VIGILÀNCIA ACTIVADA

Comencen els controls sanitaris a tots els passatgers que arribin a Espanya

Els viatgers hauran d'emplenar un formulari sobre el seu estat de salut abans d'entrar en territori espanyol

Les mesures entren en vigor avui, coincidint amb l'obertura de les fronteres de la UE a una quinzena de països

zentauroepp53429736 control de temperatura en la terminal 4 del aeropuerto de ma200701083312

zentauroepp53429736 control de temperatura en la terminal 4 del aeropuerto de ma200701083312 / Ricardo Rubio

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Tots els passatgers que arribin des d’aquest dimecres a Espanya per via aèria o marítima s’hauran de sotmetre a un control sanitari abans de la seva entrada al país, que podrà incloure la presa de temperatura, un control documental i un control visual sobre l’estat del passatger.

La temperatura serà controlada de manera rutinària mitjançant termòmetres sense contacte o per càmeres termogràfiques per identificar viatgers amb febre igual o superior a 37,5 graus centígrads, segons una resolució de la Direcció General de Salut Pública publicada pel Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

En consens amb la Unió Europea, Espanya ha reobert aquest dimecres les seves fronteres a Austràlia, Algèria, el Canadà, Corea del Sud, Geòrgia, el Japó, el Marroc, Montenegro, Nova Zelanda, Rwanda, Sèrbia, Tailàndia, Tunísia i l’Uruguai.

D’acord amb la disposició publicada pel BOE, que assenyala els controls sanitaris que s’hauran de fer als punts d’entrada d’Espanya, no s’emmagatzemaran dades personals ni les imatges captades per les càmeres termogràfiques, ja que s’ha de garantir-se la privacitat del passatger en tot moment.

Les companyies navilieres, sota la supervisió de Sanitat Exterior, podran prendre la temperatura als passatgers en viatge internacional abans de la seva arribada a port espanyol.

Formulari de salut pública

Referent al control documental, tots els passatgers amb origen a qualsevol aeroport o port situat fora del territori espanyol hauran d’emplenar un formulari de salut pública.

El formulari s’emplenarà per via electrònica, de tal manera que totes les persones que viatgin a Espanya ho hauran de fer abans d’iniciar el seu viatge a través de l’adreça d’internet: www.spth.gob.es o mitjançant l’aplicació gratuïta SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH.

Una vegada finalitzat el formulari el passatger obtindrà un codi QR, que haurà de presentar a la seva arribada a Espanya.

Les agències de viatge, operadors turístics, companyies aèries o marítimes i qualsevol altre agent que comercialitzi bitllets bé de forma aïllada o com a part d’un viatge combinat hauran d’informar els passatgers, en l’inici del procés de venda dels bitllets amb destí a Espanya, de l’obligatorietat de presentar el formulari de salut pública a l’aeroport o port de destinació.

Així mateix, s’avisarà en el procés de registre o ‘check in’ de l’obligatorietat de presentar el formulari de salut pública a l’arribada a Espanya.

Les companyies de transport aeri o marítim una vegada en espai aeri o marítim espanyol informaran els passatgers abans d’arribar al seu destí de l’obligatorietat de presentar el formulari de salut pública a l’arribada, i hauran de facilitar el formulari als passatgers que no hagin pogut complimentar-lo per via electrònica.

Període transitori fins al 31 de juliol

S’estableix un període transitori, fins al 31 de juliol del 2020, en què els passatgers internacionals que no hagin pogut emplenar telemàticament el formulari de salut pública el podran presentar a la seva arribada a Espanya en format paper.

Els passatgers amb una temperatura superior a 37,5 graus centígrads o els que partint de la informació continguda al formulari de salut pública, o després del control visual se sospiti que poguessin patir Covid-19 o una altra patologia transmissible, seran sotmesos a una nova avaluació sanitària, a fi de determinar si existeix sospita de risc per a la salut pública.

Notícies relacionades

Aquest control secundari inclourà una nova presa de la temperatura i una avaluació del seu estat clínic i epidemiològic i, si es confirma la sospita que el passatger pogués patir una patologia que pogués suposar un risc per a la salut pública, s’activaran els protocols d’alerta sanitària.

En coordinació amb les autoritats sanitàries de les comunitats autònomes, el passatger serà derivat a un centre sanitari.