l'evolució de la Covid-19

Sanitat impulsa un pla per coordinar actuacions contra els rebrots amb les autonomies

Al document el Govern contempla tres escenaris de «cogovernança» amb les comunitats

zentauroepp53781791 05 06 2020 el ministro de sanidad  salvador illa  comparece 200617091354

zentauroepp53781791 05 06 2020 el ministro de sanidad salvador illa comparece 200617091354 / Pool

2
Es llegeix en minuts
Patrícia Martín

El Govern ha presentat a les administracions regionals un pla de preparació i resposta, en vista dels increments de la transmissió del virus, en què es contemplen tres escenaris de «cogovernança» amb les comunitats autònomes. El primer consisteix que els governs regionals, tal com han fet fins a la data, prenguin les mesures que considerin necessàries, com la mascareta obligatòria o el tancament d’instal·lacions o confinaments. El segon, en el cas en què un brot afecti diverses regions, es contempla portar a terme una «actuació coordinada sanitària» amb mesures que s’aprovaran en el ple del Consell Interterritorial de Salut i que seran de compliment obligat.

I, en el tercer esglaó, hi hauria l’estat d’alarma, un escenari a què el Govern espera que no s’hagi d’arribar de nou gràcies a la prevenció i detecció ràpida de casos que ja s’està portant a terme en alguns llocs i que es reforçarà amb les mesures que inclou el pla.

L’objectiu de la nova estratègia és doble: d’una banda, reduir l’impacte de la pandèmia mitjançant l’enfortiment d’intervencions «ràpides, oportunes i eficaces» i, de l’altra, preparar les capacitats del sistema per fer front a un increment de la transmissió que pugui derivar en una segona onada de coronavirus. En aquests moments, tres setmanes després que desaparegués l’estat d’alarma, hi ha entorn d’un centenar de brots actius, amb el focus de Lleida al capdavant en nombre de casos. 

Actuació coordinada

El pla estableix que les actuacions de preparació i resposta s’han d’adoptar de forma consensuada i coordinada pels diferents agents implicats en l’avaluació i gestió del risc. Els aspectes relatius a la gestió estratègica en cas d’amenaces sanitàries s’analitzen al Comitè de Direcció de la Covid-19 creat en el Ministeri de Sanitat i al si del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (SNS), que és qui acorda la implementació de les accions en el conjunt de les comunitats autònomes.

En cas que es consideri necessari adoptar actuacions coordinades que afectin diverses comunitats, la seva declaració correspondrà al Ministeri de Sanitat, previ coneixement del Consell Internacional del Sistema Nacional de Salut i amb audiència de les regions directament afectades, excepte en situacions d’urgent necessitat, en aquest cas es prendran les mesures que siguin estrictament necessàries d’acord amb el previst a la llei. 

Recursos humans i capacitat als laboratoris

Notícies relacionades

El text estableix que les autonomies han de garantir una capacitat suficient de recursos humans en els serveis de Salut Pública; disposar de plans de contingència; garantir el funcionament adequat d’un sistema d’informació per a l’alerta precoç les 24 hores del dia durant els 365 dies de l’any; assegurar la capacitat de laboratori de cara al possible augment de la demanda diagnòstica, i identificar de forma precoç i buscar activament els casos, entre d’altres.

Així mateix, fixa que les comunitats tinguin una reserva estratègica de productes necessaris per fer front a la Covid durant un període de vuit setmanes. I l’Estat donarà cobertura al 25% del consum mitjà total durant dos mesos pel que fa a equips de protecció individual i productes sanitaris.