarà a tots els mòbils la llista dels positius comunicats i el mòbil llançarà l’alerta si coincideix amb algun dels entre 1.500 i 2.000 nombres aleatoris que han generat en 24 hores cada mòbil que va instal·lar l’‘app’ i que envia a la resta de terminals als quals s’aproxima a menys de dos metres gràcies al Bluetooth de baixa intensitat.

Carme Artigas, la secretària d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, afirma que tot i així l’‘app’ RadarCovid permetrà conèixer el doble de contactes que únicament els rastrejadors humans amb entrevistes i enganxats al telèfon. Malgrat això, RadarCovid acabarà sempre en un rastrejador humà, que ajudarà a determinar el risc que ha assumit l’usuari que ha rebut l’alerta d’un positiu pròxim durant els últims 14 dies, perquè com que l’‘app’ no té accés a la càmera, no pot determinar si l’amo del mòbil del qual s’ha sigut a prop portava o no mascareta, i com no geolocalitza, tampoc guarda informació d’on ha sigut el contacte. Només que va ser en els últims 14 dies.

Problemes amb mòbils antics

L’‘app’ tampoc serà la panacea des del punt de vista tecnològic. D’una banda, alguna de les seves APIs depenen que el sistema operatiu les suporti i les actualitzacions d’Apple i Google només valen per a les últimes versions, de moment.