granges de cria

Espanya confirma un «elevat percentatge» d'infeccions per Covid-19 en visons

El Govern exposa que «des del coneixement de la presència del virus a Holanda, es va informar les autoritats competents de les comunitats autònomes per controlar la pandèmia»

zentauroepp5295332 ac01  santiago de compostela  15 10 06   ejemplar de vis n d200525175937

zentauroepp5295332 ac01 santiago de compostela 15 10 06 ejemplar de vis n d200525175937 / CABALAR

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Govern ha detectat un «elevat percentatge» de mostres que han resultat positives en Covid-19 realitzades mitjançant proves RT-PCR a visons americans a Espanya.

Així consta en una resposta escrita de l’Executiu a la pregunta presentada pel diputat Juan Antonio López de Uralde, d’Unides Podem, que sol·licitava al Govern dades sobre granges de cria de visons a Espanya i preguntava si hi havia hagut contagis per coronavirus.

El Govern exposa en la seva resposta que «des del coneixement de la presència de la Covid-19 en granges de visons a Holanda, es va informar les autoritats competents de les comunitats autònomes, amb l’objectiu de mantenir totes les explotacions de visons sota vigilància, recordant la necessitat de reforçar les seves mesures higiene i bioseguretat».

«Fins a aquest moment, i després del coneixement de treballadors positius a la malaltia en una granja de visons, s’ha comprovat que els animals no presentaven signes clínics de malaltia, i s’ha procedit a la vigilància i presa de mostres», recull el document, que afegeix que, com a resultat, «s’ha detectat un elevat percentatge de mostres que han resultat positives per RT-PCR».

La resposta també recull el nombre d’explotacions de visons per comunitats autònomes que consta en el Registre General d’Explotacions Ramaderes (REGA), establertes pel Reial Decret 479/2004.

Segons les dades ofertes, a Espanya hi ha 37 explotacions, que estan establertes en només cinc comunitats. La majoria es concentren a Galícia, on n’hi ha 31. La resta es troba distribuïda al País Basc, Aragó, Castella i Lleó i València.

L’evolució del nombre d’explotacions a Espanya, al llarg de l’última dècada, ha sigut d’una lleugera disminució progressiva del nombre de granges, s’ha passat de 39 el 2011 a 37 el 2012 fins a arribar a les 41 el 2015 i 2016. A partir d’aquest any, van disminuir fins a tornar a arribar a les 37 el 2020.

Notícies relacionades

Així mateix, segons adverteix el Govern en la resposta, la sol·licitud de nous permisos, d’acord amb els establert en la Llei 8/2003 de Sanitat Animal, es fa l’autoritat competent de la comunitat autònoma on s’ubica la granja, per la qual cosa «no es tracta d’una informació en poder de l’Administració Central fins que eventualment la sol·licitud s’aprova i la granja es registra».

 

Temes:

Coronavirus