Expansió del virus

Salut estudia possibles brots en dos casals de Lleida després dels positius de dues monitores

Dues monitores donen positiu a Tàrrega i Albesa

zentauroepp54016187 grafcat9053  lleida  06 07 2020   ambiente de normalidad en 200707105512

zentauroepp54016187 grafcat9053 lleida 06 07 2020 ambiente de normalidad en 200707105512 / Oscar Cabrerizo

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Més rebrots a Lleida. El Departament de Salut investiga dos casals de la Regió Sanitària de Lleida per possibles contagis de coronavirus. La veu d’alarma s’ha disparat després de detectar-se els positius en dues monitores de casals de  Tàrrega i Albesa després de sotmetre’s a les proves PCR

El casal d’Albesa, organitzat per l’AMPA de l’escola de la localitat i l’Ajuntament, ha quedat suspès de «forma preventiva» fins que passin els 14 dies de quarantena recomanats pel Departament de Salut.

Segons ha informat a Efe l’alcaldessa d’Albesa, Eugènia Puig-gròs, la monitora afectada va decidir per iniciativa pròpia retirar-se del casal dimarts de la setmana passada a l’assabentar-se que havia estat en contacte amb una persona que, al seu torn, havia estat en contacte amb un positiu.

Suspeses les activitats

Finalment, i després de fer-se la prova PCR corresponent, diumenge van poder certificar que la monitora era positiva i, per això, van decidir suspendre les activitats.

L’alcaldessa assegura que, una vegada superat el temps de quarantena, es decidirà si tornar a obrir o no un casal que «ha estat complint totes les mesures i protocols d’higiene i seguretat necessaris».

Durant la primera setmana del 22 de juny van ser set els menors que van estar disfrutant de les activitats programades i, la setmana passada, la xifra va ascendir a 22.

Per la seva banda, el cap de l’àrea epidemiològica de Lleida, Pere Godoy, ha apuntat que l’altre casal està ubicat a Tàrrega, a la comarca lleidatana de l’Urgell, i ha demanat molta precaució amb les mesures de prevenció en aquests casos.

Salut ha precisat que els dos casos «estan en estudi» i hauran d’esperar una mica més per donar-ne més detalls.

Extremar la higiene

La gerent de la Regió Sanitària de Lleida i Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, ha advocat per «extremar» les mesures d’higiene i seguretat en aquestes activitats en les quals es concentren diversos menors i monitors.

D’altra banda, la gerent sanitària de Lleida ha assegurat que, segons el seu criteri, la mesura de confinar perimetralment la comarca del Segrià es va prendre en el moment correcte, ja que «fa moltes setmanes que estem treballant en això».

Tot i així, Farreny considera que «ara és temps de ser constructius perquè les coses puguin anar a millor i trencar amb les cadenes de transmissió» i, quan passi tot, «ja hi haurà temps de valorar si es va fer bé o no».

Cribratges massius

La gerent de les regions sanitàries de Lleida també ha assegurat que s’estan duent a terme «cribratges massius» mitjançant proves PCR en diverses empreses i zones de la ciutat, com el centre històric, per poder tenir «una foto» de com està la situació en cada cas.

Notícies relacionades

En aquest sentit, ha fet una crida als serveis de riscos laborals de les empreses perquè «ara és quan han d’estar al costat dels treballadors».

Finalment, Farreny ha considerat que la problemàtica dels temporers és «una crisi social que fa molts anys que existeix» a la comarca del Segrià i que «no se solucionarà en plena crisi sanitària».