Reunió bilateral

La Moncloa enquadra l’acord amb la Generalitat en la «corresponsabilitat fiscal» i dona per garantida la «solidaritat»

El Govern defensa el model pactat com una «oportunitat» perquè totes les comunitats, en funció dels seus estatuts, puguin arribar a més autonomia fiscal

La Moncloa enquadra l’acord amb la Generalitat en la «corresponsabilitat fiscal» i dona per garantida la «solidaritat»

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Iván Gil
Iván Gil

Periodista

Especialista en Política

Ubicada/t a Madrid

ver +

L’acord per al finançament singular de Catalunya no només tensa la candidatura de la vicepresidenta i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, a la Junta d’Andalusia, sinó les federacions del PSOE. Davant el discurs del greuge comparatiu, dins i fora de les files socialistes, des de la Moncloa han emmarcat l’acord en la reunió bilateral entre l’Estat i la Generalitat i dins del desenvolupament de l’Estat autonòmic, per «incrementar la capacitat i la responsabilitat en la gestió dels impostos de les comunitats autònomes». Es tracta, segons fonts de la Moncloa, d’«avançar en la corresponsabilitat fiscal». Com a primer pas per concretar en una reforma legal la gestió compartida de l’IRPF el 2026, l’acord passa per un sistema que serà «singular», però també «federal i generalitzable».

Per a l’Executiu, aquest acord demostraria que «és compatible avançar cap a una reforma del finançament que reculli bé les singularitats dels territoris i, alhora, que sigui generalitzable al conjunt de comunitats autònomes». Els socialistes ja van mirar de superar les reticències internes al pacte aconseguit amb ERC per investir Salvador Illa en el seu últim congrés federal amb una fórmula que feia equilibris entre la bilateralitat i el cafè per a tothom. Així mateix, es va advocar en el seu full de ruta per un sistema que «federalitzi la direcció de l’AEAT per donar més capacitat de decisió a les comunitats autònomes i que desplegui una estratègia en xarxa amb les hisendes autonòmiques».

Des de la Moncloa es tradueix aquest model com una «oportunitat» perquè totes les comunitats, partint dels seus estatuts, puguin arribar a més autonomia fiscal. En el que insisteixen és que «la solidaritat està garantida amb aquest Govern». La pretensió de la Generalitat passa per seguir el principi d’ordinalitat i amb una quota de solidaritat afegida.

«La solidaritat està en l’ADN d’aquest Govern i per això la seva política fiscal ha consistit a exigir un esforç més gran als que més tenen i, alhora, a abaixar impostos per a la classe mitjana i treballadora», defensen des de l’Executiu per contraposar les seves polítiques amb les dels populars. «El que no és solidari», arremeten anticipant-se als atacs, «és aprovar regals fiscals per als que més tenen o aprovar amnisties fiscals perquè els evasors, com va fer el PP». «Si algú vol veure greuges», afegeixen, «que es fixi en el tracte que van rebre les comunitats autònomes amb el Govern del PP i el que han rebut amb l’actual».

La reforma del sistema

Notícies relacionades

Posen en valor que des de l’arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa, les comunitats autònomes «han rebut 300.000 milions d’euros més de recursos que en els set anys de Rajoy». Un 47,8% més, amb fons no reemborsables, que es deu principalment a l’augment de la recaptació i el creixement econòmic.

Sobre la reforma del model de finançament autonòmic, caducat des de fa més d’una dècada, els socialistes tornen a deixar la pilota a la teulada de l’oposició. «El compromís d’aquest Govern és reformar el model de finançament i el president del Govern va oferir a Feijóo asseure’s per parlar-ne i s’hi va negar», afirmen des de l’Executiu per acusar el líder de l’oposició de no tenir una proposta davant dels diferents models que defensen els presidents autonòmics del seu partit.