PROPOSTA PEDAGÒGICA

Les aventures en realitat augmentada de NUSHU arriben a EL PERIÓDICO

Comprendre l'actualitat global és una missió extraterrestre amb NUSHU

230720 nushu / periodico

3
Es llegeix en minuts
EVA DOMÍNGUEZ / BARCELONA

Viure en aquest planeta informat i sense alarmar-se és molt difícil per a un adult. Posi’s ara a la pell d’un nen o nena que sent, veu i interpreta a la seva manera un món difícil de comprendre. ¿Seria possible informar-los amb rigor mentre juguen? ¿Amb el ganxo d’una sèrie, esperant el següent capítol? ¿Alimentant les seves ganes de millorar les coses fins i tot davant dels temes més durs?

D’aquest còctel d’idees neix NUSHU, una sèrie d’aventures amb còmic i realitat augmentada sobre els grans temes globals que apareixerà al suplement Estiu cada dissabte. 

NUSHU és un personatge de ficció, un extraterrestre que té la important missió d’explicar a la seva espècie el que passa a la Terra. Les seves aventures es despleguen en una doble pàgina de còmic que activa continguts en realitat augmentada a través de l’aplicació NUSHU Book, disponible per a Android i iOs. 

La llavor de NUSHU es va plantar el 1994, precisament en aquest diari, al qual em vaig incorporar gràcies al suplement per a escoles El Periódico d’Estudiant. Fer periodisme per a una audiència infantil és un exercici d’enorme humilitat. No pots donar res per fet, ja que el context no és el d’un adult. També cal evitar l’error de subestimar el seu sentit crític i dret a la informació. Vaig reaprendre la meva professió. Em va fer, sens dubte, millor periodista.

Llenguatge digital

La llavor va començar a créixer. Primer, a Nova York, on vaig cursar un màster en tecnologia després de deixar aquest diari per explorar el llenguatge digital. El meu projecte final va ser un mitjà interactiu per als més joves. 

Va créixer amb versions i idees que traspassava de disc dur en disc dur fins que fa set anys em vaig aventurar a buscar els mitjans per crear NUSHU (llavors es deia ‘Newskid’). Tenia el pressentiment que era el moment adequat malgrat que Pokémon encara no omplia les ciutats de jugadors passejants. 

Quan Pokémon va prendre els carrers, em vaig treure el vestit de predicadora digital. «¿Realitat augmentada? ¿Coneixes Pokémon? Doncs una cosa semblant». Bé, de fet és molt diferent però una imatge val més que mil paraules. 

NUSHU apareix en realitat augmentada (AR) gràcies a uns codis visuals que estan inclosos al còmic. Cal descarregar l’app NUSHU Book, el paquet de missions d’EL PERIÓDICO i seguir les instruccions.

Cada aventura inclou dues interaccions en AR. Una és un «diàleg» amb el nostre extraterrestre i l’altra és un joc. El personatge s’inventa jocs tridimensionals relacionats amb cada investigació. NUSHU ha rebut una certificació de qualitat pedagògica finlandesa. El servei es va reorientar a escoles. 

NUSHU és el resultat de polir un detall rere un altre gràcies a l’exercici de generositat i entusiasme de docents que ens han acompanyat a tot l’equip des dels primers prototips. El desenvolupament es va finançar primer amb un fons europeu i després, sobretot, amb un finançament a la innovació de Google. Des que vam començar amb NUSHU, la realitat augmentada està fent passos de gegant. 

La màgia

¿Per què aquesta tecnologia? En la seva citació més famosa, l’escriptor i científic Arthur C. Clarke afirmava que «qualsevol tecnologia prou avançada és indistingible de la màgia». Les tecnologies immersives porten pols màgica. 

En els últims mesos, especialment durant el confinament, hem vist molts selfies de persones amb tigres al menjador. Google ha incorporat de manera molt delimitada la realitat augmentada al seu navegador per a mòbils. Si el teu dispositiu és compatible i busques la paraula tigre, per exemple, entre els resultats s’inclou un botó de veure en 3D. Apareix un bonic exemplar animat en mida real. Hi ha moltes altres espècies.

Notícies relacionades

Es tracta d’una realitat augmentada que no necessita cap QR, ni geolocalització, ni descarregar cap aplicació. Funciona al navegador. És l’avenç que accelerarà els seus usos. El que fa la realitat augmentada tan interessant és que posa pols màgica allà on siguis, al teu entorn. Porta altres mons al teu. 

NUSHU pren vida a l’aparèixer a sobre del còmic.  Aquest estiu, acompanyat dels seus amics R.I.T.A, Tulu i Zuko, descobrirà els perills que corre l’Amazònia, el llenguatge de les plantes, la contaminació de l’aire, la cara oculta de la Lluna, la intel·ligència artificial i la curiosa troballa relacionada amb el pintor Caravaggio. Espero que els caigui bé i no el trepitgin. Només fa 10 centímetres.

Calendari i enllaços

Aquestes són les aventures de NUSHU que es publicaran amb El Periódico: