16 jul 2020

Anar al contingut

crisi sanitària

Coronavirus, avui 15 de juliol: així està la situació

Mapa de casos i resum de les dades de la Covid-19 a Espanya, Itàlia, els EUA, la Xina i la resta del món

Les normes de la nova normalitat i els avenços per tenir una vacuna, al detall

El Periódico

El coronavirus està sotmetent el món a una crisi sanitària que marcarà una època. Després d’esclatar a la Xina fa uns mesos, la Covid-19 ha aconseguit propagar-se per tots els continents, tot i que s’ha acarnissat especialment amb Europa els EUA. Després d’haver atemorit el gegant asiàtic, Itàlia va ser la potència europea que va rebre l’envestida de casos més gran, tot i que aquests també s’han multiplicat exponencialment a Espanya. Aquestes són les dades més rellevants de la jornada:

Infectats i morts a Espanya

Els casos de coronavirus registrats a Espanya s’eleven a un total de 256.619 de confirmats (263 nous casos), segons dades del Ministeri de Sanitat fetes públiques avui, dimarts 14 de juliol. La Comunitat de Madrid, amb 72.695 casos, és l’autonomia amb més contagiats de Covid-19. 

Respecte al nombre de morts, la xifra ascendeix a 28.409 (3 més respecte a les últimes dades), dels quals 8.442 es concentren a Madrid.

En tot cas, es pot tenir en compte que referent a la xifra d’infectats les dades de Sanitat solen ser una mica inferiors a les reals, ja que les conselleries autonòmiques sempre disposen de dades més actualitzades.

Després de MadridCatalunya és la comunitat amb més contagis:

Nova normalitat 

El final de l’estat d’alarma el 21 de juny ha suposat l’entrada de tot Espanya en la nova normalitat (tot i que es produeixen retrocessos si hi ha rebrots). En aquesta fase de la lluita contra el coronavirus s’han aixecat nombroses restriccions, si bé en continuen d’altres com el distanciament físic d’almenys 1,5 metres i l’obligatorietat de portar mascareta en el transport públic i quan no es pugui mantenir la distància.

Rebrots

Els rebrots de coronavirus en algunes zones d’Espanya han obligat a adoptar mesures reforçades de control. A CatalunyaLleida i set poblacions del seu entorn es troben confinades. I a Aragó, les àrees d’Osca Saragossa i les comarques del Baix Cinca, Cinca Mitjà i la Llitera (Osca) i la de Baix Aragó-Casp (Saragossa) es troben en una fase 2 flexible després de detectar-se un brot en una explotació hortofructícola.

Mascaretes obligatòries

Per evitar al màxim la propagació i contagi del virus entre la població, moltes comunitats autònomes han aprovat l’ús obligatori de mascaretes malgrat que es pugui mantenir la distància de seguretat d’1,5 metres. Catalunya ha sigut la comunitat pionera i l’han seguit les Balears, Extremadura, Múrcia, Aragó, la Rioja i Andalusia. Al País Basc només és obligatori el seu ús a Ordizia i a Navarra i Cantàbria es preveu implantar la seva obligatorietat ben aviat.  

Mesures econòmiques

El Consell de Ministres va aprovar el 17 de març un pla de xoc econòmic i social per fer front a la crisi del coronavirus a Espanya en el qual agrupa un conjunt de mesures econòmiques d’emergència. El cost total serà d’uns 200.000 milions d’euros, segons ha informat el Govern de Pedro Sánchez. Aquestes són les 10 mesures més destacades:

