el tsjc desestima suspendre la mesura

Les discoteques catalanes continuaran sense poder obrir però els bars ja no han de tancar a mitjanit

zentauroepp53832660 carpe diem200722124534

zentauroepp53832660 carpe diem200722124534

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

Les discoteques catalanes no podran obrir de moment. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya es reafirma en la seva decisió i desestima suspendre la mesura, per la qual cosa aquests clubs d’oci nocturn no podran reobrir de nou. No obstant, sí que ha aixecat la limitació horària en restaurants, salons de joc i bars musicals a Barcelona i determinades poblacions de l’àrea metropolitana, Lleida i l’Alt Empordà que havien de tancar a les 00.00 hores.

Les patronals d’oci nocturn Fecalon i Fecasarm havien recorregut davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la decisió del Govern d’ordenar el tancament de discoteques al considerar que vulnera drets fonamentals com la llibertat d’empresa: «La necessitat i la por no ho justifiquen tot».

En un recurs presentat davant la Sala Contenciosa Administrativa del TSJC, la patronal sol·licita la suspensió cautelar de la mesura i al·lega que la decisió del Procicat, presa per contenir els rebrots de coronavirus, vulnera l’exercici del dret a la llibertat d’empresa, la dignitat de la persona i la igualtat davant la llei.

La interlocutòria del TSJC sosté que en una «situació d’emergència sanitària com l’actual, l’adopció de mesures de caràcter general dirigides a reforçar» la protecció «de la salubritat pública és prioritària davant l’afecció singularitzada dels drets invocats per certs sectors», com és el cas de les discoteques, ja que la resolució que s’insta que se suspengui «afecta el conjunt de la població». Això «és molt rellevant», incideix el tribunal, en la situació de greu risc «dels interessos públics ocasionada per la pandèmia de la Covid-19, i que requereix que es dispensi la tutela més gran possible a les mesures de la població en general, sense perjudici de respectar la necessària proporcionalitat i motivació».

L’Agència de Salut Pública de Catalunya va informar el tribunal de l’efectivitat d’aquest tancament de locals per limitar i reduir la difusió del virus en una població determinada, els joves, i tallar les cadenes de transmissió de la Covid a nivell comunitari. «Vistes aquestes conclusions» i ponderant «els interessos en conflicte», el sanitari i l’econòmic, els magistrats consideren que la mesura és proporcional i adequada «atesa la situació epidemiològica».

Segons Fecasarm amb aquesta decisió d’impedir la reobertura de les discoteques s’«acaben les esperances del sector de poder sobreviure» i es produirà un índex alt de «destrucció de llocs de treball». Els càlculs de la patronal és que només el 30% de les discoteques catalanes podran superar la crísi econòmica i podran arribar a final d’any. Moltes d’aquestes discoteques gràcies al fet que disposen de doble llicència per a altres activitats.

Notícies relacionades

En paraules de David López, president de Fecasarm, «acatarem però no compartim la decisió judicial», ja que aboca el sector, del qual viuen unes 40.000 persones, «a la ruïna més absoluta». La patronal fa una crida a l’Administració i, en especial, al Procicat perquè s’aprovi al més aviat possible un pla sectorial i d’aquesta manera es pugui flexibilitzar «aquesta mesura restrictiva», sempre complint les mesures sanitàries que es necessitin.