estudi

Durant el confinament el desaprofitament d'aliments a Espanya va augmentar un 12%

Els investigadors observen que es «va menjar pitjor» i es va tirar més menjar que en el mateix període fa un any

zentauroepp53414901 barcelona 14 05 2020 sociedad  mercat de barcelona ambientil200516170519

zentauroepp53414901 barcelona 14 05 2020 sociedad mercat de barcelona ambientil200516170519 / Manu Mitru

1
Es llegeix en minuts

El desaprofitament d’aliments a Espanya durant el confinament va augmentar un 12%, segons un estudi publicat aquest dilluns per investigadors de la Càtedra UNESCO d’ESCI-Universitat Pompeu Fabra, així com de la Universitat de Cantàbria, el Centre Tecnològic EnergyLab i la Universitat Catòlica del Perú.

La investigació ha arribat a aquesta conclusió després d’analitzar la gestió dels residus alimentaris a les llars espanyoles des del 9 de març al 12 d’abril des d’un punt de vista ambiental, econòmic i nutricional. És a dir, les dades dels primers dies són prèvies al confinament i fins a 4 setmanes després. Al comparar els resultats amb les dades de les mateixes dates de l’any anterior, s’ha observat que es «va menjar pitjor» i es «va malgastar més menjar que el 2019», han afirmat en un comunicat.

Així, es va observar un augment del 12% en la generació de residus alimentaris, el contingut nutricional va baixar entre un 6 i un 8%, l’impacte econòmic ha sigut de l’11% i les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle han crescut un 10%.

L’estudi ha utilitzat «l’anàlisi del cicle de la vida», que permet avaluar les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle a tota la cadena de subministrament (des de la producció de l’aliment fins al consum i la gestió del residu).

En la investigació s’han inclòs 57 tipus de menjars i begudes per poder estudiar els canvis en la dieta, l’aportació nutricional i l’impacte en l’economia familiar.

Notícies relacionades

Els responsables de l’anàlisi conclouen que s’ha de recolzar més el sector primari per escurçar la cadena de subministrament i reduir la pressió sobre els recursos naturals.

Des de la Càtedra UNESCO remarquen que «la reducció de residus d’alimentació i els impactes ambientals i econòmics negatius es resolen amb el consum de productes locals, frescos i de temporada».