acord amb Gilead

Brussel·les adquireix remdesivir per tractar 30.000 pacients greus de Covid

El lot suposa un desemborsament de 63 milions d'euros per abordar amb aquest primer pas només les necessitats immediates

remdesivirok

remdesivirok

2
Es llegeix en minuts
Gabriela Baczynska, Jan Strupczewski / Reuters

L’Executiu de la Unió Europea ha anunciat aquest dimecres que ha firmat un contracte amb Gilead per obtenir el remdesivir, un medicament contra la Covid-19 que es subministrarà a 30.000 pacients des de principis d’agost.

«La Comissió ha firmat un contracte amb la companyia farmacèutica Gilead per garantir les dosis de tractament de Veklury, el nom comercial de remdesivir. A partir de principis d’agost, lots de Veklury estaran disponibles per als estats membres i el Regne Unit», ha celebrat la portaveu de la Comissió Europea, Dana Spinant.

El contracte suposa un desemborsament de 63 milions d’euros i proporcionarà tractament a 30.000 pacients amb símptomes greus de Covid-19.

«Per tant, aquest primer lot abordarà només les necessitats immediates. Alhora, la Comissió també està preparant l’adquisició conjunta de nous subministraments d’aquest medicament, que cobrirà necessitats addicionals a partir de l’octubre», ha explicat.

La compra serà per als vint-i-set estats de la Unió Europea (UE) i el Regne Unit. Brussel·les pagarà 63 milions d’euros pel tractament, que seran finançats a través de l’Instrument de Recolzament en Emergències posat en marxa per la Covid-19, que compta amb 2.700 milions d’euros del pressupost comunitari per costejar la compra de tractaments o vacunes, per exemple.

Brussel·les assegura que això permetrà també una distribució «justa» entre els estats, que durà a terme seguint una clau de repartiment basada en la recomanació del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties, informa Efe. 

Alhora, Brussel·les està preparant un procés de licitació pública conjunta per adquirir aquesta medicina per atendre les necessitats a partir de l’octubre. 

La comissària europea de Sanitat, Stella Kyriakides, ha destacat que aquesta compra, negociada amb Gilead en les últimes setmanes, arriba «menys d’un mes després» de l’autorització el 3 de juliol del remdesivir, la primera medicina contra el coronavirus a rebre llum verda a la UE. 

Aquesta substància està subjecta a una autorització condicional, una aprovació que s’utilitza en casos d’emergència, de manera que la UE continuarà vigilant que el tractament sigui segur i ha demanat a Gilead que remeti els seus informes finals a l’Agència Europea del Medicament abans del desembre del 2020 per rebre autorització definitiva. 

Els Estats Units ja s’havien assegurat a principis de juliol la compra de més de 500.000 tractaments de remdesivir de Gilead per als hospitals nord-americans fins al setembre, que equivalen al 100% de la producció de la farmacèutica al juliol i al 90% de l’agost i el setembre. 

El remdesivir pot utilitzar-se per tractar adults o adolescents majors de 12 anys que pateixin de pneumònia i necessitin rebre oxigen addicional. 

Notícies relacionades

És una teràpia experimental que va començar a desenvolupar-se el 2009 i es va posar a prova amb pacients de l’Ebola a mitjans de la dècada passada. 

Un assaig clínic nord-americà ha demostrat que escurça el temps de recuperació en alguns pacients malalts amb el coronavirus.