OFENSIVA EXTERIOR

Laya defensa a Bèlgica que Espanya és una destinació segura per als turistes

La ministra d'Exteriors assegura que el país ha «après la lliçó» de la importància de prendre mesures a temps davant el coronavirus

zentauroepp51670957 200110120644

zentauroepp51670957 200110120644

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern central segueix amb el seu afany de millorar la imatge sanitària d’Espanya a l’exterior per atreure el turisme internacional i salvar la campanya d’estiu. La ministra d’Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació, Arancha González Laya, ha defensat aquest dilluns des de Bèlgica que Espanya ha «après la lliçó» de la importància de prendre mesures a temps davant el coronavirus, així que ha considerat que la situació epidemiològica ara està controlada i és una destí «segura» per alsturistes que decideixin viatjar aquest estiu al país, segons informa Europa Press.

«Espanya és un país segur, que ha sabut prendre mesures a temps que han permès el desconfinament de la població, que ha après la lliçó i ha pres mesures», ha indicat González Laya, al ser preguntada per la situació a Espanya durant una entrevista a la cadena pública belga RTBF.

La cap de la diplomàcia espanyola ha incidit que mentre no hi hagi una vacuna o tractaments efectius «cal ser prudents», però que, en qualsevol cas, «Espanya continua sent segura», segueix els protocols sanitaris i defensa les mesures barrera com la higiene, la mascareta en espais públics i la distància social.

Viatge a Brussel·les

González Laya, que ha viatjat a Brussel·les per participar en la primera reunió presencial dels ministres europeus d’Exteriors des de l’arribada de la pandèmia a Europa, ha volgut subratllar que el fet que Espanya hagi obert les seves fronteres als turistes de la resta de socis de la UE i sigui considerat una destinació segura per les autoritats belgues és resultat de dades epidemiològiques i no de «jocs diplomàtics».

Des de l’obertura de fronteres a la resta de la UE, Bèlgica ha permès sempre els viatges a Espanya, però en les últimes dates les seves autoritats van suggerir que els turistes que tornessin haurien de guardar una quarantena voluntària per evitar propagar el virus, especialment si tornaven de zones confinades de nou.

Això va situar temporalment Espanya en el nivell taronja en l’escala del Ministeri d’Exteriors belga per advertir que en zones de Lleida i Lugo la població havia sigut confinada de nou, tot i que no hi havia restriccions de viatge.

Llum verda

Finalment, Bèlgica ha redissenyat les seves recomanacions de viatge per oferir tant informació sobre la situació en destinació com les conseqüències per als turistes a la tornada i Espanya es troba entre els països de la categoria ‘verda’, que implica viatges sense restriccions.

La classificació, no obstant, aclareix que les comarques del Segrià (Lleida) id’A Mariña (Lugo) es consideren zona ‘roja’ i, per tant, els que visiten aquestes zones hauran de sotmetre’s a una quarantena obligatòria a la seva tornada a Bèlgica.

Preguntada per aquesta situació, González Laya ha insistit que s’estan registrant rebrots en diversos Estats membres, no només a Espanya, i que l’important és reaccionar a temps per contenir la propagació, per la qual cosa la reintroducció de mesures de confinament en zones concretes és ja part de «la nova normalitat» a tota la UE. «Tot està controlat», ha reblat.

També ha explicat que als turistes que arribin a Espanya se’ls faran controls de temperatura als aeroports i hauran de completar un formulari amb dades personals, per facilitar la traçabilitat del virus en cas de contagis.

Autoaïllament

En el cas que el viatger presenti una temperatura massa elevada, ha aclarit, se li «demanarà autoaïllar-se» per limitar el risc de contagi, una mesura que la ministra ha remarcat que forma part de les «normals a tot Europa». «Hem decidit obrir les fronteres i ho hem fet quan ens hem sentit segurs i hem sentit que podíem acollir els turistes amb seguretat», ha conclòs la ministra.

Notícies relacionades

D’altra banda, González Laya també s’ha referit al Consell europeu que divendres reunirà els líders de la UE a Brussel·les per provar d’aconseguir un acord sobre el pla de recuperació i el pressupost europeu dels pròxims set anys, que fins ara divideix els Vint-i-set.

La ministra ha considerat «imperatiu» aconseguir un acord aquesta setmana durant la cimera, perquè «està en joc» la situació econòmica de tot Europa i no només dels països més colpejats per la pandèmia com són Espanya i Itàlia. Als socis més reticents al pla de recuperació, com els Països Baixos, la ministra els ha demanat entendre que no es tracta d’un exercici de «caritat», sinó de la resposta d’Europa a un problema comú, perquè és necessari un pla «massiu d’inversions» pel bé comú.