El sector rural alça la veu contra l'Agència de la Natura de Catalunya
Dissabte a Montblanc es fundarà País Rural un moviment que neix en reacció a aquest nou ens
Els alcaldes lamenten que se'ls ignori en decisions com la protecció del territori

zentauroepp11434229 soc200713143305
Un centenar d’alcaldes i integrants d’entitats privades del món rural s’han citat per assistir dissabte que ve, a Montblanc, a la constitució oficial de la plataforma País Rural. Així volen defensar, a partir d’ara conjuntament, els seus drets contra decisions que afecten la seva vida i treball diari, com la creació de l’Agència de la Natura de Catalunya, aprovada el 17 de juny passat pel Parlament, amb el sí de la majoria de partits polítics i no obstant sense el dels principals agents del territori, responsables municipals i propietaris de boscos, prats i bestiar que actua com a principal prevenció d’incendis i motor del quilòmetre zero agroalimentari.
«Sempre anem a remolc de lleis i decisions que s’aproven lluny i a esquena de nosaltres, i bregant per a tot entre dues conselleries, Agricultura i Medi Ambient, cosa que complica enormement, i cada vegada més, qualsevol actuació en un territori que si és el que tenim és gràcies als nostres avantpassats i als qui el continuen mantenint», considera l’alcalde de Ribera de Cardós (Pallars Sobirà), Llorenç Sánchez.
Com ell, molts alcaldes i agents actius en el desenvolupament real de la vida als pobles on l’economia està necessàriament vinculada a pastures en valls i muntanyes, per al seu progrés, temen que «les plenes competències de protecció que anuncia l’Agència de la Natura aniquilin encara més els nostres drets, en lloc de contemplar la figura d’uns serveis jurídics que defensin béns comunals, els drets dels veïns dels nostres pobles», afirma Sánchez.
Una cosa que també ha molestat en el territori és que la votació final per aprovar la creació de l’agència es fes sense reunions prèvies amb representants de tot el sector rural, i aprofitant el confinament. «Vam tenir una reunió amb Josep Rull el 2017 i fins ara, res més. Jo fa un any i mig que tinc sol·licitada una cita amb el conseller Damià Calvet i encara no en sé res», va precisar aquest alcalde pallarès.
Visió urbanocèntrica
La presidenta de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), Roser Bombardó, també subratlla «la visió urbanocèntrica del país, i que només s’informi la gent del territori una vegada la decisions estan preses». ARCA va néixer com a ens dinamitzador del territori i avui ho fa en més de 500 municipis rurals de Catalunya amb grups d’acció local. Bombardó és ambientòloga i de família ramadera de la Cerdanya i considera necessari creure i apostar en el motor productiu del territori.
Precisament perquè la creació de l’agència ha arribat amb el desacord de part del territori, que no se sent representada en plans que els incumbeixen, especialment en comarques de muntanya amb més percentatge forestal, el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles parla de «compromís d’un procés participatiu, obert i transparent i d’informació pública dels estatuts», una cosa que –va dir– es podria prolongar «un any i mig».
L’Agència de la Natura de Catalunya neix per substituir la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural. Segons va detallar Miralles, «és un canvi operatiu, perquè les lleis són les mateixes». I va explicar que es contractarà «una empresa per dinamitzar de manera neutral la participació d’ajuntaments, propietaris forestals, ramaders, entitats conservacionistes i científics, per aconseguir un debat plural i fixar com es desplega l’agència, ja que territorializar-la és un dels seus objectius».
Miralles també va dir que «l’agència hereta els 150 treballadors de l’actual direcció general, que inclou els parcs naturals». En el seu pressupost actual, d’uns 20 milions d’euros anuals, sumaran els 75 milions de l’impost d’emissions de C02 (150 milions a l’any a repartir entre patrimoni natural i fons climàtic). «Així l’agència comptarà amb més recursos, a què es podran afegir donacions de filantrops i subvencions de fons europeus». A més, les convocatòries d’ocupació no només seran obertes a funcionaris.
Altres agents del territori, com l’alcalde d’Esterri de Cardós Joel Orteu, es mostren «a l’expectativa» del que oferirà a la pràctica l’agència. De moment, el seu municipi ha ofert un edifici, Casa Bringué, per acollir la seu del nou ens al Pirineu. I el mateix ha fet el Pallars Jussà posant a disposició també per a això les instal·lacions del CITA, a Talarn.
Confiança dels parcs naturals
Els parcs naturals van firmar un manifest de recolzament a l’agència. Confien en el seu benefici. «Podríem incrementar les plantilles, perquè necessitem crear llocs de treball, una cosa que fa molta falta als territoris de muntanya», indica el director del Parc Natural del Cadí-Moixeró, Jordi García. Vaques, ovelles i cavalls que pasten en l’espai natural actuen, com ho han fet històricament, com a prevenció natural d’incendis. Per això des de l’administració, a través del parc, se subvenciona la recuperació de pastures, passos, tancats i abeuradors. Però sense relleu generacional de les explotacions ramaderes, ni valoració suficient de la seva tasca i producció, en els últims anys han anat a menys.
La veu que clama
El clamor del món rural català fa temps que s’intenta obrir pas. El mes de febrer, Olvan (Berguedà) veia néixer el Col·lectiu REM, com a xarxa de representació del territori rural, «no creada contra res, sinó en positiu, donant veu als qui hi vivim tot l’any», va dir un dels seus impulsors, Martí Orriols, gerent de la Federació Vaca Bruna dels Pirineus. Sobre la creació de l’Agència de la Natura, considera que: «Si hem de crear una nova entitat per superar l’administració, potser que arreglem la mateixa administració». Com a ramader i portaveu de productors agroalimentaris, puntualitza que «no és la ciutat on es conceben els productes de km 0 dels quals tant es parla, sinó al món rural, des d’on ens sentim orfes pel posicionament de l’agència que no ens ha tingut en compte». Recorda que «perquè la població disposi d’aliments de km 0 és necessària una pagesia viva que, al seu torn, és la millor prevenció d’incendis, i que perquè algú cuidi boscos i camps n’ha de poder viure».
- Natura L'espectacular poble de conte a només 30 minuts de Vic
- Entrevista Andreu Buenafuente: «A hores d’ara ja no em preocupa aixecar polseguera»
- Investigació en marxa ¿Què ha passat a Cornellà? Les claus de l’atropellament múltiple al camp de l’RCD Espanyol
- Famosos La gran ficada de pota de Lola Índigo després de l’atropellament a Cornellà: ha hagut de demanar perdó
- Racons emblemàtics de Catalunya L'increïble poble de conte a menys de 40 minuts de Manresa
- Ministra d’Inclusió. El repte de governar Saiz: "És necessària la política del retrobament"
- Esmorzar de ‘Diario de Noticias’ i EL PERIÓDICO Illa: "Quan Catalunya i Navarra lideren, Espanya avança i Europa s’enforteix"
- Atletisme "¿La plata europea? Continuo sent el mateix pringat"
- TENNIS L’Alcaraz més "intel·ligent" se cita amb Sinner en la final de Roma
- La ronda italiana Fantàstica victòria d’Ayuso al Giro