La mascareta i la desbandada, entre les raons de la menor incidència del virus a Madrid

De manera sorprenent, la comunitat més castigada té unes taxes de contagi inferiors a la mitjana

Els experts en desconeixen el motiu i apunten a un conjunt de factors

zentauroepp53153691 soc coronavirus patos cibeles madrid200418154950

zentauroepp53153691 soc coronavirus patos cibeles madrid200418154950 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Mentre a Barcelona, Saragossa o Lleida els contagis no paren d’augmentar, a la Comunitat de Madrid, la regió més castigada pel virus, en les últimes setmanes s’està produint un «descens suau, molt lent però constant», del nombre d’infectats per Covid, segons el director del Centre d’Emergències, el doctor Fernando Simón. Aquesta situació ha despertat dubtes lògics. ¿Per què a Madrid la pandèmia sembla que es conté i a Catalunya i a Aragó s’expandeix? Doncs com tot el que està relacionat amb la Covid, tot són hipòtesis i ningú sembla tenir-ne clar el motiu. Tot i que podria haver-hi un conjunt de factors que podrien influir que la incidència acumulada en els últims set dies per 100.000 habitants (7,41) sigui menys de la meitat de la mitjana espanyola (17,64).

Un d’aquests motius és que l’ús generalitzat de la mascareta, malgrat ser una de les poques comunitats que no les han imposat sense distància de seguretat. Tot i això, el Govern regional ha sigut l’únic que ha repartit mascaretes gratuïtes a la població (gairebé 10 milions) i una campanya així cala en la població, segons el diagnòstic de José María Molero, portaveu de malalties infeccioses de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (SemFYC), que també apunta com a possible motiu de la millora que la regió arribés més tard que altres a la nova normalitat.

No és un focus de turisme a l’estiu

Un altre dels possibles motius és que a Madrid, a l’estiu, a causa de les altes temperatures, tradicionalment hi ha menys moviment, i encara més aquest any, que part de la població pot teletreballar des de segones residències en altres regions. Així ho creu David Andina, pediatre d’un hospital madrileny, que explica que ara a urgències estan veient «menys nens fins i tot que en un mes d’agost». Als carrers i parcs també es percep menys gent que abans de l’estat d’alarma. A més, la capital a l’estiu no és un focus de turisme, així que «és menys probable que vinguin turistes procedents de zones on hi ha transmissió comunitària», segons Andina, que també apunta, dins del possible conjunt de factors, que els llocs tancats d’oci nocturn funcionen entre el 30% i 50% de la seva capacitat, amb inspeccions freqüents.

Alguns dels metges consultats també consideren que podria estar influint que a la regió la immunitat sigui més alta que a la mitjana d’Espanya (un 10% davant un 5%) o que no hi hagi un volum important de temporers i empreses càrnies, focus importants en altres zones.

Problemes en el rastreig

Tot i que, malgrat totes aquestes circumstàncies, també hi ha la possibilitat que Madrid comuniqui menys contagis perquè estiguin fallant les xarxes de detecció. I és que no sempre a menys notificació, menys casos, perquè pot ser que un percentatge escapi al control i s’acabi formant una transmissió descontrolada. De fet, aquest podria ser el motiu pel qual la Comunitat de Madrid només ha comunicat quatre brots. Segons la conselleria, no se n’han notificat més perquè només cal avisar de tres casos o més detectats fora de l’àmbit familiar (és el que es considera un brot) i a Madrid la majoria d’infeccions interrelacionades es donen a les llars. Però segons Javier Padilla, metge d’atenció primària i expert en gestió sanitària, el motiu es deu a la «deficient tasca de rastreig», ja que no s’han fet les contractacions promeses –segons dades de la Comunitat de Madrid s’han contractat 126 rastrejadors, dels 400 promesos en un inici–. I davant el dèficit de personal, no es troben els nexes d’unió entre els casos positius, la majoria detectats perquè acudeixen als centres de salut amb símptomes o als cribratges periòdics.

Notícies relacionades

Però no tots els especialistes comparteixen que hi hagi deficiències en el rastreig. Segons Andina, la capacitat diagnòstica és alta tant a primària com a urgències i es tenen resultats de tests PCR com a màxim en 72 hores. I, segons Molero, si no hi hagués un adequat seguiment dels contactes, tard o d’hora apareixerien persones amb símptomes i el nombre de contagiats segueix un lleuger descens.

En aquest context, ha despertat dubtes que, segons els butlletins diaris publicats pel Ministeri de Sanitat, el número d’hospitalitzats a la Comunitat de Madrid sigui inferior al d’ingressats a Catalunya, malgrat la transmissió comunitària a Lleida i Barcelona i altres zones. Tot i això, el Govern ha aclarit que el motiu es deu al fet que la Generalitat està actualitzant aquest índex amb retard.