 • Moratòria hipotecària. Aprovació d’una moratòria en el pagament d’hipoteques a persones que hagin reduït els seus ingressos o estiguin en situació d’atur pel coronavirus.
 • Pagament de subministraments. Moratòria en el pagament de subministraments bàsics (aigua, llum i gas) a col·lectius vulnerables. 
 • Bo social. Pròrroga automàtica fins al setembre del bo social a les llars beneficiàries.
 • Atenció a persones grans i dependents. Creació d’un fons específic de contingència per reforçar l’atenció a persones grans, sensesostre i en residències de gent gran i dependents. S’hi destinaran uns 300 milions d’euros.
 • Flexibilització de la despesa dels municipis. Flexibilització de la regla de despesa perquè els ajuntaments puguin utilitzar el seu superàvit si l’inverteixen en partides d’atenció social com ara atenció a la dependència, serveis socials i tota mena de problemes d’índole social associats a la crisi del coronavirus. S’hi destinaran uns 300 milions d’euros. 
 • Autorització d’ertos. S’agilitarà el procés d’autorització d’ertos (expedients de regulació temporal d’ocupació). Es consideraran realitzats per força major i es gestionaran ràpidament.
 • Cobrament de l’atur en cas d’erto. Garantia de prestació d’atur en cas d’erto. Tots els treballadors afectats per aquests procediments tindran dret a cobrar l’atur tot i que no compleixin amb el període de cotització mínim exigit. A més, no es considerarà consumit el temps que duri la percepció d’aquesta prestació (comptador a zero).
 • Pròrroga de la prestació d’atur. Pròrroga automàtica de les prestacions d’atur. Ningú perdrà els seus drets per no poder acudir a les oficines d’ocupació.
 • Impuls al teletreball. Facilitar el teletreball a través d’una dotació «important» a les empreses per a la compra d’ordinadors, mentre permet als treballadors adaptar o reduir la seva jornada laboral per a l'atenció de persones al seu càrrec, sent possible una reducció del 100% de la jornada.
 • Ajuda a l’atenció familiar. Dret a l’atenció familiar per a tots els treballadors que puguin ser sancionats o acomiadats (reducció de jornada fins i tot del 100% o reorganització per l’atenció familiar fins a segon grau –nets i avis–).

Ajudes al lloguer

El Govern de Pedro Sánchez també va aprovar el 31 de març diverses mesures per garantir la vivenda dels llogaters afectats per la crisi. Aquests són els ajuts al lloguer pel coronavirus:

 • Microcrèdits per pagar el lloguer. L’Estat posa a disposició dels llogaters de petits propietaris microcrèdits a tipus d’interès 0 perquè les persones que quedin en situació de vulnerabilitat puguin pagar el lloguer.
 • Grans propietaris: quitació del 50%. Els grans propietaris de vivenda –fons, socimis i immobiliàries– han de dur a terme una quitança del 50% o bé una reestructuració del deute en tres anys.
 • L’Estat pagarà el lloguer als més vulnerables (les persones que després de la crisi es mantinguin en la vulnerabilitat). Fins a 900 euros al mes i 200 euros destinats al pagament de subministraments, manteniment, etcètera.
 • Pròrroga dels arrendaments. Pròrroga extraordinària de sis mesos dels contractes de lloguer de vivenda habitual per evitar pujades abusives. 
 • Suspensió dels desnonaments. L’Executiu ordena la suspensió dels desnonaments sense alternativa habitacional durant sis mesos després del final de l’estat d’alarma. 

Viatjar a l’estranger

A mesura que la situació epidemiològica ha anat millorant i els països han anat aixecant les restriccions, també s’ha reprès progressivament la lliure circulació de ciutadans per Europa i la resta del món. La Unió Europea va decidir obrir les fronteres entre països pertanyents a la zona Schengen a mitjans de juny i recentment també ho ha fet amb 15 països més de la resta del món.

En aquests moments, els espanyols que vulguin viatjar a l’estranger no tindran cap problema per sortir del país, tot i que es trobaran que moltes destinacions mantenen estrictes restriccions a l’arribada de viatgers estrangers. S’aconsella consultar les pàgines web de les ambaixades o consolats del país al qual es desitja viatjar per obtenir informació actualitzada. 

Situació a la Xina, els EUA, Itàlia i altres països

Mentre a la Xina remet l’empenta del coronavirus, l’epidèmia continua avançant als EUA Itàlia.

Vacuna

Quatre de les prop de 200 candidates a convertir-se en l’anhelada vacuna contra el coronavirus (dos a la Xina, una als EUA i una altra al Regne Unit) estan a prop d’entrar en la tercera fase d’assajos, última abans de la seva possible producció massiva.

L’experta índia Soumya Swaminathan, cap d’investigació científica de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), ha expressat la seva confiança en juliol aquestes quatre candidates, d’entre una desena que hi són ja al final de la segona fase, passin a l’esmentada fase 3 de proves clíniques.