meteorologia

Alerta per una segona onada de calor imminent

El cap de setmana que ve els termòmetres probablement es mantinguin en valors molt alts, alerta l'Aemet

zentauroepp54322626 calor200803125240

zentauroepp54322626 calor200803125240 / Salas

3
Es llegeix en minuts
Efe

Aquest dilluns l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha anunciat que no descarta una segona onada de calor en els pròxims dies, després que els termòmetres hagin donat una lleugera treva a les tòrrides temperatures de les últimes jornades, en què al país s’ha arribat fins als 45,7 graus.

«El cap de setmana que ve els termòmetres probablement es mantinguin en valors molt alts i no es descarta la possibilitat que se superin els llindars d’intensitat, extensió i durada de les altes temperatures necessàries per parlar d’onada de calor, cosa que anunciarem en cas que aquesta possibilitat es confirmi», ha avançat avui el portaveu de l’Aemet Rubén del Campo.

L’onada de calor dels últims dies, la primera d’aquest estiu, ha deixat registres de temperatures, tant màxims com mínims molt elevats, «tant de dia com de nit», i després d’un lleuger respir avui, tornarà la calor intensa, ha afirmat el responsable de l’Aemet.

Entre els valors màxims més alts destaquen els més de 44 graus dissabte passat a la vall del Guadalquivir i a l’interior de Múrcia, on es va arribar als 44,4 graus a Zarcilla de Ramos, a Llorca.

Diumenge, a les temperatures més elevades es van arribar a la província de Màlaga, com a conseqüència del vent terral, que bufa de l’interior a la costa i que, en el seu descens fins al litoral pateix un fort escalfament al passar per muntanyes, de manera que a moltes estacions malaguenyes aquell dia es van superar els 40 graus.

A la capital es van arribar a 43,7 graus, i es va quedar a mig grau del rècord absolut, mentre a la localitat de Vélez-Málaga es van arribar a 45,7 graus, la temperatura més alta en aquesta estació des que existeixen registres, a més del valor més alt de temperatures a Espanya aquest estiu.

Les nits també han sigut especialment caloroses, sobretot a Andalusia, a la regió de Múrcia i a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla; en certs punts no va baixar dels 27/28 graus en el mateix dia.

A Melilla, diumenge la temperatura mínima o moment més fred de la jornada va ser de 31,8 graus, cosa que suposa un rècord per a l’estació, i la quarta temperatura mínima més elevada mai arribada a la xarxa principal de l’Aemet a Espanya, només per darrere dels 33,2 graus d’Almeria l’estiu del 2001 i els 32,2 de Lanzarote i 31,9 a Tenerife sud el juliol del 2007.

A més, el dia anterior, dissabte, Melilla també havia batut el rècord de temperatura màxima per a un mes d’agost amb 39,9 graus.

En el terç nord peninsular, el cap de setmana ha sigut més fresc que a la resta, i s’han registrat algunes pluges febles i tempestes.

En aquesta zona dilluns pujaran els termòmetres tot i que baixaran pràcticament a la resta del país, principalment al sud d’Andalusia i a l’interior sud-est peninsular, tot i que a la vall del Guadalquivir i a l’interior de Màlaga es podran vorejar de nou els 40 graus.

D’altra banda, aquesta matinada s’han registrat tempestes al litoral i prelitoral de Catalunya, amb xàfecs d’intensitat forta, i a Barcelona s’han recollit 18 litres per metre quadrat en només una hora.

Al llarg d’avui aquests xàfecs podrien repetir-se a Catalunya, i també podrien afectar la regió valenciana, la de Múrcia i arxipèlag balear.

Notícies relacionades

Aquest ambient una mica més fresc continuarà dimarts, tot i que aquell dia comencin a pujar de nou els termòmetres per l’oest, i a partir de dimecres l’ascens tèrmic s’anirà desplaçant per tota la Península i les Balears, i la pujada serà molt notable al nord del país, de fins a vuit graus respecte al dia anterior, que es mantindrà en dies posteriors. 

A partir de dijous, «podem parlar d’un nou episodi càlid que deixarà temperatures entre cinc i deu graus per sobre del normal a la major part d’Espanya, almenys fins dissabte, i se superaran els 35 graus a àmplies zones de la Península i les Balears, i els 40 a les valls dels grans rius», segons el portaveu de l’Aemet.