L'ús de cigarrets electrònics augmenta les probabilitats de contraure Covid-19

Un estudi conclou que els joves que fumen o vaporegen tenen entre cinc i set vegades més possibilitats de desenvolupar coronavirus

zentauroepp9897369 cigarrillo electronico portugal200812171812

zentauroepp9897369 cigarrillo electronico portugal200812171812 / PATRICIA AMEIJEIRAS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els joves que utilitzen cigarrets electrònics tenen entre cinc i set vegades més probabilitats de contraure Covid-19,  segons una investigació publicada aquest dimecres.

L’estudi, fet al maig per investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat de Stanford, va entrevistar més de 4.000 joves d’entre 13 a 24 anys a tots els Estats Units.

El treball va trobar que un diagnòstic de Covid-19 era cinc vegades més probable en els joves d’aquest grup d’edat que havien utilitzat alguna vegada cigarrets electrònics.

Així mateix, va ser set vegades més probable entre els que a més d’haver utilitzat cigarrets electrònics havien sigut fumadors de tabac normal, cosa que es coneix com a usuaris duals.

La doctora Bonnie Halpern-Felsher, professora de Pediatria a la Universitat de Stanford i autora principal de la investigació, ha assegurat a la cadena de televisió NBC que els resultats del treball els van semblar sorprenents.

«Ens va sorprendre. Esperàvem veure-hi potser alguna relació, però certament no amb les probabilitats, les proporcions i la importància que estem veient aquí», assegurava la científica.

A diferència dels contagiats asimptomàtics, els símptomes de la malaltia van aflorar amb 4,7 vegades més probabilitats entre els qui van utilitzar cigarrets electrònics o van fumar en els 30 dies previs al diagnòstic. Els autors de l’estudi van atribuir aquests resultats a la possibilitat que els efectes de fumar o vaporejar en els pulmons sigui la raó del risc més gran de desenvolupar Covid-19.

Compartir dispositius electrònics

Però no van descartar que sigui el gest de posar-se les mans a la cara i introduir-se un objecte a la boca amb més freqüència el que pugui contribuir a una incidència més gran de la malaltia entre els fumadors joves.

Els usuaris de cigarrets electrònics també solen compartir els seus dispositius amb altres vaporejadors, fet que podria ser un factor afegit de transmissió de Covid-19.

Notícies relacionades

«Els adolescents i els adults joves necessiten saber que si utilitzen cigarrets electrònics, és probable que tinguin un risc immediat de contraure Covid-19 perquè està danyant els seus pulmons», adverteix en un comunicat Halpern-Felsher.

La investigació es va portar a terme entre 4.351 joves de tots els Estats Units i els seus territoris, i l’estudi, que no indica el marge d’error de l’enquesta, ha sigut publicat per la revista ‘Journal of Adolescent Health’.