MESURES CONTRA LA PANDÈMIA

Catalunya prohibeix les audioguies per la Covid-19

És l'única comunitat autònoma que veta aquests aparells pel risc de contagi en la nova normalitat

La mesura afecta sobretot monuments que la tenen integrada a la seva visita, com la Casa Batlló o la Sagrada Família

zentauroepp52740412 barcelona200312104640

zentauroepp52740412 barcelona200312104640 / Alejandro Garcia

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Tot i que després dels processos de desinfecció corresponents, s’han estat utilitzat fins ara, una vegada hem arribat a la nova normalitat, les audioguies han quedat prohibides a Catalunya, segons ha establert el Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) publicat en relació amb els museus i monuments, a l’entendre que els aparells poden ser un focus de contagi de la Covid-19. Amb aquesta decisió, Catalunya s’ha convertit en l’única comunitat que veta aquests dispositius en aquests espais culturals, que els tenien a disposició del públic en general i de les persones amb discapacitat, malgrat haver culminat la desescalada.

Des del Departament de Cultura es va explicar a aquest diari que malgrat la mesura que s’acaba d’incorporar en relació amb les audioguies, videoguies i signoguies, seguint les indicacions dels experts sanitaris, el veto no necessàriament s’ha d’allargar en el temps, perquè la Direcció General de Patrimoni treballa en un informe per comprovar les mesures adoptades per altres comunitats i països del nostre entorn. També s’hi inclouran sistemes per a la desinfecció d’aquests dispositius que facin possible tornar-los a autoritzar. A la resta d’Espanya, la decisió de tornar-los a utilitzar o no s’ha deixat en mans dels museus.

Integrats

Entre els monuments que no els inclouen com una opció del visitant, sinó que formen part essencial del recorregut hi ha alguns dels més emblemàtics de Barcelona, com la Casa Batlló o la Sagrada Família. Casualment davant la pandèmia del coronavirus cada un ha reaccionat de forma diferent: la primera, ha apostat pel sistema de desinfecció del dispositiu més modern, «utilitzat en els quiròfans», que ja utilitzava, i la segona, per obligar el visitant a descarregar-se una aplicació al mòbil per poder fer el recorregut amb aquesta aplicació.

Amílcar Vargas, responsable de Patrimoni Mundial de la Casa Batlló, explica que per protegir l’immoble no hi ha cartells a les parets, però perquè el visitant ho apreciï en tota la seva esplendor el recorregut es fa assistit per una tauleta en què es pot veure en tres dimensions la decoració que tindria cada sala i es rep la corresponent explicació.

En les visites gratuïtes que es duen a terme des del dia 1 per als residents a Catalunya i agrair el seu esforç al personal sanitari s’han estat distribuint les videoguies. «Per desinfectar-les abans de la Covid ja vam adquirir un armari de rajos ultraviolats, que és la millor desinfecció que hi pot haver. I proporcionem unes fundes per als auriculars», explica Vargas, que destaca les felicitacions rebudes pel sistema des de Patrimoni, Cultura i organismes de la Unesco.

Al preguntar-li per la flamant prohibició d’utilitzar aquests aparells, explica que els afecta de forma «greu», perquè són essencials per apreciar el patrimoni que mostren i la Casa Batlló ha fet una gran inversió en aquest sentit. Va afegir que haurien d’informar els visitants que no es pot facilitar la videoguia per decisió de la Generalitat.

Aplicació

Des de la Sagrada Família l’opció triada ha sigut que els visitants es descarreguin una aplicació als seus telèfons mòbils per fer la visita i renunciar a les audioguies en el futur. De moment, la reobertura aquest dissabte està pensada per agrair als sanitaris el seu esforç i encara no saben quan reobriran amb normalitat.

Notícies relacionades

Malgrat ser una opció possible tecnològicament, fins ara el públic no té el costum d’utilitzar el seu telèfon per descarregar-se la informació dels museus que visita i planteja problemes amb l’espai lliure amb què es compta o amb els nens que no en disposen d’un de propi.

David Noguerales, director de Flexiguía Audioguías, afirma que amb aquesta opció uns visitants se la descarregarien i d’altres no, per la qual cosa és un complement, però no pot substituir l’audioguia oficial, per la qual certs museus han apostat decididament com un valor diferencial de l’espai que mostren, incloent-hi fins i tot la possibilitat de jugar amb la il·luminació o l’obertura de les diferents sales.