Les autonomies ho estudien

El veto a fumar al carrer i les terrasses obre bretxa a Espanya

Galícia i les Canàries ja han aplicat aquesta restricció, mentre altres comunitats inicien el debat

Els experts recorden que el gest de fumar pot augmentar l'expansió del virus

fumar-en-la-calle / periodico

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

Galícia prohibeix, a partir d’aquest mateix dijous, fumar en els espais oberts on no es puguin garantir els dos metres de distància interpersonal. Seguint la seva estela, les Canàries ha decidit aplicar aquesta restricció per intentar frenar els contagis de Covid-19. Mentrestant, altres comunitats autònomes, com Madrid, el País Valencià, Aragó, Andalusia, Euskadi o Catalunya també es disposen a posar sobre la taula de debat aquesta mesura. Primer, recopilant informes tècnics sobre l’efectivitat. I, després, valorant-ne la possible aplicació.

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha valorat positivament aquesta iniciativa en la mesura que «està destinada a garantir l’ús adequat de les mascaretes i el manteniment de la distància de seguretat». Però, en aquest cas, són les comunitats autònomes les que han de prendre la decisió de si apliquen (o no) aquesta nova normativa.

¿Prohibir o conscienciar? 

A Catalunya, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, s’han mostrat, «a títol personal», favorables a la mesura. Argimón, interpel·lat en una roda de premsa sobre altres qüestions, ha recordat que les mesures en matèria de salut pública es basen en un conjunt d’informes tècnics elaborats pels experts en la matèria, que al seu torn passen per un procés de revisió i debat. La decisió final sobre quines mesures s’apliquen i com es gestionen correspon al PROCICAT. 

Encara no està clar ni quan ni com aquesta mesura aterraria a Catalunya. El secretari de Salut Pública, per la seva part, també s’ha mostrat contrari a les prohibicions taxatives o a l’amenaça de les multes. «¿Volem ser una societat madura sí o no? De vegades val més la persuasió que l’obligació. Com amb les vacunes. No podem obligar, hem de centrar-nos a sensibilitzar la societat sobre la importància que té», ha comentat en roda de premsa, destacant que aquestes opinions són a títol personal i que no han de reflectir la decisió final que plantegi la conselleria.  

«No té gaire sentit obligar a utilitzar la mascareta i que després diguem que està bé treure-se-la per fumar. Com més temps portem mascareta, millor», ha conclòs Argimon. Així mateix, ha recordat que «per ara és més important garantir la distància entre les taules de les terrasses que centrar-nos en el fum del tabac». 

Els motius de la prohibició

La prohibició de fumar com una eina per frenar el virus té diversos perquès. Carmen Diego, pneumòloga i secretària general de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), explica que hi ha almenys tres raons de pes que sustenten aquesta decisió. Primer, perquè al fumar exhalem l’aire amb més vehemència. Això provocaria que les gotes respiratòries que expulsem naturalment al parlar o al tossir sortissin disparades a més velocitat i distància. I, en cas d’estar contagiats de Covid-19, estaríem donant al virus més recorregut per estendre’s

Segon, perquè el mateix gest de fumar exposa els individus a un risc més gran de contagi. «Els fumadors es toquen la cara entre 200 i 300 vegades més que els no fumadors. Això també implica que poden entrar en contacte amb superfícies contaminades i després tocar-se la cara. O manipular tant la seva mascareta que al final perden la protecció que els proporciona», explica la pneumòloga. I tercer, perquè aquest hàbit predisposa els pacients que, en cas de contraure el virus, puguin desenvolupar seqüeles més greus. «Els fumadors amb Covid-19 s’enfronten a un pronòstic més greu», recorda l’experta.

Aquests tres arguments justificarien la prohibició que ara plantegen diverses comunitats autònomes. «Les societats científiques fa més de dos mesos, des del principi de la desescalada, que plantegem aquesta mesura. Pel Covid-19. I pel risc que comporta fumar», comenta Diego, en una conversa amb aquest diari. 

Notícies relacionades

El sector tabaquer espanyol, agrupat a la Taula del Tabac, s’ha manifestat aquest dijous argumentant que en el dia d’avui «no existeixen estudis científics concloents» que avalin la prohibició de fumar en carrers, bars i terrasses.  Sobre aquesta qüestió, la secretària del SEPAR recorda que «és cert que encara hi ha molts dubtes sobre aquest virus. Però sabem que es tracta d’un virus respiratori que es transmet per via aèria i que fumar contribueix a la difusió del patogen». 

Entre els experts, doncs, el debat sobre el fum a les terrasses s’inclina contra aquest gest. Mentrestant, al carrer, la discussió entre usuaris i detractors continua obert.