estudi
Durant el confinament el desaprofitament d'aliments a Espanya va augmentar un 12%
Els investigadors observen que es «va menjar pitjor» i es va tirar més menjar que en el mateix període fa un any
zentauroepp53414901 barcelona 14 05 2020 sociedad mercat de barcelona ambientil200516170519 /
El desaprofitament d’aliments a Espanya durant el confinament va augmentar un 12%, segons un estudi publicat aquest dilluns per investigadors de la Càtedra UNESCO d’ESCI-Universitat Pompeu Fabra, així com de la Universitat de Cantàbria, el Centre Tecnològic EnergyLab i la Universitat Catòlica del Perú.
La investigació ha arribat a aquesta conclusió després d’analitzar la gestió dels residus alimentaris a les llars espanyoles des del 9 de març al 12 d’abril des d’un punt de vista ambiental, econòmic i nutricional. És a dir, les dades dels primers dies són prèvies al confinament i fins a 4 setmanes després. Al comparar els resultats amb les dades de les mateixes dates de l’any anterior, s’ha observat que es «va menjar pitjor» i es «va malgastar més menjar que el 2019», han afirmat en un comunicat.
Així, es va observar un augment del 12% en la generació de residus alimentaris, el contingut nutricional va baixar entre un 6 i un 8%, l’impacte econòmic ha sigut de l’11% i les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle han crescut un 10%.
L’estudi ha utilitzat «l’anàlisi del cicle de la vida», que permet avaluar les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle a tota la cadena de subministrament (des de la producció de l’aliment fins al consum i la gestió del residu).
En la investigació s’han inclòs 57 tipus de menjars i begudes per poder estudiar els canvis en la dieta, l’aportació nutricional i l’impacte en l’economia familiar.
Notícies relacionadesEls responsables de l’anàlisi conclouen que s’ha de recolzar més el sector primari per escurçar la cadena de subministrament i reduir la pressió sobre els recursos naturals.
Des de la Càtedra UNESCO remarquen que «la reducció de residus d’alimentació i els impactes ambientals i econòmics negatius es resolen amb el consum de productes locals, frescos i de temporada».
-
- Salut pública Els metges avisen de l’expansió de la tinya entre els joves
- Al metatars Què és el neuroma de Morton, la malaltia que pateix Letizia: símptomes i causes
- MEDI AMBIENT La Guàrdia Civil ratifica que les dades de la incineradora del Besòs són "incoherents"
- Perfil Yin Tongyue: L’empresari que va confiar en Barcelona per entrar a Europa
- agenda de BARCELONA Roses i literatura per a un gran Sant Jordi
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- 23 d’abril Portes obertes del Sant Jordi 2024 a Barcelona: 14 edificis emblemàtics per visitar gratis
- Setmana salvatge ⁄ Restaurant Week 2024 ⁄ La Creativitat més ‘salvatge’
- del 19 al 28 d’abril Setmana Medieval de Montblanc