A tot espanya

Extremadura demana una eina per fer confinaments col·lectius sense passar pel jutge

«No es pot abordar una pandèmia havent de sol·licitar autorització judicial en cada moment», afirma Vergeles

mascarilla-anticovid-argentina

mascarilla-anticovid-argentina

2
Es llegeix en minuts
Agencias

Extremadura ha reclamat al Govern d’Espanya que els doti d’instruments legals perquè, de manera cohesionada, les comunitats autònomes puguin decretar confinaments col·lectius com a mesura per frenar la propagació del coronavirus.

Així ho va fer saber el vicepresident segon i conseller de sanitat i Serveis Socials, José María Vergeles, al Ministeri de Salut durant la celebració aquest dimecres passat del consell interterritorial del Sistema Nacional de Salut, que, després del recolzament de diverses comunitats, s’ha mostrat favorable a estudiar.

Vergeles, que ha mostrat el seu recolzament a la proposta del president d’Aragó, Javier Lambán, en aquest mateix sentit, considera que les comunitats autònomes necessiten eines que els permetin actuar amb agilitat a l’hora de prendre decisions davant el control de nous brots. Pel que fa a això, ha apuntat que es necessita un terme mitjà entre el confinament total decretat durant l’estat d’alarma i l’aïllament individual que permeten les lleis de salut pública.

D’aquesta manera, s’ha referit, a tall d’exemple, a la possibilitat de decretar el confinament d’un contingent de temporers arribats a les campanyes agrícoles de la regió, d’un bloc de pisos o de localitats senceres.

En aquest sentit, ha assenyalat que en la comunitat ja s’ha decretat l’aïllament social de diversos municipis, però aquesta decisió requereix l’aprovació d’un jutjat. No obstant, altres mesures plantejades per l’Executiu extremeny, com la limitació del nombre màxim de persones en reunions familiars, va ser rebutjada per un jutge apel·lant a la vulneració de drets fonamentals.

Autorització judicial

Vergeles, que ha mostrat el seu respecte pel poder judicial, considera que com a autoritat sanitària necessita tenir aquests instruments legals per actuar amb més rapidesa i, en tot cas, comptar amb «unitat de doctrina», per saber quines normes es poden aplicar en la lluita contra la pandèmia.

Notícies relacionades

«No es pot abordar una pandèmia havent de sol·licitar autorització judicial en cada moment, perquè de vegades es requereixen actuacions molt ràpides i es necessita una empara legal que el Govern ha de proporcionar», ha assenyalat.

El mandatari extremeny, no obstant, ha incidit que aquests instruments han d’atendre al principi de cohesió en tot el Sistema Nacional de Salut per abordar la pandèmia de manera uniforme. En definitiva, un «paraigua legal» per a tot l’Estat que permeti un «equilibri» entre la protecció de la salut i el desenvolupament econòmic, en l’àmbit de l’estat. «Cal donar solucions cohesionades a problemes molt semblants» entre les comunitats autònomes.

Temes:

Extremadura