aval judicial a la decisió de la regió

Totana, en la fase 1: la «irresponsabilitat» que ha confinat aquesta localitat de Múrcia

El municipi viu amb incredulitat i crispació la tornada a la fase 1 i culpen els clients del pub on té el seu origen el rebrot

El nombre de positius s'eleva a 85, després de sumar 30 nous casos en les últimes 24 hores

totana-1

totana-1
totana-3

/

5
Es llegeix en minuts
Alberto S. De La Peña / Agencias

Actualitzar, actualitzar, actualitzar... La pàgina web del Butlletí Oficial de la Regió de Múrcia està tal com va començar el dia, amb els seus anuncis i disposicions de tota mena d’organismes. La tornada a la fase 1 de Totana i el confinament municipal encara no hi és, encara no és oficial. Són les quatre de la tarda i hi ha un poble pendent d’un anunci en una pàgina web que pocs sabien que existia.

La calor s’intensifica i el confinament no va començar a Totana pel virus, sinó pels 35 graus que s’ennueguen al cos entrada ja la tarda. Una parella de la Guàrdia Civil arribada d’Águilas s’acosta a una vivenda del centre de la localitat. Recorda a dos dels seus veïns que han d’estar a casa guardant quarantena. El José n’és un, va ser fa dues setmanes al pub Dubai, local on es va originar el brot de coronavirus al poble i que ja deixa 85 persones contagiades. Diu que no va ballar, que es va quedar en un racó prenent alguna cosa, però que allà hi havia més gent de la permesa. Dijous es va fer la PCR i està esperant que li diguin si virus sí o virus no. De moment, es queda tancat a casa amb el seu pare. «Els meus amics han donat negatiu, tots estem bé. És veritat que hi havia molta gent al bar. Això ha sigut molt dolent».

Els dos agents de la Guàrdia Civil no poden aplicar res encara. El BORM no els ha donat instruccions però ja són a Totana com a reforços per a la caserna de la Benemèrita a la localitat. El tancament de les vies d’accés al poble per al control de l’entrada i arribada de veïns o visitants sembla difícil en una localitat que té tres accessos a l’autovia A-7 i centenars de camins rurals o carreteres comarcals per arribar a qualsevol lloc. Fins al moment, només comproven que tots els possibles contagiats i els seus contactes guarden quarantena a les seves vivendes.

A la comissaria de la Policia Local succeeix el mateix. No hi ha ordre regional, no hi pot haver indicacions a la població. Amb la meitat de la plantilla de vacances, els agents no saben si hauran de tornar als seus llocs de treball. Preocupava també al cos la possible tornada a les franges horàries amb la fase 1, però finalment l’ordre de confinament, que va sortir a les 21.00 hores, no va reflectir aquesta limitació.

Els veïns posen el pes de la responsabilitat per la marxa enrere en el procés de desescalada en els clients del pub Dubai. «No van guardar quarantena», «no van portar mascareta», «hi havia moltíssima gent sense mesures de seguretat»... El segon retrocés que pateix el municipi per les males dades epidemiològiques provoca «atipament» i «enuig» en la població. «No van ser responsables».

JUAN CARLOS CAVAL

A pocs metres de la porta del bar on es va originar el brot aparca el Daniel. La seva casa és a pocs portals del pub i desconeixia, igual com molts veïns preguntats, que Totana retrocedeix a la fase 1. «El tema del coronavirus ens té preocupats però m’acabo d’assabentar de la notícia», assenyala aquest veí. «Encara bo que han tancat el local perquè estava ple de gent». El Daniel, igual com la seva dona, és d’origen llatinoamericà, una població que ha sigut posada en el punt de mira ja que la majoria de clients del local d’oci nocturn on es va originar el brot al poble són equatorians o bolivians. No creu que la resta de veïns de Totana els assenyali amb el dit però reconeix que aquest incident pot deixar-los en una situació complicada.

A la cantonada de davant del pub hi ha el bar del Ginés, veí del municipi que viu en la incertesa i sense saber si «hauré de tancar». No té terrassa, on es permetria un 50% d’aforament, però s’ha escarrassat des que va obrir, després de permetre’s el consum als interiors dels locals, per mantenir les mesures sanitàries i tenir el seu bar, que regenta amb la seva dona, net i desinfectat. «¿I què faig ara?, ¿obro o no obro?, ¿qui ens subvencionarà per tancar el bar?», explica. «Em preocupa econòmicament, estem superant una crisi de molts anys i t’arriba això una altra vegada».

Entorn de 50 hotelers es van concentrar dijous a les portes de l’Ajuntament per protestar per la mala imatge que pot portar al sector amb la tornada a la fase 1. Protesten, sobretot, perquè els locals que no tinguin terrassa estaran condemnats a tancar i aquells que la tinguin no saben si els sortirà rendible obrir per les altes temperatures que es mantenen al llarg de tot l’estiu. «No es pot estar amb tanta calor al carrer al migdia».

Al centre municipal per a persones grans, la Manuela obre la porta. Està sola en un edifici que fins dilluns passat acollia de nou, després de mesos, els avis del poble. És netejadora i guardiana d’un centre que torna a veure les seves portes tancades. Té un fill vivint a Madrid i ara que tenia pensat, amb la seva jubilació, anar a veure’l, no podrà sortir del municipi. «No tinc manera d’explicar la ràbia que em fa això. Són uns d’irresponsables. Què costava complir les normes», es pregunta mentre mira el local buit.

85 casos 

Notícies relacionades

El nombre de positius ja s’eleva a 85, després de sumar 30 nous casos en les últimes 24 hores, segons dades de la Conselleria de Salut obtingudes fins a les 23.59 hores d’aquest dijous.

Precisament, el Jutjat d’Instrucció número 3 de Múrcia ha ratificat l’ordre del Govern autonòmic per la qual el municipi de Totana retrocedeix a la fase 1 de la desescalada per contenir l’expansió del coronavirus després del «preocupant» augment de casos a la població relacionats amb el brot en un pub.  En una interlocutòria dictada a mitjanit i donada a conèixer aquest divendres pel Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de Múrcia, la jutge de guàrdia considera que les mesures acordades per les autoritats sanitàries estan emparades a la Constitució i la legislació estatal, i incloses en el marc de competències que es reserva a les comunitats autònomes.