estudi

Investiguen alteracions al cor en pacients que han superat la Covid

Aquest projecte permetrà la detecció precoç, així com el seguiment i el tractament especialitzat de les persones que presentin complicacions d'aquesta índole

Más de 11.600 personas han sido ingresadas en las unidades de cuidados intensivos de los hospitales. Muchos no han logrado salir con vida. Otros las han dejado atrás después de muchas semanas sedados o apenas sin fuerzas. EL PERIÓDICO pudo acceder a la uci del Hospital del Mar el 22 de abril y el fotógrafo que tomó esta instantánea, Ferrán Nadeu, expresa su «admiración por todo el personal sanitario, desde el personal médico hasta el servicio de limpieza, pasando por la enfermería, que se dejan la piel día a día con jornadas de 12 horas enfundados en asfixiantes equipos de protección y a pesar de los recortes y precariedad laboral que sufren desde hace años».

Más de 11.600 personas han sido ingresadas en las unidades de cuidados intensivos de los hospitales. Muchos no han logrado salir con vida. Otros las han dejado atrás después de muchas semanas sedados o apenas sin fuerzas. EL PERIÓDICO pudo acceder a la uci del Hospital del Mar el 22 de abril y el fotógrafo que tomó esta instantánea, Ferrán Nadeu, expresa su «admiración por todo el personal sanitario, desde el personal médico hasta el servicio de limpieza, pasando por la enfermería, que se dejan la piel día a día con jornadas de 12 horas enfundados en asfixiantes equipos de protección y a pesar de los recortes y precariedad laboral que sufren desde hace años». / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Màlaga (Ibima) i l’Hospital Virgen de la Victoria, a través de l’Àrea del Cor, inicien un projecte d’investigació becat per conèixer les alteracions del cor que poden patir pacients afectats per Covid-19, una vegada superada la malaltia.

Així mateix, la posada en marxa d’aquest projecte permetrà la detecció precoç, així com el seguiment i el tractament especialitzat dels pacients que presentin complicacions d’aquesta índole.

L’estudi becat d’Ibima ‘Imatge Cardíaca amb especial dedicació a la detecció i seguiment de l’Alteració Cardíaca secundària al Covid-19 i el seu Impacte Pronòstic’ es portarà a terme a la unitat d’Imatge Cardíaca Ecogràfica amb què compta aquest centre sanitari al llarg dels pròxims sis mesos.

Comptarà per a això amb la col·laboració de la consulta Post-Covid-Post-uci posada en marxa com a iniciativa del Servei de Medicina Intensiva d’aquest centre sanitari per al seguiment i el control de les seqüeles que pateixen els pacients a causa d’aquesta pandèmia, i en el qual col·laboren un equip multidisciplinari de professionals de diverses unitats i serveis del centre.

L’especialista en Cardiologia de l’Hospital Clínic Virgen de la Victoria i responsable principal d’aquest estudi d’Ibima, Isabel Molina Ramos, ha explicat que «sembla que un dels òrgans diana de la malaltia és el cor i el sistema cardiovascular, per la qual cosa és molt important avançar en el coneixement de quin és l’impacte real en el pacient i de com podem intervenir per beneficiar-lo».

D’altra banda, el responsable de la unitat d’Imatge Cardíaca de l’Àrea del Cor de l’Hospital Virgen de la Victoria i membre investigador d’Ibima, Fernando Cabrera, ha afegit que observar l’evolució i detectar alteracions amb la tecnologia avançada de la qual es disposa en la unitat per identificar els trastorns que puguin presentar aquests pacients de forma precoç és l’objectiu principal d’aquest projecte, «alhora que ajudem a generar i difondre coneixements sobre aquesta pandèmia en la comunitat científica».

En principi, es té previst que siguin atesos en la consulta d’Imatge Cardíaca els pacients del centre que han superat la malaltia i que hagin estat en situació més crítica, com els que van necessitar ingrés en el Servei de Medicina Intensiva, derivats per la consulta Post-Covid-Post-uci, però també rebran atenció i seguiment els pacients que hagin necessitat només ingrés en hospitalització i puguin presentar alguna alteració a nivell cardíac.

La unitat d’Imatge Cardíaca d’aquest centre sanitari beneficia més de 14.000 pacients cada any, i compta amb un total de tres equips d’ecocardiografia 3D connectats a la xarxa d’imatge corporativa distribuïts a tres sales d’exploració, una consulta i una àrea de treball per a informes clínics, que es troben a l’àrea de proves funcionals del pati blau, i a la qual assisteixen tant pacients amb cita externa com pacients ingressats en les àrees d’hospitalització del centre.

Notícies relacionades

Al llarg de l’últim any, la reestructuració d’espais i la millora en la seva dotació tecnològica ha permès augmentar la cartera de serveis quant a la capacitat i precisió diagnòstica d’estudis relacionats amb el cor.