Comissió bilateral Estat-Generalitat

Junts veu «decebedor» el pacte per a un finançament singular de Catalunya: «No és un concert econòmic»

ERC insisteix que l’acord ha de contemplar un «respecte efectiu» del principi d’ordinalitat i que no pot existir «subordinació» per part de la hisenda estatal sobre la catalana

El Govern i la Generalitat reforçaran la hisenda catalana per gestionar de manera compartida l’IRPF

Junqueras pressiona Sánchez i Illa i deixa en suspens el seu suport al nou model de finançament

La consellera de Economia, Alicia Romero, en conversación con el presidente del grupo parlamentario de Junts, Albert Batet, y la portavoz, Mónica Sales.

La consellera de Economia, Alicia Romero, en conversación con el presidente del grupo parlamentario de Junts, Albert Batet, y la portavoz, Mónica Sales. / QUIQUE GARCÍA (EFE)

4
Es llegeix en minuts
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Junts ha expressat el seu rebuig al principi d’acord arribat entre el PSC i ERC sobre un finançament singular per a Catalunya, que aquest dilluns s’aborda en la comissió bilateral Estat-Generalitat. «No hi ha nou model de finançament, ni singular ni plural», ha afirmat el vicepresident del partit i diputat al Parlament, Antoni Castellà, després de la reunió convocada pel Govern amb els grups parlamentaris per abordar els detalls del pacte. «Dels 22.000 milions dels impostos dels catalans que se’n van i no tornen, amb aquest acord en recuperem zero», ha declarat des del Palau de la Generalitat.

Castellà ha qualificat la proposta de «decebedora» i ha avançat que Junts no la recolzarà quan arribi al Congrés. Segons ha argumentat, el plantejament no representa cap avenç substancial respecte a l’actual sistema de finançament ni recull les demandes de sobirania fiscal defensades per la seva formació. Així, ha situat el pacte de Brussel·les, l’acord entre Junts i el PSOE per a la investidura del president del Govern, Pedro Sánchez, com l’única alternativa per a un canvi de model, ja que suposa «la cessió del 100% dels impostos»: «Amb això sí que estem a favor». De fet, ha defensat que només això seria un «concert» exactament igual que el del País Basc i Navarra, les dues comunitats autònomes que estan fora de la LOFCA, és a dir, del règim comú.

L’acord, tal com va avançar EL PERIÓDICO, estableix per escrit que els avenços en la gestió tributària –que en una primera fase se centraran en l’IRPF– seran compartits entre l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) i l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT). A més, el model pactat es podrà estendre a altres comunitats autònomes del règim comú, sempre en coordinació amb l’Estat. Per a Junts, aquesta fórmula queda molt lluny d’un finançament singular. «No hi ha singularitat; l’únic que es planteja és que qui vulgui pugui recaptar l’IRPF», ha criticat Castellà, que considera que amb aquest plantejament Catalunya acabarà «fent la feina de l’Estat» sense obtenir un «benefici».

Per aquesta raó, des d’ERC insisteixen que en l’acord segellat aquest dilluns «haurà de quedar clar que hi ha un respecte efectiu» al principi d’ordinalitat. És a dir, que si Catalunya és la tercera a aportar recursos sigui també la tercera a rebre. De fet, si no apareix aquest concepte en el text, segons l’opinió del president d’ERC, Oriol Junqueras, serà «un mal senyal». Dissabte passat, Junqueras ja va avisar tant el PSC com el PSOE que si no presenten una proposta prou ambiciosa, retiraran el seu suport tant al Parlament com al Congrés.

On els republicans sí que mostren més flexibilitat és en la dificultat de complir el termini perquè, a partir del 2026, sigui l’Agència Tributària de Catalunya l’encarregada de recaptar el 100% de l’IRPF. Tot i que els republicans insisteixen que no pot existir cap «subordinació» respecte a la hisenda estatal, reconeixen que l’administració catalana s’haurà d’adaptar al salt que suposa assumir aquest tribut, cosa que implicaria passar de gestionar 5.000 milions d’euros a uns 30.000 milions.

En aquest punt, el PP ha sigut especialment crític. Considera que l’Agència Tributària de Catalunya no pot convertir-se en l’única responsable de recaptar tots els impostos, ja que, segons el seu parer, l’Estatut no ho permet i un canvi en aquest sentit podria contravenir el marc legal vigent. Així ho ha expressat el secretari general del PPC, Santi Rodríguez, en una roda de premsa des de la seu del partit. Els populars han declinat participar en la reunió convocada pel Govern amb els grups parlamentaris com a mostra del seu rebuig de qualsevol intent de reformar el sistema de finançament sense el consens del conjunt de comunitats autònomes.

Els populars sempre han mostrat incomoditat amb el concepte de «singularitat». Tot i que no s’oposen a millorar el finançament de Catalunya –com va expressar el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, la setmana passada–, consideren contradictori que es presenti un model com a «singular» i, alhora, es plantegi estendre’l a la resta de comunitats autònomes. «O és singular o és generalitzable: ens volen donar gat per llebre», ha sentenciat el secretari general del PPC, Santi Rodríguez. En aquest sentit, el PPC ha advertit que examinarà amb lupa la lletra petita de l’acord i ha reiterat el seu rebuig de qualsevol intent de sortir del règim comú, una possibilitat que consideren jurídicament inviable sense l’aval del conjunt de territoris.

Notícies relacionades

Malgrat les reticències de la resta de formacions, inclosos els seus socis d’ERC, els Comuns han celebrat l’acord i ho han valorat com un «pas endavant» en la direcció correcta per avançar cap a un nou model de finançament que incrementi els ingressos de Catalunya. El president del grup parlamentari, David Cid, ha defensat que el pacte permet que Catalunya –i també la resta de comunitats autònomes– guanyi capacitat de decisió sobre els seus recursos. Segons ha argumentat, aquest primer marc obre la porta a millorar el finançament de la Generalitat i, amb això, reforçar la inversió en serveis públics.

Cid també ha remarcat que el nou model podria servir per començar a combatre el dúmping fiscal de la Comunitat de Madrid, una pràctica que, ha denunciat, fomenta la competència deslleial en matèria tributària i perjudica el conjunt del sistema. A més, ha confiat que Sumar, la formació aliada dels Comuns al Congrés, recolzarà la proposta quan es debati.