COL·LABORACIÓ D'EMPRESES I CENTRES CIENTÍFICS

Portugal desenvolupa la primera mascareta que inactiva el coronavirus

El tapaboques de la firma MO neutralitza el virus de la Covid-19 fins i tot després de 50 rentats

zentauroepp54241263 soc200725181012

zentauroepp54241263 soc200725181012 / Pedro Fiuza ZUMA Wire dpa

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una col·laboració entre diverses empreses i centres científics i acadèmics de Portugal ha permès desenvolupar una mascareta que inactiva el virus que causa la Covid-19, avalada per l’Institut de Medicina Molecular João Lobo Antunes de Lisboa (iMM), segons informa l’agència Efe. [Segueix les últimes notícies sobre el coronavirus en directe.]

La mascareta, denominada MO x ATech, es troba a la venda des d’abril, però la seva capacitat d’inactivar el virus s’ha confirmat ara amb una sèrie de tests realitzats per l’iMM, segons expliquen en un comunicat les entitats que integren el projecte.

Aquest equip de protecció, que compta amb un revestiment que neutralitza el virus quan hi entra en contacte, ha sigut desenvolupat gràcies a la col·laboració entre el fabricant tèxtil Adalberto, l’empresa minorista MO de Sonae Fashion, el centre tecnològic CITEVE, l’iMM i l’Universidade do Minho.

Test de supervivència del SARS-CoV-2

El viròleg de l’iMM Pedro Simas, que va coordinar els tests, ha assegurat que les proves realitzades «han demostrat una eficaç inactivació del SARS-CoV-2 fins i tot després de 50 rentats, i s’ha observat una reducció viral del 99% després d’una hora de contacte amb el teixit».

Per posar-ne a prova l’eficàcia, es va analitzar el teixit després d’estar en contacte amb una solució que conté una determinada quantitat de virus, per mesurar-ne la supervivència al llarg del temps.

Abans que l’iMM en confirmés l’eficàcia per inactivar el virus de la Covid-19, l’Institut Pasteur de Lilla (França) ja havia testat amb èxit les seves característiques antimacrobianes contra el virus H1N1, el corona-type i el rotavirus.

Mascareta impermeable i reutilitzable

Notícies relacionades

La mascareta –desenvolupada amb un teixit tècnic que integra diverses capes diferents, impermeable i reutilitzable– també compta amb una certificació de la Direction Générale des Entreprises francesa que acredita una retenció de partícules del 96%, fins i tot després de 50 rentats.

Tot i que ara estan a la venda només a les botigues de la marca portuguesa MO, disponibles per a tota la Unió Europea, el projecte va ser obert a la comunitat perquè altres marques a Portugal i a l’exterior puguin distribuir-les.