Interior activa un nou protocol policial per frenar l'augment dels delictes d'odi

Les infraccions racistes o discriminatòries han augmentat un 45% des del 2013 i un 6% l'any passat

Com que només se'n denuncien 2 de cada 10, el Govern posa en marxa una campanya per animar els testimonis a denunciar

zentauroepp53537509 el ministro del interior  fernando grande marlaska  comparec200526233925

zentauroepp53537509 el ministro del interior fernando grande marlaska comparec200526233925 / Eduardo Parra

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Els delictes i incidents d’odi han augmentat un 45% des del 2013 i un 6,8% el 2019, any en què es van registrar 1.706 fets, davant els 1.598 investigats per les forces i cossos de seguretat el 2018. Per fer front a aquesta situació, Interior ha presentat aquest dimecres un nou protocol d’actuació policial que marca als agents unes regles unificades, homogènies i actualitzades, amb l’objectiu d’incrementar l’eficàcia policial en la investigació i esclariment d’aquests successos. 

La instrucció policial inclou una exhaustiva relació de conductes que vulneren tant l’ordenament penal com la regulació administrativa, així com una completa llista d’indicadors destinats a orientar els agents a l’hora de detectar possibles motivacions racistes, xenòfobes o d’una altra naturalesa en els delictes. 

«El delicte d’odi és un atac a l’essència de la condició humana perquè pretén apartar de la societat persones, grups o comunitats per motius relacionats amb la negativa a assumir un principi nuclear del model democràtic de convivència: que tots els éssers humans naixem lliures i iguals en dignitat i drets», ha manifestat el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, en la presentació de la instrucció policial.

Motius ideològics i racistes

Notícies relacionades

Durant el 2019, les infraccions per motius ideològics van ser les més nombroses, amb un creixement percentual de gairebé el 2%, si bé el delicte d’odi que més va augmentar, amb un increment de gairebé el 21%, va ser el de racisme i xenofòbia. Malgrat aquest increment, l’Agència de Drets Fonamentals de la UE ha detectat que no es denuncien el 80% dels incidents, és a dir, que 8 de cada 10 queden impunes

Per conscienciar la població de la importància de denunciar, al seu torn Interior ha posat en marxa una campanya de sensibilització a les xarxes socials, sota l’etiqueta #AcabaConElOdio, que pretén conscienciar la societat del risc d’aquests comportaments per a la ciutadania en el seu conjunt i per a les víctimes en particular.