UN ALTRE VIRUS PERILLÓS

Un expert creu que la febre del Nil podria estendre's per tot Espanya

L'epidemiòleg pren com a punt de referència els casos als EUA per apuntar la possibilitat de propagació «sobretot en els mesos més càlids»

dengue

dengue

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Espanya s’ha vist afectada recentment per un altre virus que té preocupats els experts: la febre del Nil. Malgrat que està cada vegada més present al país i que ha incidit de manera especialment dura a Sevilla, no és tan conegut entre la població.

Per això, en una entrevista amb Europa Press, el metge, expert en malalties infeccioses i medicina tropical i codirector del màster de bioètica ‘online’ d’UNIR, Pablo Barreiro, ha explicat en què consisteix aquesta síndrome febril. «En la majoria dels casos els símptomes principals són d’un quadro gripal, dolors musculars, febre, mal de cap... i fins i tot es pot ser asimptomàtic».

En aquest sentit, «només entre el 2% i el 5% dels casos presenta símptomes. És una malaltia que passa desapercebuda amb molta facilitat», aclareix el metge. No obstant, les complicacions d’aquesta afecció poden derivar en situacions més greus. «Dels casos diagnosticats amb símptomes, la meitat ja podria tenir com a complicació una inflamació cerebral o encefalitis», segons les paraules de Barreiro. Aquests serien, de fet, els casos d’ingressos que s’han donat a Sevilla.

Aquesta incidència més elevada en la capital andalusa s’explica, segons l’especialista, perquè «probablement les aus autòctones ja estiguin infectades pel virus i hi hagi un reservori animal estable. A més, com més càlida i humida és la zona, més hi sobreviu el mosquit». Sobre això, l’expert ha informat que els llocs més comuns de proliferació de l’insecte són zones naturals, piscines rurals o maresmes.

Risc de meningitis

Aquesta febre, com ha anunciat el metge, presenta més riscos per a persones de més edat o amb malalties cròniques com diabetis, càncer o aquelles que requereixen medicació immunodepressora. En el cas dels més petits, les complicacions més dures poden arribar a derivar en una meningitis, segons l’expert.

Aquesta malaltia transmesa per la picada del mosquit ‘Culex’, va arribar al nostre país el 2004 presentant casos principalment entre cavalls. La transmissió entre humans, segons Barreiro, «es produeix per transfusió sanguínia». Tenint com a punt de referència els casos als EUA, l’especialista considera que el virus podria estendre’s per tota la Península, «sobretot en els mesos més càlids».

Notícies relacionades

Per combatre aquesta afecció, Barreiro ha deixat clar que el millor és la prevenció. «Aquest virus és de la família de la febre groga, per a la qual ja hi ha vacuna, per la qual cosa seria possible idear una vacuna tenint ja aquest precedent».

Un altre mètode de prevenció es basaria simplement a evitar les picades de mosquit amb l’ús de repel·lents cada 6 o 8 hores. «Els més recomanables són els que tenen una concentració entorn del 45% de DEET». Segons ha explicat el metge, «aquest repel·lent s’evapora  des de la pell i crea una protecció que paralitza el vol del mosquit quan s’acosta».

Temes:

Sevilla Virus