alarma a sevilla

El brot de virus més gran del Nil a Andalusia causa el primer mort

No hi ha precedents d'un cas amb tantes persones afectades a Coria del Río i La Puebla, tot i que sí a Romania o Grècia

zentauroepp13908297 mosquito  mosquitos   aedes japonicus200804170555

zentauroepp13908297 mosquito mosquitos aedes japonicus200804170555

2
Es llegeix en minuts
Efe

Un home de 77 anys ha mort a Coria del Río (Sevilla) en el brot més gran registrat fins ara per aquesta malaltia a Andalusia, on ja sumen 35 afectats. El mort va ser un dels primers afectats i ha passat més de dues setmanes a l’uci, informa l’‘Abc’.

La malaltia afecta de moment les poblacions de Coria del Río i La Puebla del Río (Sevilla), on hi ha 33 persones estan hospitalitzades, set a l’uci, segons les últimes dades aportades per la Conselleria de Salut.

La directora del districte sanitari Aljarafe, Rocío Hernández, ha explicat en roda de premsa que no hi ha cap precedent d’un brot amb tantes persones afectades a Andalusia, tot i que sí a Romania o Grècia, i ha afegit que sis casos estan confirmats, 19 són «probables» i deu estan pendents dels resultats de la proves que se’ls han fet. 

L’edat mitjana dels pacients afectats és de 60 anys, i el 71 % són homes, ha precisat Hernández. 

D’aquesta manera, els casos associats al virus del Nil a Andalusia han pujat de 33 a 35 en un dia, i també han augmentat les persones ingressades als hospitals, de 26 a 33, tot i que avui es preveuen altes hospitalàries, ha afegit la portaveu d’aquest brot. 

Les persones que hi ha a l’uci per aquesta malaltia, els primers casos de la qual es van produir el 5 d’agost, han baixat de vuit a set en un dia. 

Hernández ha atribuït l’augment de casos d’aquest any a les abundants pluges de la primavera i a les altes temperatures, cosa que ha fet que la població del mosquit local, que és el que provoca la infecció i no un insecte d’altres països, augmenti aquest any un 30% respecte a la mitjana anual. 

A més, ha ressaltat que Coria i La Puebla són en una zona d’aiguamolls, amb les maresmes i el riu Guadalquivir, i en una zona de trànsit d’ocells migradors, que són els que tenen el virus que després transmeten els mosquits als humans. 

La Conselleria no té una data de possible control d’aquest brot, i la responsable sanitària ha dit que li «agradaria» dir que en quinze dies estarà controlat, tot i que no pot fer-ho, i ha demanat a la població que es protegeixi de les picades perquè «els mosquits es veuen. Tant de bo passés igual amb el coronavirus», ha apuntat. 

Per controlar el brot, la Junta d’Andalusia ha autoritzat la fumigació de totes les zones que estan vinculades a la procreació del mosquit transmissor del virus del Nil. 

El virus del Nil occidental és una malaltia que es transmet a les persones principalment per la picada de mosquits i que també pot afectar ocells, cavalls i altres mamífers. 

Notícies relacionades

Entorn del 80% de les persones infectades, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), no experimenten símptomes, mentre que el 20% restant sí que manifesta simptomatologia i en el seu diagnòstic més greu dona lloc a encefalitis o meningitis, que poden portar a dany cerebral i la mort. 

Un 1% dels afectats són els que pateixen aquests problemes més greus, i d’aquests, la mortalitat afecta el 10%, segons la portaveu de la conselleria.