projecte balmys-19

Investigadors espanyols demostren que un medicament cel·lular redueix la mortalitat per Covid-19

Ha sigut provat en 13 pacients intubats en ventilació mecànica i certificat eficient per a la millora clínica de casos crítics de coronavirus

zentauroepp53349250 una investigadora analiza una muestras de coronavirus en un 200604110910

zentauroepp53349250 una investigadora analiza una muestras de coronavirus en un 200604110910

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Un medicament cel·lular provat en 13 pacients intubats en ventilació mecànica ha demostrat ser eficient per a la millora clínica de casos crítics de Covid-19. L’estudi, el més ampli publicat fins al moment en aquestes condicions, ha sigut publicat a la revista ‘The Lancet EClinicalMedicine’, després de demostrar que el tractament avançat redueix la mortalitat dels pacients crítics de coronavirus del 85% al 15%.

Es tracta dels primers resultats del projecte BALMYS-19, coliderat pel professor de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx (Alacant) i investigador de l’Institut d’Investigació Sanitària d’Alacant (ISABIAL), Bernat Soria, juntament amb el professor Damián García-Olmo de la Fundació Jiménez Díaz (Universitat Autònoma de Madrid). En l’estudi hi han participat  sis universitats més i sis hospitals espanyols, ha informat l’UMH aquest dimecres.

Soria va iniciar la seva investigació sobre l’aplicació de Medicaments Cel·lulars en l’UMH i, posteriorment, al National University Hospital de Singapur durant l’epidèmia asiàtica de SARS-1 el 2003, on va observar en aquest últim cas l’intens infiltrat pulmonar en les biòpsies ‘postmortem’ d’aquests pacients.

A diferència del SARS-1, en la infecció per coronavirus SARS-CoV-2 el quadro clínic mostra una depressió del sistema immune (limfopènia), una resposta hiperinflamatòria generalitzada, mal tissular, hipercoagulabilitat i ‘distress’ pulmonar intens, que obliga a l’ingrés a la Unitat de Cures Intensives.

Aquesta teràpia avançada es basa en cèl·lules mare amb propietats regeneratives, antiinflamatòries i immunoreguladores i es tracta de la primera teràpia cel·lular per a la Covid-19, desenvolupada i produïda íntegrament a Espanya.

Durant l’estudi pilot, es va tractar pacients crítics de coronavirus que no responien a tractaments convencionals amb el Medicament Cel·lular, compost de cèl·lules mesenquimals estromals al·logèniques a dosi d’un milió de cèl·lules per quilo de pes en una o diverses dosis.

Els resultats de la seva aplicació en pacients de coronavirus ingressats en uci es van comparar amb l’evolució clínica i mortalitat de casos similars.

Segons els resultats obtinguts, el tractament cel·lular no produeix reaccions adverses, però sí que comporta una millora clínica i radiològica generalitzada.

La mortalitat dels pacients va disminuir del 70-85% al 15% (dos pacients). La majoria de persones tractades amb el medicament cel·lular van ser desintubades durant el període de recollida de dades.

A més, van disminuir els seus marcadors d’inflamació (proteïna C reactiva i ferritina), coagulació (dímer D) i mal tissular (deshidrogenasa làctica) i es va constatar que el medicament no disminueix el recompte de limfòcits.

De fet, els resultats apunten que el nou tractament augmenta la presència de limfòcits T (que ataquen directament el virus) i de limfòcits B (que sintetitzen els anticossos).

En el projecte BALMYS-19 han col·laborat quatre investigadors de la província d’Alacant: el professor de Medicina Clínica a l’UMH Luis Manuel Hernández Blasco, Etelvina Andreu i Bernat Soria, de l’Institut de Bioenginyeria UMH; així com José Miguel Sempere Ortells, de la Universitat d’Alacant.

A més, participa personal científic i clínic de Madrid, Navarra, Múrcia i Salamanca. Coordinen l’esmentat Projecte i Assaig Clínic el professor Damián García Olmo de l’Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz i el professor Bernat Soria de la Universitat Miguel Hernández (ISABIAL i Institut de Bioingnieria).

Notícies relacionades

Els autors de l’estudi expliquen que els medicaments cel·lulars, a diferència d’altres tractaments, són «medicaments vius» i han de ser utilitzats per personal mèdic qualificat i produït per unitats acreditades per l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris. El coneixement dels fonaments científics biològics d’aquests tractaments, així com de la fisiologia de la interacció entre el medicament i l’hoste, són imprescindibles per a un correcte maneig.

Bernat Soria lidera també un dels quatre projectes d’innovació i investigació per a la lluita contra el coronavirus de l’UMH, seleccionats, per la Generalitat Valenciana, dins de la convocatòria #SúmateAlRetoContraElCovid-19, organitzada amb l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI).