Viatge a la Lleida sense Covid

Senderisme i activitats de turisme actiu en rius, llacs i en l'aire garanteixen seguretat en contacte amb la naturalesa i destinacions sense massificar de dotze comarques de la demarcació

zentauroepp54050318 soc200709142032

zentauroepp54050318 soc200709142032 / Mart n Javier

4
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES

Només una de les 13 comarques de la demarcació de Lleida es troba confinada: la capital i alguns nuclis de població de la seva àrea metropolitana. A les altres 12 comarques, la Lleida més rural, de muntanyes i valls, prats, rius i llacs, allotjaments de turisme rural, càmpings, apartaments, refugis de muntanya i hotels han adequat tots els espais i activitats als protocols sanitaris per poder disfrutar de la desconnexió, el relax i l’oci i l’esport a l’aire lliure. «Lleida són 180 quilòmetres de distància de nord a sud i no s’ha de confondre una comarca amb la resta de territori, amb una baixíssima densitat de població i molt poc afectat per la pandèmia», assenyala el director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juli Alegre.

               Un vegada superat el perímetre metropolità de la capital, en comarques veïnes de la Noguera o l’Alt Urgell, la incidència de la Covid ha sigut molt baixa i ben controlada, i és precisament als seus pobles, emmarcats en espais naturals, on famílies, parelles i petits grups d’amics estan trobant una fórmula vacacional que compagina molt bé la seguretat sanitària amb la distensió en un entorn saludable on descarregar tensió i recuperar energia. Estades en masies aïllades enmig de la naturalesa o cases independents en un nucli rural es compaginen amb passejos a peu o en bicicleta per senders entre prats i boscos, sobre una canoa en pantans com el de Rialb o esquivant en un bot pneumàtic les aigües braves de la Noguera Pallaresa. El Pirineu va ser una de les primeres regions desconfinades.

Mirador del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. / ANNIKA MüLLER

Des d’Esterri d’Àneu, el director de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, Jordi Abella, explica que des d’aquest dimecres ja han iniciat totes les activitats que combinen les sortides per descobrir l’entorn paisatgístic amb visites guiades a esglésies romàniques, com les de Sant Joan d’Isil, Sant Pere del Burgal o Sant Just i Pastor de Son del Pi. Tenen en marxa també les seves rutes sobre etnobotànica vinculades a la bruixeria, la seva presència històrica en aquestes valls està àmpliament documentada. Són part d’una gran oferta cultural de l’Ecomuseu, amb experiències com acompanyar un pastor amb el seu ramat de cabres al poble de Gavàs i veure com es viu de la producció de formatge elaborat en un obrador artesanal, visites teatralitzades o un passeig pel poble d’Esterri mentre ens parlen de l’evolució de petites localitats com aquesta al Pirineu, on a l’agost tindrà lloc el festival Dansàneu.

               De nord a sud i d’est a oest, a tota la demarcació lleidatana es concentren paratges naturals que conviden a caminar per senders, com els que connecten els miradors dins del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l’únic enclavament a Catalunya amb aquest reconeixement de protecció a la seva biodiversitat. Pròxima a un dels seus accessos, la vall Fosca torna a celebrar aquest any el seu Festival de Senderisme Vall Fosca-Pirineus, per donar a conèixer la vall i els seus camins a través d’activitats pensades per a participants de totes les edats, en petits grups acompanyats per guies locals. Tindrà lloc del 30 de juliol al 2 d’agost.

Participants en una de les rutes d’etnobotànica organitzades des d’Esterri d’Àneu / ECOMUSEU DE LES VALLS D’ÀNEU

Notícies relacionades

I durant tot l’agost, un altre festival, el Gargar Festival de Murals i Art Rural, al municipi de Penelles, permetrà veure artistes ocupats a realitzar els seus murals a l’aire lliure en aquesta petita població de la Noguera. Els seus carrers i places ja exposen 106 murals sorprenents; un es descobreix aquest estiu a l’església parroquial de Sant Joan. I durant tot el mes d’agost, també, la música d’artistes del territori amenitzaran les tardes dels dissabtes. «Qualsevol dia de la setmana es pot venir a descobrir artistes treballant en els seus murals», explica l’alcalde de Penelles, Eloi Bergós.

Ni propostes ni espai no falten en les Terres de Lleida, que despleguen un gran ventall d’opcions també d’hostalatge per a asserenar-se i renovar-se amb la gastronomia local i entorns privilegiats. 22.581 places de càmping, 2.072 en refugis de muntanya, 4.791 en allotjaments de turisme rural, 16.000 HUTs (habitatges d’ús turístic), més les 674 en apartaments i les 19.762 en hotels a tota la demarcació de Lleida ens situen en entorns segurs i preparats per a la millor prevenció de contagis. «El territori de Lleida és molt variat en els seus atractius geogràfics i d’oferta turística, com la de les restes arqueològiques i monumentals de la Segarra, l’oliturisme de les Garrigues, l’observació d’aus a l’Estany d’Ivars i Vila-Sana, tot a ple rendiment de la mà de 228 empreses de turisme actiu a tota la demarcació», destaca Juli Alegre.

Passeig LLUÍS VIDAL / en BTT en l’entorn de l’embassament Segre-Rialb (la Noguera) /